İslam ülkelerinden aldıkları diplomaların darbeciler tarafından yok sayılmasıyla hakları gasp edilen binlerce öğrencinin mağduriyeti sürüyor. Mağdurlar YÖK’e lise öğretmenliği ve mastır yapmak için başvurduğu zaman, YÖK diplomaların denkliğini tanımak yerine her öğrenciye farklı farklı dersler veriyor. Bu dersleri tamamlama süresi 2 yılı buluyor. Türk vatandaşı olmayan yabancı öğrenciler için ise durum tam tersi.
Kendi Vatandaşını Yok Sayıyor
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir kişi, YÖK’ün denk saymadığı bu üniversitelerden mezun olduğunda Türkiye’deki üniversitelerde yüksek lisans programlarına alınmazken, bu kişiler Avrupa ya da ABD üniversitelerinde rahatlıkla mastır ve doktora programlarına alınabiliyor. Ya da YÖK tarafından denklik verilmeyen bir üniversitede okuyan öğrenci veya akademisyen Türkiye vatandaşı değilse Türkiye’deki üniversitelerde ders bile verebiliyor. YÖK’ün bu çelişkili tutumu, olayın ideolojik boyutunu özetliyor.
YÖK Bu Ayıbı Bir An Önce Kaldırmalı
Uluslararası İslam Üniversitesi İlahiyat bölümü mezunu Abdullah Orhan, “YÖK’te 28 Şubat uygulamaları devam ediyor. YÖK’e başvurduğumuzda bize denklik verilmesi için ek dersler veriyorlar. Yurtdışında üniversitede gördüğümüz dersleri tekrar burada görüyoruz. Bu dersleri okumam bir ya da iki sene sürecek. YÖK, 28 Şubat ayıbını kaldırmadı, revize etti” dedi.
28 Şubat post-modern darbesinin YÖK’teki izleri bir türlü kazınamıyor. Malezya, Pakistan, Suudi Arabistan, Mısır, Cezayir ve Tunus gibi İslam ülkelerinden aldıkları diplomaların darbeciler tarafından yok sayılmasıyla hakları gasp edilen binlerce öğrencinin mağduriyeti sürüyor. Mağdurlar YÖK’e lise öğretmenliği ve mastır yapmak için başvurduğu zaman, YÖK diplomaların denkliğini tanımak yerine her öğrenciye farklı farklı dersler veriyor. Bu dersleri tamamlama süresi 2 yılı buluyor. Türk vatandaşı olmayan yabancı öğrenciler için ise durum tam tersi.
28 Şubat döneminde Malezya, Pakistan, Suudi Arabistan, Mısır, Cezayir ve Tunus gibi İslam ülkelerinde bulunan üniversitelerden mezun olan öğrencilerin diplomalarına YÖK tarafından denklik verilmediği öğrenildi. Söz konusu okullardan mezun olan binlerce kişi, diplomalarına denklik verilmemesi nedeniyle ülkemizde lise öğretmenliği ve yüksek lisans yapamadı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz sene Mısır’a yaptığı ziyarette yurtdışındaki üniversitelerin diplomalarına denklik verileceğini söylemişti. Başbakan Erdoğan’ın beyanatı üzerine yıllardır mağdur edilen kişiler, YÖK’e lise öğretmenliği ve mastır yapmak için başvurdu. YÖK’ün ise diplomaların denkliğini tanımak yerine her öğrenciye farklı farklı 6 ila 12 arasında ders verdiği öğrenildi. Bu dersleri tamamlama süresi ise şartlara göre 1 ve 2 yıl arasında değişebiliyor.
