Yangının çıkış nedeniyle ilgili bilirkişi ön raporu da açıklandı. Rapora göre hayatını kaybedenler, "yangın merdiveni kapısının kolu olmadığı için dışarıya çıkamadı" ve "elektrik panosu da eskimişti".
Adana'nın Aladağ ilçesindeki özel öğrenci yurdunda 12 kişinin yaşamını yitirdiği yangınla ilgili soruşturma kapsamında, aralarında yurt müdürü ve bazı eğitmenlerin de olduğu 13 kişi gözaltına alındı. Öğrenci yurdundaki görevliler ve yurdun bağlı olduğu dernek yöneticileri olmak üzere haklarında gözaltı kararı alınan 14 şüpheliden 13'ü polis ekiplerince yakalanırken 1 şüpheli ise aranıyor.
Kozan Cumhuriyet Başsavcılığı, "Yangına ilişkin herhangi bir ihmalin bulunup bulunmadığı, varsa bu kişilerin tespiti ve şüphelilerin adalet karşısına çıkarılmaları amacıyla 3 cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir" açıklamasını yaptı.
Ön rapor açıklandı
Yangının çıkış nedeni de araştırılıyor. Aladağ Cumhuriyet Başsavcılğı'nın hazırlattığı bilirkişi ön raporunda, yaşamını yitirenlerin, "yangın merdiveni kapısının kolu olmadığı için dışarıya çıkamadıkları, yangına binanın ikinci panosundaki şartellerin eskimiş olması ve kaçak akım rolesi bulunmamasından kaynaklandığı" belirtildi.
İş güvenliği uzmanı bilirkişisi, "binanın 1'inci katındaki yangın merdivenin kapısının plastik yapıya sahip PVC şeklinde olduğu, bu yangın merdiveni kapısının kollarının bulunmadığı, yangın kapısının dışa açılır şekilde yapıldığı ancak kapı kolları olmadığından ve kapı açılamadığından buradan çıkıp kurtulan kimsenin olmadığı" görüşünü ortaya koydu.
Elektrikle ilgili uzman ise binanın elektrik ana panosunun arka kısmında bulunan dağıtım panosundan çıkmış olabileceğini; şartellerin eskimesinden veya özelliği kaybetmesinden kaynaklı ark oluşması ve alev almasından kaynaklanmış olabileceğini belirtti. Raporda ayrıca, yaşamını yitirenlerden 7'sinin ikinci kattaki bir odada olduğu, yangın merdiveninin yanındaki odada ise 4 kişinin cesedinin bulunduğu, bir kişinin cesedinin ise 1'inci katta bulunduğu ifade edildi.
Kimlikleri belirlendi
Yangında yaşamını yitiren 12 kişinin kimlikleri ise, ailelerden alınan kan örnekleriyle belirlendi.
Cenazelerin 5. sınıf öğrencileri Cennet Karataş (10), Tuğba Aydoğdu (10) ve Bahtınur Baş (10), 6. sınıf öğrencisi Nurgül Pertlek (11), 7. sınıf öğrencileri Gamze Bagır (12), İlknur Maden (12) ve Sümeyye Yetim (12), 8. sınıf öğrencileri Sema Nur Aydoğdu (13), Sevim Köylü (13) ve Zeliha Avcı (13) ile görevli Fatma Canatan (20) ile bir yurt yetkilisinin çocuğu Sare Betül Genç'e (6) ait olduğu tespit edildi.
Kimliklerin belirlenmesinin ardından Buruk Mezarlığı morgundaki 2 cenaze de 10 kişinin naaşının bulunduğu Asri Mezarlık morguna götürüldü.
Yurt görevlisi Fatma Canatan'ın cenazesi yakınları tarafından alınarak, Tarsus Şehir Mezarlığı morguna götürüldü.
Yangın merdivenlerinin kapısı kilitli miydi?
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, "İlk verilen bilgiler, bu yangının trafodaki elektrik kontağından çıktığı... Çıkması muhtemel diyorlar" dedi.
Kaynak, ilk bilgilere göre yangın merdivenlerinin kapısının kilitli olmadığını söyledi. “Otopsi çalışmaları devam ediyor, bu akşam itibarıyla otopsi çalışmalarının tamamlanacağını öngörüyoruz” diyen Kaynak, yurtta son denetlemenin Haziran 2016’da yapıldığını da ifade etti.
Belediye Başkanı'ndan yeni açıklama
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü, yanan yurt binasında yangın merdivenin kilitli olduğu şeklindeki sözlerine karşılık Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak'ın, "Hayır, kilitli değildi" şeklindeki açıklaması üzerine ise şunları söyledi:
"İtfaiye ekibimiz bu işin uzmanları. Öğrenciler üst kata doğru çıkmış. Oradaki kapılara yönelmiş. Yangın merdiveni kapısına da yüklenilmiş. Ama açılamamış. Bu, kilitli olduğu, yangından etkilenip PVC kapının erimesi ve şişmesi sebeleriyle olabilir. Bu kapının PVC değil, yangına dayanıklı olması yönetmelik gereğidir."
Ruhsat verildikten sonra belediyelerin herhangi bir denetlleme yetkisi olmadığını da belirten Sözlü, ayrıca yangın ihbarının geç yapıldığını, itfaiye araçlarının ulaştığında alt katta çıkan yangının çatı katına kadar ulaşmış olduğunun görüldüğünü söyledi.
Sözlü bu arada Adana'da yaklaşık 100 tane benzer yurt olduğunu, bunun 80'inin aynı cemaate ait olduğunu da söyledi.
Yaralıları ziyaret ettikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kaynak ayrıca şöyle konuştu:
"Tabii yangının çıkış sebebiyle ilgili Aladağ Savcılığı hemen duruma vaziyet etmiş. Bir keşif yapılacağını ifade ettiler. İlk verilen bilgiler, bu yangının trafodaki elektrik kontağından çıktığı... Çıkması muhtemel diyorlar. Tabii ahşap kaplamalar var, strafor, yalıtımlar var bunlar tutuşmuşlar. Çocuklarımızın bir kısmında atlamaları sonucunda ayaklarında kırıklar var, bir kısmının dumandan etkilenmeleri sonucu hastalıkları var. Tabii bu arada vefat edenler, Adli Tıp'taki otopsilerden sonra defnedilecekler. Milletimizin başı sağolsun, büyük geçmiş olsun. Geride kalanlara acil şifalar diliyoruz."
Olayla ilgili araştırmaların devam edeceğini kaydeden Kaynak, olayın bütün yönlerinin yargı tarafından soruşturulacağını, bir yandan da yangına karşı tedbirlerle ilgili gerekli çalışma ve araştırmaların yapılacağını söyledi. Yurdun Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından izin verilmiş bir yurt olduğuna dikkati çeken Kaynak, şöyle devam etti:
"O Bakanlığımız kendi çalışmalarını yapacaktır, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız psikososyal destek yönünden, olayın ilk anından itibaren 32 görevlisiyle sahada. Biz hem yaralananların hem de hayatını kaybeden çocuklarımızın, yavrularımızın ailelerinin yanında olacağız. Neticede olaya sebebiyet veren, yangına sebebiyet veren her neyse bu ortaya çıkacaktır ve sorumlularla ilgili işlemler yapılacaktır. Şimdilik böyle söylemekle yetinelim. Büyük bir acı ve dram halen sıcak."
Bir gazetecinin "Tören yapılacak mı?" şeklindeki sorusu üzerine Kaynak, "Törenle ilgili ailelerin tutumu çok önemli. Ne diyecekler, ne isteyecekler, Adana Valimiz olayın en başından beri Aladağ'da, bizimle beraber döndü. Ailelerle temas kuracaktır. Ama cenazelerin nakli ve defni için biz hükümet olarak, valilik olarak görevde olacağız" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA, DHA