Uludağ Üniversitesi İnsani Değerler Topluluğu, “Kur'an'nın Anlamıyla Buluşma” kapsamında sürdürdüğü derslerinden dördüncüsünü, “Necm(19-62): Zan Gerçek Bilginin Yerini Tutmaz” başlığı altında gerçekleştirdi.
Uludağ Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi (Mediko) Kırmızı Salon'da gerçekleşen dersin sunumunu topluluk üyelerinden İlyas Acar yaptı. Surenin indiği ortamı ve müşriklerin vahye karşı tutumlarını özetleyerek konuşmasına başlayan Acar’ın konuşmasında şu temalar öne çıktı:-
- Hz Peygamberin vahyi aldığı kaynak sağlamdır ve vahye hiçbir şey karışmamıştır.
- Şirk, farklı biçimlerde ortaya çıkabilir ama özünde aynıdır: Zan, kurgu ve kuruntuların iktidarı
- Hüküm Allah’ındır.
- Müşriklerin putları Allah’ın kızları olarak isimlendirmeleri ile “lider kutsaması”, “özgürlük!”, “ulus”, “direniş hattı!” gibi isimlendirme ve içerikler aynı mantığın farklı örnekleridir.
- Dini doğru anlamada ve hayatı kavramada kesinlik ifade eden subut’i kati ve delaleti kat’i bilgiler esastır.
- Kusursuzluk mümkün değildir. Yetersizliğimizi ve güçsüzlüğümüzü bilen Rabbimizin rahmeti geniştir. Pratiğe aktarılmayan duygular, unutkanlıklar, küçük hatalar büyük günahlardan kaçınma paralelinde Allah’ın affına muhataptır. İnsan kendisini farkında olup kendisini temize çıkarmamalıdır.
- İnsan gündemi kadardır. Ahireti olmayan dünya ancak yüz çevirmeyi hakeder.
- İslam “son din” değildir. İlk insandan günümüze tek geçerli dindir. Kur’an aynı zamanda önceki kitaplardaki gerçekleri doğrular ve tevhid mesajı bütün çağları kuşatır.
- Hiçbir günahkar başkasının günahını yüklenmez ve insan çabasının karşılığını görecektir. Hiçbir iyiliğin üstü örtülmeyecektir.
- Dünya da ahirette Allah’ındır, enfüste afakta. Allah’tan bağımsız hiçbir alan yoktur.
- Allah’a kulluk; insanın kendisine en büyük iyiliğidir.
Dinleyicilerin katkılarıyla zenginleşen ders, konuşmacının ileride yapılacak programlar hakkında bilgi vermesiyle son buldu.