Yurt tartışması Karar'ın da aklını karıştırdı

2021-2022 Eğitim Öğretim yılının başlaması ile beraber üniversite okumak için farklı şehirlere geçen öğrencilerin yurt sorunu yaşadığı iddia edilirken gerçeklerin farklı olduğu ortaya çıktı. Karar'ın da bir haberi kafa karışıklığı yaşandığını gösterdi.

HAKSÖZ HABER

Üniversiteyi farklı illerde okuyan öğrencilerin sayısı her geçen gün üniversitelerin her şehirde açılması ile beraber azalacağı düşünülüyordu. Ancak bu sene özellikle büyükşehirlerde ev kira oranları oldukça yükseldi. Ekonomik alım gücünün düşüşe geçtiği ve enflasyonun giderek yükseldiği Türkiye’de öğrencilerin barınma problemleri olduğu algısı da güçlendi veya güçlendirildi.

Geçtiğimiz hafta içerisinde Sakarya, İstanbul, Ankara, İzmir ve Kocaeli gibi illerde barınacak yurt bulamadığını iddia eden öğrenciler eylem yaparak geceyi sokakta ve parklarda geçirdikleri yönünde beyanda bulunmuşlardı.

Karar gazetesi de bu hararetli ortamda yayıma aldığı haberinde şöyle yazarak kendisinin de bu karmaşa içerisinde dumura uğramasına neden oldu: “AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, ülke genelinde 1 milyon yatak kapasiteli yurt olduğunu belirterek, yurt sorunu yok dedi. Ancak, barınma ihtiyacı duyan öğrenci sayısı açıköğretimde okuyanlar çıkarıldığında 7 milyon.”

Açıköğretim fakültelerin zaten uzaktan sürdürülen eğitim anlayışını hesaba katmayan, her öğreniciyi illa yurtta kalacak şekilde düşünen, kendi evlerinde veya yakınlarının evlerinde kalanları da hesaba katmayan Karar’ın, yurtlar konusunda barınamıyoruz temalı algı çalışmasından oldukça etkilendiği görülüyor.

İstanbul'da Kadıköy, Beşiktaş ve Bakırköy’deki “Barınamıyoruz” eylemine katılan 127 kişiden 73’ünün İstanbul’da ikamet ettiği ve barınma sorunu olmadığı, 28 kişinin başka illerde bulunan üniversitelerde öğrenim gördüğü, bir kişinin akademisyen olduğu, 4 öğrencinin KYK kaydının bulunduğu, 10 öğrencinin ise yurtlarda kalıp kaydını sildirdiği tespit edilmişti.

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz da, İzmit ilçesinde, yurt kapasitelerinin yetersiz olduğu iddiasıyla sokaklarda sabahlayan gençlerin 'Barınamıyoruz' eylemi hakkında açıklama yapmıştı. Yavuz, gençlerin bir kısmının farklı şehirlerden geldiğini vurguladığı açıklamasında, "Eyleme katılan gençlerin hiçbirinin yurt konusunda talebi olmadığı tespit edilmiştir" demişti.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın dışarıda kalan öğrencilere ulaştığı ve barınma hizmeti sunduğu yönündeki ifadeleri basında yer almıştı.

Genel anlamıyla ‘büyük şehirlerde kira sorunları artarken’ yurtlar konusunda da bu minvalde bir sorun olduğu algısı medyada yer almıştı. Ancak araştırmalara göre yurt sorunu olmadığı ve yurtlar konusunda genel bir şikayet olmadığı ortaya çıktı.

Karar gazetesi de manşetinde yurt sorunu olmadığını ifade eden AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer’in açıklamaları üzerinden kendisince bir çalışmada bulundu.

Karar’a göre ifadeler ve rakamlarda tutarsızlık vardı! Öyle ki Karar gazetesi haberinde şöyle yazmaktan hiç çekinmedi: “Tamer'e açıkta kalan öğrencinin olmadığını savunurken 1 milyon yatak kapasitesinin 7 milyon öğrenciye yettiğini savundu. Tamer'in sağlamasına göre barınma sorunu olmayan öğrencilerin 7'si tek yatağı paylaşıyor. Açıköğretimde okuyan 1 milyon 150 bin küsur öğrenciyi çıkardığımızda ise sonucu değiştirecek bir sayıya ulaşılamıyor. Sadece üniversiteye yeni başlayan öğrenciler hesaplandığında ise 4 kişiye 1 yatak düşüyor.”

7 milyon Üniversite öğrencisi olan ülkemizde öğrencilerin, hangi çoğunluğunun evler de hangilerinin yurtlarda kaldığına dair genel bir veri bulunmuyor. Ancak her öğrenciyi yurtta kalacak şekilde düşünen Karar gazetesi, İsmail Tamer’in açıklamalarını yorumlamaya başladığında ise kafası karıştı!

Türkiye’de üniversite okuyan her öğrencinin yurt ihtiyacı olduğunu iddia etmek veya sayısal verilere dahil etmek mümkün değil. Milyonlarca öğrencinin bulunduğu illerde kendi ikametlerinde kaldığı tahminleri yapılırken, yüz binlercesinin de yurtlara yerleştiği veya hali hazırda yerleşik olduğu düşünüldüğünde ortaya çıkan açıklamaların ve beyanların birçoğu tutarsız olmakta.

Yorum Analiz Haberleri

Meşru olanı savunursan karşılığını elbet görürsün!
Türkiye solu neden hala Esed rejimini savunuyor?
Sosyal medyada görünürlük çabası ve dijital nihilizm
İran aparatlarının komik antipropagandalarına vakit ayırmak bile coğrafya için zaman kaybı...
Nasıl ki ilk Müslümanlar tüm zorluklara rağmen direndiyse Gazzeliler de öyle direniyor!