Şiilikten Sünniliğe Salih el Verdani
Mısır’da 20 yıllık Şiilik serüveninden sonra tekrar Sünni mezhebine geçen ünlü yazar Salih El-Verdani, Şiilikten beraatını ilan etti.
Betül Akyüz'ün haberi:
Mısır’da 80'li yıllarda Şiiliğe ilk girenlerden biri olan yayınevi sahibi ve yazar Salih El Verdani, Şii Mezhebi’nin Mısır’da nasıl kontrolü ele geçirmeye çalıştığını anlattı. Misyonerlik gibi Şiiliği yaymak için de İran ve Körfez’den para aldıklarını söyleyen El-Verdani, Şiiliğe tabi olmanın tutuklanmaktan farkı olmadığını ve bu nedenle daha fazla dayanamadığını açıkladı. Şiiliğe çağıran 20’den fazla kitabı bulunan yazar Sünniliğe geçiş hikayesini kaleme aldığı ve Şiilik’te gördüğü kusurları değerlendirdiği iki kitabını da yakında yayınlatmayı düşünüyor.
Mısır’da Şiiliğe geçen en ünlü isim Salih El-Verdani Şii Mezhebi’nden kendini temize çıkararak Şii Mezhebi liderlerinin Mısır Sahası’na nüfuz etmede izlediği yolu ortaya koydu.
El-Verdani Şii Mezhebi ile 1985 yılından 2005’e kadar süren, bu süre zarfında Lübnan ve İran’da birçok Şii lider ve merci ile görüştüğü yolculuğunu anlattı. Sünnilikten Şiiliğe geçişini savunmak için onlarca kitap yazdıktan ve dağıtmak üzere binlerce kitap teslim aldıktan sonra tüm bunları reddetti.
El-Verdani, Şii Mezhebi’ne tabi olanların, merciler ve temsilcilerinin nüfuzu aracılığıyla Mısır’da elde ettikleri mali nüfuzu, ‘beşte bir’ adı altında harcanan büyük paraları ve tüm bu nüfuz ve para harcamanın nasıl da aldatmaca, yolsuzluk ve yalana dönüştüğünü anlattı.
İRAN VE KÖRFEZ’DEN PARA YARDIMI
Ardından Mısır’da Şii Mezhebi’ni yaymak için İran’dan ve bazı Lübnanlı Şii kurumlardan kitaplar ve yayınlar teslim aldığını, bu kitap ve yayınların Kahire’de bedavaya dağıtıldığını itiraf etti.
Salih El-Verdani, Şiiliğe geçenlere Mısır’da Şii Mezhebi’ni yaymaları için İran ve Körfez’den para gönderildiğini de vurgulayarak şöyle dedi: ‘Onlara tabi olmak demek tutuklanmak gibi. Bu nedenle onlarla yapamadım.’
El-Verdani yakında yayınlanacak olan ve Şiilik’ten dönme hikayesini anlattığı iki kitabında dini okulları, müfredatlarını, mercileri, Şii dini kurumları, İran Cumhuriyeti’nin ve mercilerin söylemini, Şii davranışlarını ve hurafeleri geniş çaplı eleştirdiğini ifade etti.
Bilindiği üzere El-Verdani, ilk Şiilik Mezhebi’ne giren Mısırlılardan biridir. Sahibi olduğu Hedef isimli yayınevi Mısır’da Şiilik Mezhebini yayan en ünlü yayınevlerinden biridir. Kendisinin Şiiliğe çağıran, Sünni Mezhebi’ni ve adamlarını kötüleyen 20’nin üzerinde kitabı bulunmaktadır.
Bu arada, Salih El Verdani'nin "Mısır'da İslami Akımlar" adı altında Türkçe'ye tercüme edilmiş kitabı bulunuyor.
TİMETURK
HABERE YORUM KAT