İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nde geçici olarak görevlendirilen hakim Erdoğan Şimşek, İstanbul'daki "paralel yapı" soruşturmaları kapsamında tutuklu şüpheliler hakkında yetkisiz olarak verilen tahliye kararlarının "yok hükmünde" sayılmasına karar verdi.
"Paralel yapı" soruşturmaları kapsamında tutuklu bulunan şüphelilerle ilgili yetkisiz olarak tahliye kararı veren İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Mustafa Başer'in, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından açığa alınmasının ardından mahkemeye geçici olarak hakim Erdoğan Şimşek görevlendirildi.
Hakim Şimşek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nun, şüphelilerle ilgili verilen tahliye kararlarının yok hükmünde sayılması, kararların İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan geri istenmesi ve tahliye müzekkerelerini teslim alıp cezaevine faks çekmeyen yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunmasına ilişkin kararın geri istenilmesi talebini değerlendirerek yeni bir karar verdi.
Kararda, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) ilgili maddelerinin irdelendiği belirtilerek, "Hazırlık soruşturmalarında hakim tarafından verilmesi gerekli kararları almak, işleri yapmak, bunları karşı yapılan itirazları incelemek, münhasıran sulh ceza hakimliğine aittir. Bu cümleden, asliye ceza mahkemelerinin soruşturma aşamasındaki işlerle ilgili tutuklama ve tahliye kararı verme yetkileri olmadığı aşikardır" denildi.
"Reddi hakimi gerektirecek durum yok"
İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin reddi hakim ve tahliye taleplerini değerlendirerek bir karar verildiği hatırlatılan kararda, "Bilindiği üzere hazırlık soruşturmasında dosyanın mahkemede bulunmadığı, dosya yetkilisinin ve görevlisinin Cumhuriyet başsavcılığı olduğu hukuk sistemimizde Cumhuriyet savcılarının reddi müessesinin olmadığı, somut olayda hakimin reddi konusunu teşkil edecek hukuki bir durumun bulunmadığı'' ifade edildi.
Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün usul ve yasa uygun görülen 6 Şubat 2015 tarihli görüş talebini içerir 6 sayfadan ibaret yazısına atıfta bulunulan kararda, hakimin reddi talebini değerlendiren İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi kararı ile bu mahkemenin tahliye kararının hukuki dayanaktan yoksun olduğu kaydedildi.
Kararda, 25 ve 27 Nisan'da tahliye kararları veren bu mahkemenin görevsiz olduğu için kararın da yok hükmünde sayılması gerektiğinin anlaşıldığı vurgulanarak, Başsavcılığın itirazlarının yerinde görüldüğü ve tahliye kararının "yok hükmünde" sayılmasına ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan geri istenilmesine hükmedildiği aktarıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nun talebinin kabul edildiği kararda, 25 Nisan ve 27 Nisan'da verilen tahliye kararlarının usul ve yasaya aykırı olduğu için yok hükmünde sayılmasına, tahliye kararlarının istenilmesi için müzekkere yazılmasına hükmedildi.
AA