İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarasında, hükümetin korunmasız durumdaki Suriyeli mültecileri ülkeye alma konusundaki teklifini açıkladı.
Suriye'de 100 binden fazla insanın öldürüldüğünü, insanların sistematik işkenceye maruz kaldığını dile getiren May, milyonlarca insanın ülkelerini terk etmek zorunda kaldığını belirtti. May, 11 milyondan fazla Suriyelinin çaresiz durumda olduğunu ifade ederek, "Suriye'deki kriz çok büyük. Başbakan Cameron'ın dediği gibi bu, zamanımızın en büyük mülteci krizidir. İngiliz diplomasisini ve uluslararası etkinliğimizi kullanarak bu krizi hep birlikte sona erdirmek, yapabileceğimiz en büyük katkıdır" diye konuştu.
Suriye'deki krizle ilgili şimdiye kadar ülkesinin 600 milyon sterlin yardımda bulunduğunu belirten May, Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak'taki Suriyeli mültecilere de yardım ettiklerini kaydetti.
Kota planına bağlı kalmayacağız
May, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile yaptıkların istişarelerin ardından hükümetin Birleşik Krallık içerisinde "yerlerinden edilmiş, özellikle zor durumda ve korunmasız olan Suriyeliler için acil yerleştirme planı oluşturma kararı aldığını" dile getirdi. Bu programın üç prensibe dayanacağını belirten May, şöyle konuştu:
"Öncelikle, programımızın özellikle büyük risk altında olan mültecileri hedef almasından emin olacağız. Özellikle şiddet ve işkence mağdurları ile tıbbi yardıma ihtiyacı olan kadın ve çocuklara yardım edeceğiz. Bunu BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin önerileri doğrultusunda yapacağız.
İkinci olarak plan, İçişleri Bakanlığı'nın yerleştirme programlarına ek olarak ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile yapılacak işbirliğiyle yürütülecek. Suriye'deki krizin başlangıcından bu yana 3 bin 500 Suriyeli sığınmacı ülkeye alındı. Eylül 2013'e kadar olan bir yıllık sürede, 1100 Suriyeli ise mülteci olarak kabul edilmiştir. Üçüncü olarak çok zor durumdaki kişilere odaklanmak istediğimiz için, bir kota planına bağlı kalmayacağız."
Cinsel şiddete maruz kalmış kişilere yardım edeceğiz
İçişleri Bakanı May, ülkeye alınacak Suriyeli mültecilerin sayısını açıklamasa da İngiliz basını bu sayının yaklaşık 500 olacağını ve mültecilere en az üç yıllık geçici vize verileceğini bildiriyor. İngiltere'nin BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin önerileri doğrultusunda, ülkeye Suriyeli mültecileri alması bekleniyor.
Bu arada İngiltere Başbakanı David Cameron da İçişleri Bakanı May'in açıklaması öncesi parlamentoda yapılan haftalık Başbakan'a Sorular oturumunda konuya değindi. Cameron, ülkesinin Suriyeli mültecilere en fazla yardımda bulunan ikinci büyük uluslararası donör olduğunu belirterek, gıda, temiz su, ilaç ve tıbbi malzeme sağladıklarını kaydetti. Cameron, "Mülteci kamplarında bulunan ve en çok yardıma ihtiyacı olan Suriyelilere yardım etmek ve ülkemizde onlara bir ev sunmak için bir plan ortaya koyacağız. Özellikle de cinsel şiddete maruz kalmış kişilere yardım edeceğiz" diye konuştu.
İngiliz hükümeti, muhalefetteki İşçi Partisi'nin önergesi ve ısrarıyla Suriyeli mültecilere kapılarını açma kararı almış oldu. Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, İşçi Partisi'nin önergesinin oylaması öncesi hükümetin mültecileri ülkeye alma kararı aldığını açıklayarak, parlamentoda yapılacak oylamanın iptaline neden oldu.
Birleşmiş Milletler, Batı ülkelerini Suriyeli mültecilere sadece insani yardımın yeterli olmadığı, kapılarını mültecilere açmaları konusunda uyarmıştı.
AA