Müslümanların Önü Kesildi
28 Şubat post-modern darbesinin etkileri hâlâ sürüyor. Türkiye’deki dini algıyı yok etmek isteyen 28 Şubat sürecinin aktörleri, İslam ülkelerindeki üniversitelerden mezun olanları yok sayabilmek için 1997 yılında YÖK Lisans Denklik Yönetmeliği yayınladı. Eğitimini yurtdışında tamamlayan binlerce üniversite mezunu YÖK’e göre lise mezunu kabul ediliyor. Türkiye’deki şartlardan daha kaliteli eğitim alan öğrencilerin Türkiye’de çalışabilmeleri ya da yüksek lisans yapabilmesi için denklik sınavına girmeleri zorunlu tutuldu. Bu uygulama ile daha iyi eğitim almış Müslüman gençlerin önü kesildi.
YÖK’te 28 Şubat Kalıntıları
Başbakan Erdoğan’ın denkliğin kaldırıldığına yönelik açıklamasını YÖK’e hatırlattıklarını söyleyen Abdullah Ateş, YÖK’ün kendilerine şu cevabı verdiğini söyledi: “Bize bu bilgi yazılı olarak gelmedi.” Ateş, YÖK’ün içerisinde hâlâ 28 Şubat zihniyetinin hâkim olduğunu ve engel çıkarmaya devam ettiğini ifade ediyor.
Çelişkili Uygulama
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir kişi, YÖK’ün denk saymadığı bu üniversitelerden mezun olduğunda Türkiye’deki üniversitelerde yüksek lisans programlarına alınmaz iken Avrupa ya da ABD üniversitelerinde rahatlıkla mastır ve doktora programlarına alınabiliyor. Ya da YÖK tarafından denk sayılmayan bir üniversitede okuyan öğrenci veya akademisyen Türkiye vatandaşı değilse Türkiye’deki üniversitelerde ders bile verebiliyor. YÖK’ün bu çelişkili tutumu, olayın ideolojik boyutunu özetliyor.
YÖK 28 Şubat ayıbını kaldırmadı sadece revize etti
Uluslararası İslam Üniversitesi İlahiyat bölümü mezunu Abdullah Orhan (40) konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, YÖK’te 28 Şubat zulmünün devam ettiğini söyledi. 28 Şubat döneminde Uluslararası İslam Üniversitesi’nden mezun olduğunu ifade eden Orhan, diplomasının denkliği tanınmadığı için mağdur olduğunu kaydetti. Orhan, “YÖK’te denkliklerin kabul edildiğini duyduktan sonra İstanbul Üniversitesi’ne mastır yapmak için başvurdum. İstanbul Üniversitesi ise denklik verilmediğini iddia ederek, diplomamı YÖK’e gönderdi. YÖK Kurulu ise 10 Temmuz’da toplanarak, benim diplomamın denkliğinin kabul edilmesi için 6 tane dersi bitirmem gerektiğini söyledi. Bu dersler; Din Eğitimi, Din Psikolojisi, Sosyoloji, Türk İslam Edebiyatı, Türk İslam Sanatları Tarihi ve Tasavvuf Felsefesi. Ben bu derslerin aynısını daha geniş bir şekilde gördüm. Benim tekrar bu dersleri görmem en az 1 sene demek. Avrupa’daki ya da Müslüman olmayan ülkelerdeki üniversitelerden mezun olanlara bu ‘denklik dayatması’ uygulanmıyor. Her ne kadar 28 Şubat süreci bitmiş gibi görünse de YÖK 28 Şubat ayıbını kaldırmadı sadece revize etti” dedi.
YÖK Başbakan’dan Söz Değil Yazı İstiyor
Uluslararası İslam Üniversitesi Hukuk bölümü mezunu Abdullah Ateş de (43) mağdur olan öğrenciler arasında yer alıyor. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne başvurduğunu ifade eden Ateş, YÖK tarafından kendisine 11 tane ders verildiğini söyledi. Bunun YÖK’ün keyfi uygulaması olduğunu kaydeden Ateş, “Başbakan Erdoğan’ın denkliğin kaldırıldığına yönelik açıklamasını YÖK’e hatırlattığımızda ise YÖK ‘bize bu bilgi yazılı olarak gelmedi’ diyor. Bu yüzden bizi mağdur etmeye devam ediyor. Mağduriyetimiz ne zaman son bulacak” diye konuştu.