Sierra Leone’de 92 Ceset Bulundu
560’tan fazla kişinin Ebola nedeniyle öldüğü Sierra Leone’de hükümet, üç günlük sokağa çıkma yasağının başarıyla gerçekleştirildiğini açıkladı. Pazar gecesi biten yasak süresinde 92 ceset bulundu.
Sierra Leone’de 30 bin sağlık görevlisi üç günlük sokağa çıkma yasağı süresince evleri ziyaret etti. Hükümet, 6 milyon kişinin yaşadığı ülkede 92 cesedin bulunduğunu belirtti. Ebola virüsünü taşıdığı tahmin edilen 123 kişi sağlık merkezlerine götürüldü.
Dünya Sağlık Örgütü, 2013 yılının Aralık ayından beri Batı Afrika’da etkili olan salgında 2 bin 630’dan fazla kişinin öldüğünü tahmin ediyor. 1459 kişi Liberya’da, 601 kişi Gine’de, 562 kişi Sierra Leone’de, 8 kişi ise Nijerya’da öldü.
İdrar, kan, ter veya tükürük gibi vücut sıvısı veya salgılarıyla temas ile bulaşan Ebola'nın henüz kesin tedavisi veya aşısı yok. Bazı şirketler Ebola aşısını insanlar üzerinde denemeye başladı.
Maymunlar üzerinde test edilen ZMapp isimli ilacın Ebola virüsüne karşı yüzde 100 etkili olduğu açıklandı. Ebola virüsü kaptıktan sonra beş gün geçse de, ilaç tedavisi uygulanan maymunların iyileştiği tespit edildi. Ebola virüsü kapan iki ABD’li sağlık görevlisi, ilacı kullandıktan sonra iyileşmişti. Ancak Liberyalı bir doktor ve İspanyol bir misyoner, aynı ilaçla tedavi edilmeye çalışsalar da hayatlarını kaybetti.
Bir İspanyol misyoner daha Ebola’ya yakalandı
Sierra Leone'de Ebola virüsü kapan İspanyol misyoner Manuel Garcia Viejo, özel donanımlı askeri bir uçakla İspanya'nın başkenti Madrid'e nakledildi.
30 yıldır Afrika'da misyonerlik ve doktorluk yapan 69 yaşındaki Viejo'nun sağlık durumunun ciddi olduğu belirtildi.
Zmapp'ın dünya genelinde tükenmesi nedeniyle Viejo'ya hastalığı yenen diğer hastalarda kullanılan tedavi yöntemleri uygulanacak.
Afrika'da Ebola virüsü bulaşan 79 yaşındaki İspanyol misyoner Miguel Pajares, 7 Temmuz'da Liberya'dan Madrid'e getirilmiş, ancak altı gün sonra yaşamını yitirmişti.
Al Jazeera ve ajanslar
HABERE YORUM KAT