YÖK: Rektörleri Üniversite Konseyi Seçecek

YÖK'ün yaklaşık bir buçuk yıldır üzerinde çalıştığı yeni yasa çalışmalarının içeriği ortaya çıktı.

YÖK, önemli bir karar daha aldı. Taslağa göre rektörleri artık üniversite konseyi seçecek. Cumhurbaşkanı atama yapmayacak.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yaklaşık 1 buçuk yıldır üzerinde çalıştığı yasa taslağını üniversite rektörleriyle paylaştı ve eksiklerin giderilmesi için destek istedi. Değişikliklerin yeni anayasanın çıkarılmasına bağlandığı taslağa göre YÖK'ün ismi 'Türkiye Yükseköğretim Kurumu' olarak değiştirilecek. Devlet ve vakıf üniversitelerinden ayrı özel üniversiteler kurulabilecek. Yabancı yükseköğretim kurumları Türkiye'de, Türkiye'deki devlet üniversiteleri de yurtdışında yükseköğretim birimi açabilecek.

Taslakta en dikkat çeken madde, rektör seçimleriyle ilgili. Buna göre artık rektörleri cumhurbaşkanı atamayacak. Öncelikle Üniversite Konseyi kurulacak. 11 kişiden oluşması planlanan konseyde, 5 üye mevcut üniversiteden, 2 üye Bakanlar Kurulu tarafından, 2 üye YÖK tarafından, 1 üye ilgili üniversitenin mezunları arasından, son üye de üniversitenin bulunduğu ilde en çok vergi verenler arasından veya üniversiteye en çok bağışta bulunanlardan seçilecek. Konsey, kurulduktan sonra başvuru şartlarını açıklayacak. Oluşturulacak komisyon da başvuru yapan profesör adayları arasından gerekçesini açıklayarak 3 kişiyi belirleyecek. Bu 3 kişiden biri, Üniversite Konseyi tarafından seçilecek ve konsey başkanı tarafından atanacak. Vakıf üniversiteleri ve özel üniversitelerde ise rektörün, üniversite mütevelli heyeti tarafından teklif edilerek kurul tarafından atanması öngörülüyor.

Taslakta devlet üniversitelerindeki rektörün 5 yıllığına atanması üzerinde duruluyor. Bir kişinin aynı devlet üniversitesinde üst üste iki defa rektörlük yapamaması, bir devlet üniversitesinde üç bilim alanından (fen ve mühendislik bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler, sağlık bilimleri olmak üzere) iki defa üst üste rektör seçilememesi öneriliyor. Öğrenci sayısının 50 binin üzerinde olduğu üniversitelerde de 5 rektör yardımcısı görevlendirileceği ifade ediliyor.

Devlet ve vakıf üniversitelerinin haricinde kurulabilecek özel üniversitelerle ilgili madde ise bir cümle olarak şu şekilde özetlendi: "Özel hukuk tüzel kişiliğini haiz ve YÖK'ün teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile özel yükseköğretim kurumları kurulabilecek."

Taslakta, Türkiye Yükseköğretim Kurumu'nun üyelerinin nasıl oluşturulacağı ile ilgili iki alternatif oluşturulduğu öğrenildi. Birinci alternatife göre 5 üye cumhurbaşkanı, 5 üye Bakanlar Kurulu, 5 üye rektörler kurulu ve 5 üye TBMM tarafından seçilecek. İkinci alternatifte 7 üyenin cumhurbaşkanı, 7 üye Bakanlar Kurulu ve 7 üyenin rektörler kurulu tarafından seçileceği ifade edildi. (Kaynak: Zaman) 

 

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı