Şişe Cam İşçileri Mağdur Ediliyor
Topkapı Şişecam Fabrikası’ndaki işçilere ‘Eskişehir’deki fabrikada çalışın ya da emekli olun’ teklifi sunuluyor.
Anadolu Cam Sanayii tarafından 31 Aralık itibarıyla kapatıldığı açıklanan Topkapı Şişecam Fabrikası’ndaki işçilere ‘Eskişehir’deki fabrikada çalışın ya da emekli olun’ teklifi sunuluyor. İşçiler, “Aynı haklarla Eskişehir’e geliriz.” derken, fabrikanın öne sürdüğü şartlar altında çalışmaları halinde mağdur olacakları endişesini taşıyor.
Şişecam yönetimi, İstanbul’da kurulu Anadolu Cam Sanayii Topkapı Fabrikası’nı 31 Aralık 2012 tarihi itibarıyla kapatma kararı aldı. Fabrikanın şehir içinde kalması ve hava kirliliğine sebebiyet verdiği iddiasıyla Eskişehir’e taşınma kararı alan Şişecam Fabrikası, işçilerinin büyük bir kısmını düşük ücret ile çalışma karşılığında götürme kararı aldı. Kendilerine sunulan imkanların yetersiz olduğundan yakınan işçiler ise fabrika önünde eylem yapıyor. Fabrikanın önünde bekleyen işçilerin aileleri de zaman zaman gelerek eyleme destek veriyor. Fabrika yönetiminden herhangi bir hareketin olmamasından yakınan fabrika çalışanları, işlerini kaybetmemek için taşınmayı kabul ettiklerini, yönetimin ise işçilere sunduğu imkânları düzeltmelerini istedi. Fabrika yönetiminin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer veriliyor: “İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 18 Mart 1994 tarihli kararı uyarınca, Zeytinburnu-Maltepe Bölgesi Revizyon Nazım İmar Planı ile arazi kullanım fonksiyonunun Sanayi Bölgesi’nden çıkarılarak Ticaret-Hizmet-Konut Bölgesi’ne dönüştürülmüş olması sebebiyle bu bölgede bulunan Topkapı Fabrikası’nın faaliyetleri sona erdirilmiştir.”
Bu ifadeye karşı çıkan işçilerden Sinan Uçar, “Biz fabrika yönetiminden hiçbir şey istemiyoruz. Sadece gideceğimiz yerde mevcut haklarımızın verilmesi bize yeter. Gerekirse işten çıkarılan 420 işçi ile birlikte Eskişehir’e taşınırız.” şeklinde konuştu. Fabrika yönetiminin kendilerine asgari ücret artı bir yıl geçerli olmak şartı ile 150 lira kira yardımı teklifinde bulunduğunu kaydeden Uçar, “İstanbul’da çalışan arkadaşlarımızın çoğu ortalama 2 bin lira maaş ile çalışıyor. Fabrikanın teklifini kabul ettiğimiz takdirde hiçbirimiz geçimini sağlayamaz. İşi bırakmaktan başka bize bir yol sunulmuyor.” dedi.
Ali Sevinç ise “Biz fabrikanın taşınmasına karşı çıkmıyoruz. Sadece fabrikanın taşınacağı yere yatay geçişle nakledilmek istiyoruz.” dedi. İşçilerin çoğunun 15-20 yıldır aynı fabrikada çalıştığını vurgulayan Mehmet K., “Bazı dönemler günde 3 vardiya çalıştığımız bile oldu. İşten çıktığımız an başka bir yerde çalışmamız mümkün olmayacak. Çünkü İstanbul’da çalışabileceğimiz başka bir cam fabrikası yok. Biz sadece yatay geçiş istiyoruz. Eğer bu fabrikadan ayrılırsak vasıfsız işçi konumuna düşeriz.” dedi.
Eşine destek olmak için çocuğuyla birlikte fabrika önüne geldiğini dile getiren Rahşan Baş da “Asgari ücretle geçinmemiz imkânsız. Eşim işi bırakırsa 45 yaşından sonra başka bir yerde iş bulması çok zor.” dedi. Mürsel Kılıç adlı işçi ise yönetimin yeni işçi almakla mevcut ‘Teşvik Kanunu’ndan yararlanmak istediğini söyledi.
HABERE YORUM KAT