Zana: Bu Süreç Öncekilerden Farklı

Leyla Zana, "İmralı Barış Süreci bundan önceki barış teşebbüslerinden farklı, fark da iki güçlü liderin bizzat bu süreci yürütmeleridir" dedi.

Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen geleneksel AB, Türkiye ve Kürtler Konferansı'nın 10'uncusu "İmralı'daki Barış Süreci: Tarihsel İmkan" özel başlığıyla Brüksel'de başladı.

Konferansın açılış konuşmasını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Mesud Barzani'nin Diyarbakır buluşmasına tam destek veren Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana yaptı.

"BUNDAN ÖNCEKİ SÜREÇLERDEN FARKLI"

Konferansın yürütücüleri arasında da bulunan Zana, "İmralı Barış Süreci'nin bundan önceki barış teşebbüslerinden farklı, iki gerçek muhatabın, iki liderin bizzat bu süreci yürütmeleridir. Türk kamuoyu üzerinde Başbakan Erdoğan'ın etkisi nasıl tartışılmazsa, Kürt kamuoyunda da Sayın Öcalan'ın etkisi tartışılmaz" sözleriyle dikkat çekti. Zana, Çözüm Süreci'ne yönelik desteğini, "İmralı Barış Süreci, Türkiye'de pek çok ezberi bozdu ve statükoyu sarstı. Üç dönemdir iktidarda olan AKP yavaş, aksak ve eksik de olsa cumhuriyet tarihi boyunca Kürt meselesinin çözümü yolunda en cesur adımları atmakta ve diyalog mekanizmalarını işletmektedir" diyerek sürdürdü.

"GELECEK İÇİN UMUT VERİCİ"

"Gerçekçi müzakereler başlasın" çağrısı yapan Zana, "Hükümet, muhataplık meselesinin gerçekçi bir şekilde ele aldı. İmralı ve Kürt Özgürlük Hareketi ile eşzamanlı diyalog mekanizmasını işletmesi anlamlı ve gelecek için umut vericidir. Ancak PKK'nın sosyal ve siyasal hayata dahil edilmesi, Öcalan'ın koşulları gibi ana başlıklarda gerçekçi adımlar atılmaması sürecin ciddiyetinin sorgulanması anlamına gelecektir" dedi.

AYDAR, KARTAL VE YAVUZ DA KONFERANSTAYDI

Zana'nın açılış konuşmasını yaptığı konferansa eski DEP milletvekilleri, KNK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar ve Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal da katıldı. Kongrenin izleyicileri arasında Oslo Görüşmeleri'nde PKK adına katılan isimlerden Adem Yavuz da yer aldı.

SALİH MÜSLİM'E İLGİ

Konferansın bugünkü oturumunda konuşacak olan PYD lideri Salih Müslim ise ilgi gören isimlerden biri oldu. Müslim, sıklıkla Kürt sorunu ve Ortadoğu gibi konu başlıklarında çalışmalar yürüten ve farklı ülkelere mensup akademisyen, gazeteci ve siyasetçilerin Rojava olarak adlandırılan Suriye Kürdistan'ındaki gelişmeler hakkında sorularına yanıt vermeye çalıştı.

"SİYASİ ÇÖZÜMÜ DESTEKLİYORUZ"

AP Başkanı Martin Schulz, konferansa gönderdi mesajında, "Kürt sorunun çözümünde seçilen siyasi yolu destekliyoruz. Bu yolda ilerlemek cesaret, kararlılık ve sabır ister. Bu noktada hem Türklerin hem Kürtlerin bu tarihi sürece verdikleri desteği taktirle karşılıyoruz" vurgusu yaptı. AP Sol Grubu Başkanı Gabi Zimmer de "Özellikle Kürt sorunun çözümü konusunda dile getirilen af taleplerini destekliyoruz" dedi.

İMRALI'YA KONFERANS TELGRAFI GİTMİŞ

Konferansın yürütücüleri arasında bulunan Prof. Dr. Kariane Westrheim ise Öcalan'ın konferansa mesaj göndermesi için İmralı'ya telgraf gönderdiklerini açıkladı. Westrheim, "Konferansın 10'uncu yılı nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Erdoğan'dan ve Abdullah Öcalan'dan mesaj göndermelerini istedik. Başbakanlık makamından bir geri dönüş olmadı. Avukatları aracılığıyla Öcalan'a gönderdiğimiz mesaj ise avukatların adaya gidişine izin verilmemesi nedeniyle ulaşmadı. Bunun yerine BDP temsilcileri bizim adımıza İmralı'ya telgraf çektiler. Ancak halan bile ulaşabilen bir mesaj yok" bilgisini verdi. (Haber7.com)

 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu