YÖK Listeyi İstedi, 200 Bin Kişiye Af Geliyor

YÖK, üniversitelerden 1996 ile 2013 yılları arasında kılık kıyafete muhalefetten ilişiği kesilen öğrenci ve akademisyenlerin isimlerini istedi.

Çeşitli nedenlerden üniversiteden ayrılan 200 bine yakın öğrenci için çıkarılması planlanan af çalışmaları hızlandı. Çalışma içerisinde başörtüsünü engelleyen kılık kıyafet yönetmeliğine muhalefetten dolayı okullarından ilişiği kesilenlerin de olduğu öğrenildi. Yükseköğretim Kurulu'nun (K) bu kapsamda tüm üniversitelere yazı gönderdiği ortaya çıktı.

AKADEMİSYENLER DE DAHİL

Bugün'ün haberine göre; Bu yazıyla üniversitelerden, 1996 ile 2013 yılları arasında kılık kıyafet yönetmeliğine muhalefetten dolayı ilişiği kesilenlerin isimleri istendi. Öğrenci affının çıkmasıyla 28 Şubat sürecinde üniversitede başörtülü olduğu için ilişiği kesin öğrencilerin okullarına tekrar dönebilmesine olanak sağlandığı belirlendi.

Yazıda YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'nın "İlmi çalışmalarını devam ettirmek isteyen ve gerekli kriterleri yerine getirenler çok rahatlıkla kürsülerine dönebilir" ifadesini kullandı. Bu kapsamda Kurul, 1996-2013 yılları arası üniversiteden kılık kıyafet yönetmeliği nedeniyle ilişiği kesilen akademik ve idari personelin isimlerinin de saptanmasını istedi. Kurul yazıyla birlikte konuyla ilgili listelerin nasıl hazırlanacağına ilişkin tablo hazırladı. Tabloda yıllara göre ilişiği kesilenlerin adı, soyadı, cinsiyet bilgilerin de istendiği belirlendi.

SAYI VE YIL İSTENDİ

Üniversitelere gönderilen yazıda şu ifadeler kullanıldı: "Kurulumuzca yapılacak işleme esas olmak üzere 1996-2013 tarihleri arasında kılık kıyafet kurallarına muhalefetten dolayı üniversitenizden ilişiği kesilen öğrenci ve personel sayıları ile bunların cinsiyetlerinin yıllar itibariyle yazılarak gönderilmesini rica ederiz" denildi.

40 yaş muafiyeti olmalı

Konuyu değerlen-diren Eğitim Bir Sen Genel Başkan Yardımcısı Ali Yalçın, birçok 28 Şubat mağduruna işlerine geri dönme olanağı sağladığını hatırlattı. Yalçın, YÖK' ün af için sayı belirleme çalışması yaptığına işaret etti. Okula geri dönecek birçok kişinin okullarını bitirdikten sonra 40 yaşını dolduracağını ifade eden Yalçın, "Bu arkadaşların çoğu okula dönüp bitirdikten sonra 40 yaşına basacak. Bu da devlet memuru ve özellikle de öğretmen olma yolunu kapatıyor. Af kapsamanda olanlar 40 yaş sınırından muaf tutulmalı" dedi.

Türkiye Gazetesi

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu