Sisi'nin Mursi Talimatının Ses Kayıtları Ortaya Çıktı
Mısır'da askeri darbe yaparak Cumhurbaşkanı Mursi'yi görevinden uzaklaştıran Cunta yönetimiyle ilgili ses kayıtları basına sızdı.
Mısır'da yayın yapan Mikemmelin Kanalı, dönemin Yüksek Askeri Konsey (YAK) ve İçişleri Bakanlığı üyeleri arasında yapıldığı iddia edilen telefon görüşmelerine ait ses kaydını yayınladı.
Ses kaydına göre, dönemin YAK üyesi Tümgeneral Memduh Şahin, Mursi'nin alıkonulmasından sorumlu Deniz Kuvvetleri Komutanı Üsame el-Cündi ile yaptığı telefon görüşmesinde "İttihadiye olayları" ve "casusluk" davalarının, Mursi'nin yasadışı yollarla bilinmeyen bir yerde tutulması nedeniyle bozulacağını söylüyor.
Şahin, "Dava evrakında sahtecilik yapılması için Müsteşar Mustafa Hatır ve İbrahim Salih'i gönderen Başsavcı, Mursi'nin tutulduğu yerin hapishane olduğu yönünde İçişleri Bakanlığı'ndan bir karar çıkarılmasını istiyor ki davaya sonradan bu gerekçeyle itiraz edilmesin" ifadelerini kullanıyor.
'İtiraz kabul edilirse Mursi serbest kalır, belgede sahtecilik yapmamız isteniyor'
"Savunma heyeti, Mursi'nin hapishanede tutulmamasını gerekçe gösterecek ve itiraz edecektir. Bu itiraz kabul edilirse Mursi serbest kalabilir. Başsavcı, Mursi'nin tutulduğu yerle ilgili belgelerde sahtecilik yapılmasını istiyor" diyen Şahin, Cündi'den Mursi'nin İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir hapishanede tutulduğunu açıklamasını istiyor.
Yine ses kaydına göre Şahin ile Cündi anlaşmazlığa düşüyor, ardından dönemin Savunma Bakanı General Abdulfettah es-Sisi'nin Ofis Müdürü Abbas Kamil devreye giriyor ve konuyla ilgili harekete geçilmesi talimatını iletiyor.
'Endişelenmeyin, çok iyi iş çıkardık'
Şahin, Kamil'e "Hapishaneyle ilgili tüm yasal evraklar hazır, endişelenmeyin, çok iyi iş çıkardık, Başsavcı da çok mutlu" diyor ve bu bölümden sonra Sisi ile konuşmaya başlıyor. Sisi'nin, talimatın yerine getirilip getirilmediği sorusuna Şahin de "En tehlikeli görevlerden biri olan İçişleri Bakanlığı'yla alakalı olan bölümü yerine getirdik" şeklinde cevap veriyor.
Mısır'da 3 Temmuz 2013'te gerçekleşen darbenin ardından bilinmeyen bir yere götürülen Mursi, ilk defa aynı yıl 4 Kasım'da Kahire'deki Polis Akademisi'nde görülen "İttihadiye olayları" davasında hakim karşısına çıkmıştı. Duruşmanın ertelenmesinin ardından Mursi'nin Tora Cezaevi'ne nakledilmesine karar verilmişti. Mursi, ayrıca "hapishaneler baskını" ve "casusluk" davalarında da yargılanıyor.
HABERE YORUM KAT