Yerli Baasçılar Hatayı Geriyor

Hatay’da mültecilerle ilgili iddialar, mezhep kavgası hedefliyor. Valilik ve emniyete göre suçlamalarla ilgili şikayet yok.

Hatay’daki kamplarda toplamda iki bin civarında mülteci bulunuyor. 30 bine yakın mülteci ise Kilis ve Gaziantep’teki kamplarda ikamet ediyor. Kaynaklar, Hatay’la ilgili dedikodu tarzı haberler üretilmesini provokasyon olarak niteliyor.

Suriye’deki Baas Rejimi’ne destek veren çevrelerin Hatay’da çıkarmaya çalıştıkları mezhep çatışması medyaya sıçradı. Yaklaşık 30 bin mülteci Kilis ve Antep’deki kamplara taşınırken, Hatay’da kalan 2 bin mülteciyle yönelik yoğun karalama kampanyası başlatıldı. Ancak Valilik ve Emniyet kaynakları iki gündür gazetelerde anlatılan Hatay’daki mültecilerle ilgili suçlamalar hakkında resmi şikayet olmadığını belirtiyorlar.

Kamplar neredeyse boşaltıldı

Birkaç adli vakanın bilinçli olarak büyütüldüğünü belirten Hataylılar, İşçi Partisi ve ÖDP gibi partilerin kampların boşaltılması için eylem yaptığını, mülteci kamplarını “terörist kampı” olarak niteledikleri CHP’li bazı milletvekillerinin de provokatif açıklamalarla karışıklık görüntüsü vermeye çalıştığı görüşünü taşıyor. Hatay’da mültecilerin şiddet eylemlerine karıştığı, yemek yiyip hesap ödemedikleri gibi haberler ortaya atılırken, resmi makamlara intikal etmiş şikayet bulunmuyor.

Esad’cı Nusayri işbirliği var

Hatay’da Esad Rejimine destek veren kısıtlı bir Nusayri kesimin bulunduğu kabul edilirken, şiddet, hırsızlık, hesap ödememe gibi haberlerin bu çevrenin desteğiyle üretildiği belirtiliyor. Hatay’daki Boynuyoğun ve Yayladağ kamplarının neredeyse boşaltıldığı belirtiliyor. Akaydın kampında ise muhaliflere sığınan Generaller ve askerlerin bulunduğu bu kampın yoğun güvenlik önlemi altında olduğu ve giriş çıkışın kesinlikle yasak olduğu belirtiliyor. Sivillerin bulunduğu kamplarda ise alışveriş için birkaç saatlik çıkışlara izin veriliyor. Kartlarla yapılan çıkışlardan, belirlenen saatte dönmeyen anında tespit ediliyor. Hatay’da kampların dışında bombardıman tehlikesi nedeniyle yasal yollarla akrabalarının yanına gelen Nusayri kökenli Suriyeliler ve Halepli işadamları bulunuyor. Bunlar hiçbir kısıtlama olmadan dışarıda dolaşabiliyorlar.

İddialar komik ve asılsız

Hatay’da bazı mültecilerin yemek yedikten sonra “Erdoğan ödesin” diyerek hesap vermeden gittikleri iddiasını ise yerel yetkililer “komedi” olarak niteliyor. Bu tip duruma esnafın kendisinin bile müdahale edebileceği, ancak ne bu tip bir kavga ne de resmi şikayetin olmadığı ifade ediliyor. AK Parti Hatay Milletvekili Adem Yeşildal, Türkiye’nin izlediği politikayı içerde ve dışarıda içine sindiremeyenler bulunduğunu belirterek, “Bazı milletvekilleri söylem ve beyanatlarına baktığınızda Esad’ın Türkiye’deki sözcüsü gibi konuşuyorlar. Eleştiri ayrı şeydir yapılanların daha iyi yapılabilmesi için katkıda bulunmak ayrı şeydir. Baas rejiminin Türkiye’deki sözcüsü gibi davranmak apayrı şeydir” dedi. Bölgenin sevilen ismi eski Hatay Milletvekili Mehmet Sılay da, “Hatay Halep’e komşu can havliyle gelenler kucağımızı açtık. Arakan Müslümanları gibi çaresiz geliyorlar. Her tip insan var. Ufak tefek adli vakalar genelleştirilemez” dedi.

Haberler provokasyon amaçlı yapılıyor

Bölgede sık sık incelemelerde bulunan SETA Vakfı Genel Koordinatörü Taha Özhan da Hatay’la ilgili belli kesimlerin medya aracılığıyla bilinçli olarak provokasyon yaptığını savundu. Gazetelerde farklı tarihlerde çıkan haberlerin hepsinin aynı olduğuna dikkat çeken Özhan, sürekli aynı kişilerin aynı yerden beslenerek bir Hatay fotoğrafı çektiğini belirtti. Medyanın manipülasyon yaptığını öne süren Özhan, şunları söyledi: “Bilinçli bir kampanya yürütülüyor. Üç amacı var. Türkiye içindeki provokasyon alanlarına imkan açmak, hükümetle ciddi şekilde görüş ayrılığı olan isimlerin bu mesele üzerinden hükümetle kavgası veya kişisel hırsları. Üçüncüsü bu haberler sadece Türkiye içine değil tercüme edilerek yurtdışına yapılıyor. Bu şekilde yerli muhbirlik yapıyorlar, yapılan budur.”

Mülteciler başka illere gönderilecek

Son günlerde Hatay’da kalan Suriyeliler ile bazı esnaflar arasında çıktığı öne sürülen gerginlikler sebebiyle bu ilde bulunan Suriyelilerin başka şehirlere taşınacağı belirtiliyor. Son günlerde Suriye’den Türkiye’ye gelen sığınmacılar ile Hatay’da bazı esnaflar arasında sıkıntıların yaşandığı ve bu konuda huzursuzlukların olduğu iddia ediliyor. Antakya’da bazı Alevi vatandaşların da buraya gelen sığınmacıları şehirde istemediği öne sürülüyor. Şehirde oluşabilecek muhtemel gerginliklere karşılık, mültecilerin başka şehirlere aktarılması düşünülüyor. Hatay’daki kamplarda Suriye’den kaçan askerler de bulunuyor.

STAR

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı