Yemen'de Karşılıklı Gösteriler Düzenlendi

Yemen, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi ve Ensarullah Hareketi taraftarlarının yanı sıra güney bölgesinin ayrılmasını isteyenlerin gösterilerine tanık oldu.

Yemen, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi ve Ensarullah Hareketi (Husiler) taraftarlarının yanı sıra güney bölgesinin ayrılmasını isteyenlerin gösterilerine tanık oldu. 

Ülkenin batısındaki Taiz kentinde bir araya gelen eylemciler, "Darbeye hayır" adı altında  Husi karşıtı gösteri düzenledi. "Husilerin devletin meşruiyetine darbesini" kabul etmeyecekleri yönünde slogan atan protestocular, Cumhurbaşkanı Hadi ile hükümete istifalarını geri çekme ve ülkeyi "milislerden" temizlemek için halkla çalışma çağrısı yaptı.

El-Hudeyde kentinde de "Husilerin darbesine" tepki gösterileri düzenlendi. Husilerin ülkeden çıkarılmasını talep eden eylemciler, şehirdeki limanı kapatarak, liman içerisinde ve dışında gösteri yapma tehdidinde bulundu.

İbb kentinde çok sayıda kişinin katılımıyla düzenlenen gösterilerde de "devlet kurumlarına zarar verdiği" belirtilen Husiler protesto edildi.

Husi taraftarlarının gösterileri

Bu arada Husilere bağlı halk komiteleri, başkent Sana'da "devrimci adımlara destek verildiğini ispat" amaçlı bir yürüyüş düzenledi. Matar Caddesi'nde başlayan yürüyüşte, "devrimin taleplerinin üzerini örtme girişimlerine" tepki gösterildi.

Güvenlik güçlerine "tarih ve devrim" karşısında sorumluluk taşıma ve görevlerini yapma çağrısında bulunulan eylemde, başkentteki halk komitelerinin, güvenliği, istikrarı ve kamu kuruluşlarını korumak için hazır olduğu ifade edildi.

Sana'nın kuzeyindeki Cerraf ilçesinde de Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresinde çıkan çatışmalar sırasında hayatını kaybeden hareket mensubu 4 kişinin cenazesi toprağa verildi.

Öte yandan ülkenin güneyindeki Aden ve Hadramevt kentlerinde ise kuzeyden ayrılma ve Güney devletinin kurulması talebiyle eylem yapıldı.

Uzun süredir siyasi çatışmaların devam ettiği Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla artan gerginlik, Husilerin Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırısıyla daha da tırmanmıştı. 

Başkent Sana'da yaşanan gerilimin ardından, Husi Ensarullah Hareketi ile Cumhurbaşkanı Hadi arasında, anayasa taslağında değişikliğe gidilmesi, Barış ve Ulusal Ortaklık Anlaşması'nın uygulamaya geçirilmesi ve güvenlik alanında yaşanan sıkıntıların en kısa zamanda giderilmesi konularında anlaşmaya varıldığı açıklanmıştı. 

Daha sonra Halid Mahfuz Bahhah başkanlığındaki hükümet, "Husi Ensarullah Hareketi'nin yönetime müdahale ettiği ve mutabık olunan anlaşmalara uymadığı" gerekçesiyle istifasını Cumhurbaşkanı Hadi'ye sunmuştu. Hadi de bu gelişmenin ardından kısa süre sonra istifasını Meclis Başkanı Yahya Ali er-Rai'ye sunmuştu. Rai ise Cumhurbaşkanı Hadi'nin istifasını reddederek, meclisi olağanüstü toplantıya çağırmıştı.

Yemen'de Husi yetkiliden "kutuplaşma" istifası

Yemen'de hükümet ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin istifasının ardından başkent Sana'da kontrolü sağlayan Husi Ensarullah Hareketi Siyasi Konsey Üyesi Ali el-Buheyti, ülkedeki "bölgesel ve hizipsel kutuplaşma" gerekçesiyle görevinden ayrıldığını açıkladı. 

Buheyti, sosyal paylaşım sitesindeki hesabından hareketin lideri Abdulmelik el-Husi'ye yönelik açıklamasında, "yönetimde tekelleşmeye" karşı uyarıda bulundu. 

İstifasının, "ulusal uyumluluğunun güçlendirilmesi, bölgesel ve hizipsel kutuplaşmaya dönen siyasi kutuplaşmanın şiddetinin hafifletilmesinde rol oynama" isteğinden kaynaklandığını belirten Buheyti, harekete yönelik "sivilleşme ve siyasi karar üretmede zaaf gösterme" eleştirisinde bulundu. (AA)

Yemen Haberleri

Siyonist İsrail Yemen'e saldırdı
ABD Yemen'de hava saldırısı düzenledi
ABD ve İngiltere Yemen'e hava saldırıları düzenledi
İşgalci İsrail Hudeyde limanına hava saldırısı düzenledi
Yemen balistik füzelerle işgal rejimini hedef aldı