Yolsuzluk Düzeyine Göre Ülkelerin Durumu

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün araştırmasına göre, nüfusunun büyük bölümü Müslümanlardan oluşan ülkelerde yolsuzluk zirvede. En iyi durumdaki ilk 30’da sadece BAE ve Katar bulunurken en az yolsuzluk Yeni Zelanda’da.

Yolsuzlukla mücadelede dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından olan ve 118 ülkede faaliyet gösteren Uluslararası Şeffaflık Örgütü (TI), 1995’ten bu yana her yıl yayınladığı Yolsuzluk Algı Endeksi’nin 2017 sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan rakamlar yolsuzluk sıralamasında nüfusunun büyük bölümünü Müslümanların oluşturduğu ülkelerin son sıralarda yer aldığını gösterdi.

* Yolsuzluğun en az olduğu ülke Yeni Zelanda olurken bu ülkeyi sırasıyla, Danimarka, Finlandiya, Norveç, İsviçre, Singapur, İsveç, Kanada, Lüksemburg, Hollanda ve İngiltere yer aldı. Listenin ilk 20 sırasında Müslüman ülke yer almazken ilk 30’a sadece Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar girdi.

* Yolsuzluk algısının en kötü durumda olduğu ülkelere bakıldığında ise en son sırada Somali dikkat çekiyor. Bu ülkeyi sırasıyla Güney Sudan, Suriye, Afganistan, Yemen, Sudan, Libya, Gine-Bissau, Ekvator Ginesi ve Kuzey Kore takip etti.

* Çalışma ilk defa 1995 yılında yapıldı ve yolsuzluk durumu en iyi olan ülke bu tarihte de Yeni Zelanda durumundaydı. İlk 10 sıra arasına aradan geçen 22 yılda sadece İngiltere girmeyi başardı. Sıralamada ufak değişiklikler yer alsa da 2017’de 10’uncu sırada yer alan İngiltere, 1995’teki 12. sırada kendine yer bulmuştu. Avusturalya ise söz konusu tarihler arasında 7’ncilikten 13’üncülüğe düştü.

* 41 ülkenin yer aldığı 1995 yılındaki çalışmada 38’inci sırada kendine yer bulan Venezuela ise 118 ülkenin yer aldığı son çalışmada 169’uncu sırada bulunuyor.

* 2012 ile 2017 yılları arasında yapılan çalışmada en çok puan kaybeden ülkeler ise şöyle sıralandı: Saint Lucia (-16), Bahreyn (-15), Suriye (-12) Türkiye (-10) Gine (-8).

Kaynak: Karar

Ekonomi Haberleri

Memur-Sen'den Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde eylem: Maaş kayıpları telafi edilmeli
En düşük emekli aylığı 14 bin 469 liraya yükseltildi
İBB'nin ulaşıma yüzde 46’lık zam teklifi reddedildi
Geçen yıl Türkiye'de yaklaşık 3 milyon 66 bin gayrimenkul satıldı
Borçlu belediyeler mercek altında