Yeryüzü Çocukları Derneği bünyesinde bu yıl faaliyetine başlanan Küçükçekmece’deki “Limon Ağacı Çocuk Destek Merkezi”nde 9-13 yaş aralığında; bir kısmı çalışmak zorunda olduğu için, bir kısmı da maddi sebeplerden dolayı okula gidemeyen 60 öğrenciye 3 ay boyunca “Yaz Okulu Projesi” kapsamında eğitim ve psiko-sosyal destek verilerek okul hayatına hazırlandılar.
Daha çok mülteci çocuklar ve bunların arasında da ağırlıklı olarak Suriyeli muhacir çocuklarla ilgilenen Yeryüzü Çocukları Derneği, şimdi de Limon Ağacı Çocuk Destek Merkezi’nde yaz okuluna giren çocuklar için final etkinliği gerçekleştiriyor.
Yeryüzü Çocukları Derneği
Yeryüzü Çocukları Derneği kendisine bağlı yeced.org sitesinde kimlik ve faaliyetlerine ilişkin şu bilgilere yer vermiş:
Suriye rejiminin 2011 yılında fitilini ateşlediği çatışmalar, bugün birçok devletin dahil olduğu uluslararası bir savaşa döndü. Milyonlarca insan ülkelerini terk edip diğer ülkelere sığınmak zorunda kaldılar. Bu zorunlu göç ile Türkiye’ye gelen 3 milyonun üstündeki Suriyeli mültecinin yarısına yakınını çocuklar oluşturuyor. Bu krizin en ağır bedelini ödeyen çocuklar küçük yaşlarında ailelerini geçindirmek zorunda kalmakta ve ucuz işçi olarak çalışmaktadırlar.
Bu çocukları yeniden okul hayatına kazandırmak, onlara bir gelecek umudu verebilmek için “Onun İşi Okumak” sloganıyla Ocak 2016’da yola çıktık. Tüm çocuklar gibi mülteci çocukların da en temel ihtiyacı olan eğitim hakkının onlara sunulması gerektiğine inanarak, Ağustos 2016’da Yeryüzü Çocukları Derneği’ni (YEÇED) kurduk.
Yeryüzü çocukları olarak öncelikli hedefimiz, İstanbul’dan başlayarak önce Türkiye daha sonra dünya çapında tüm mülteci çocukların eğitim sorunlarına kalıcı çözümler üreterek hayatlarını onurlu şekilde devam ettirmelerini sağlamaktır.
“Onun İşi Okumak Projesi” ile İstanbul’da yaşayan, ilk ve ortaöğretim çağındaki mülteci çocukların, zorunlu çalışmalarının önüne geçerek, eğitimlerini güvenli ve sağlıklı bir şekilde tamamlamalarını amaçlıyoruz. Proje kapsamında 128 çocuğun servis, kırtasiye gibi ihtiyaçları karşılanmaktadır. 50 çocuğa da bu masraflarının haricinde “eğitim bursu” adıyla maddi destek verilerek, iş hayatına dönmelerinin önüne geçilmektedir.
“Takviye Eğitim Projesi” ile MEB’in okullarına kayıt ettirdiğimiz öğrencilerin açığını kapatmak için hafta içi – sonu ve Şubat Tatillerinde yardımcı kurslar düzenliyoruz.
“Telafi Merkezi Projesi” ile uzun yıllar eğitime ara vermiş veya hiç eğitim görmemiş, MEB okullarına hazır olmayan 25 öğrenciye hızlandırılmış eğitim veriyoruz. Akademik eğitimin yanı sıra okula uyum sürecinde gerekli temel davranış ve alışkanlıkları kazandırmayı hedefliyoruz.
Tüm çocuklarımıza yaşadıkları travmaları atlatmalarına yardımcı olmak için sosyal aktiviteler, şenlikler, geziler düzenliyor ve psikolojik destek veriyoruz.