Dün (12 Nisan Cuma) Gazze’de Arap Yetim Günü münasebetiyle yapılan törene katılan Filistin Başbakanı Heniyye, “Bizim esirlerimizden, şehitlerimizden, Aksa’dan ve Kudüs’ten vazgeçmemiz mümkün değil. Toprağı ve insanı işgalcinin elinden kurtarma yolunda yürümeye devam ediyoruz” dedi.
Gazze'deki yetimlere yönelik çalışmalarda bulunan Umut Enstitüsü'nün (El-Emel) düzenlediği törende konuşan Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniyye, varlıklı Filistinlilere, bölgedeki yetim çocukların bakımı için özel fon oluşturma çağrısında bulundu.
Yetimlere "güzel hayat" sunabilmek için özel yatırımların teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Heniyye, "Binlerce şehidimizin, binlerce yetim evladı bulunuyor. Şehitlerimizin yetimlerini desteklemek boynumuzun borcudur" diye konuştu.
İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumların çektiği sıkıntılara da değinen Heniyye, İsrail'in hak ihlalleri karşısında Arap ve İslam dünyasını sorumluluk almaya çağırdı.
Heniyye, Filistin direnişinin daha önce de mahkumları özgürleştirme konusunda başarılı olduğuna dikkati çekerek, "Esirlerimizden ve Mescid-i Aksa'dan vazgeçmemiz mümkün değil. Direniş, esirleri özgürleştirecek güce sahiptir" ifadesini kullandı. Heniyye, İsrailli asker Gilad Şalit karşılığında binden fazla Filistinli esiri kurtaran Filistin direnişinin zindanlardaki diğer esirleri kurtarmaya kadir olduğunu söyledi.
Heniyye, işgal rejiminin esirlere yönelik sürdürdüğü zulüm karşısında bu yılki esir gününde bütün ümmetin daha farklı bir yaklaşım göstermesini talep etti. Herkesken esirlerin yanında yer almalarını, davalarını savunmalarını ve bu konuda tavır belirlemelerini isteyen Heniyye, onların esaret zincirini kırmak için her yola başvuracaklarını belirtti.
Yetimlerin Filistin tabelası, özgürlük, cihad ve davet meşalesinin taşıyıcıları olmaya devam edeceklerini belirten Heniyye, yetimlerin bakımına yardım amacıyla enstitüye 10 bin dolar bağışta da bulundu.
Umut Enstitüsü, Gazzeli yardım gönüllüleri tarafından, Filistinlilerin Nakba (Felaket) günü olarak isimlendirdiği İsrail'in kuruluş yıl dönümü olan 1948'de kuruldu.