Yunanistan'ın 300 sandalyeli parlamentosunun oylamaya katılan 299 üyesinden 155’i yeni hükûmete “evet” derken, 144 milletvekili “hayır” oyu kullandı.
Başbakan Çipras, oylama öncesi yaptığı konuşmada, Yunanistan’ın krizden ve denetim sürecinden çıkması için hükûmetin güçlü bir programı bulunduğunu belirterek: “Bu meclis, ülkeyi krizden çıkaracak tarihî meclis olacak.” dedi.
Hükûmetin öncelikli hedefinin ekonomik kalkınmanın sağlanması ve borcun yeniden yapılandırılması olduğunu vurgulayan Çipras: “Politikamız krizden ve denetim sürecinden bir an önce çıkmak. Kasıma kadar ilk değerlendirmenin tamamlanmasını amaçlıyoruz. Hedefimiz, bunun sonunda borcun azalmasıyla ilgili müzakerelerin başlatılması ve 2017’inin başında uluslararası para piyasalarına açılmak.” diye konuştu.
Yunanistan Hükûmetini Zor Günler Bekliyor
Yunanistan'da 20 Eylül’de yapılan erken genel seçimlerden zaferle çıkan SYRIZA lideri Çipras başkanlığındaki hükûmeti zor günler bekliyor. Avrupalı kreditörlerle imzalanan anlaşmalar sonrası sancılı kemer sıkma politikalarını hayata geçirecek olan hükûmetin, Avrupa Birliği ve kreditörlerin 86 milyar avroluk “Üçüncü Kurtarma Paketi” karşılığında dayattığı reformları da uygulaması bekleniyor.
Yunanistan hükûmetinin, kreditörlerle imzaladığı yeni kurtarma paketi kapsamında Yunanistan'a verilmesi kararlaştırılan 86 milyar avroluk kredinin dilimlerinin serbest bırakılması için, Avrupalı kurumlar tarafından ön koşul olarak belirlenen 40’ın üzerinde köklü reformu yıl sonuna kadar hayata geçirmesi gerekiyor. Ayrıca, bu süre içinde bankaların sermayelendirme işlemini de tamamlaması gereken Yunanistan’ın bu konuda ihtiyaç görülmesi durumunda kullanılmak üzere tahsis edilen 15 milyar avroluk ödemeden yararlanabilmesi için, kasıma kadar reformlarla ilgili yapılması planlanan ilk değerlendirmeyi başarıyla geçmesi gerekiyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı