Tunus etkisi yayılıyor. Yemenli muhalifler 32 yıllık iktidarı devirme sözü verirken Bangladeş de ilk kez halkaya dâhil oldu. Ama gözler Mısır'a çevrili, çünkü Mübarek karşıtları yarınki büyük gösteriye hazırlanıyor.
Tunus'ta halk devlet başkanı Zeynelabidin bin Ali'nin devrilmesinden sonra kurulan hükümeti, diktatörlüğün devamı diyerek protesto etmeye devam ediyor. Eski rejimin tüm kalıntılarını süpürmek isteyen, yeni Başbakan Muhammed Gannuşi'nin istifasını talep eden Tunuslu göstericilere barikat dayanmıyor.
"Tunus etkisi" ise dün Yemen'de en üst seviyesine ulaştı. Ülkede protesto gösterilerine öncülük eden kadın eylemci Tevakül Karman gözaltına alınınca binlerce Yemenli sokağa döküldü. Halk 32 yıldır ülkeyi demir yumrukla yöneten Ali Ekber Salihi'nin görevi bırakmasını istiyor.
Tunus etkisi dün ilk kez Bangladeş'te de hissedilirken asıl kıyamet yarın Mısır'da kopacak. Mısır muhalefeti yarın hükümet karşıtı dev protesto gösterisine hazırlanıyor.
Tiran'da Sular Durulmuyor
Tunus'ta başlayan hükümet aleyhtarı gösteriler, Akdeniz'in karşı kıyısındaki Arnavutluk'u da ateşledi. Başkent Tiran'da hükümetin yolsuzluklarına kızan on binlerce gösterici, Başbakan Sali Berişa'nın istifasını isterken, çıkan olaylarda 3 kişinin yakın mesafelerde açılan ateş sonucu ölmesi büyük yankı uyandırdı.
Başbakanlık binası önünde çıkan çatışmalarda ölenlerin anısına dün ulusal yas günü ilan edilirken, bugün de geniş katılımlı bir gösteri daha düzenleneceği haberi, "halk isyanı"nın bir süre daha Tiran'da etkili olacağı mesajını verdi.
Gösterilerin arkasındaki Sosyalist Parti'nin Başkanı Edi Rama, eylemin çok sakin başladığını, ancak "hükümetin senaryosu"na uyan polis güçlerinin protestocuları kışkırttığını iddia etti. Berişa ise, Tunus lideri Bin Ali'yi deviren olaylara gönderme yaparak, "Arnavutluk'un kendi Bin Ali'lerinin alçak çocukları, sizin için Tunus'taki senaryoları tasarlıyor" dedi.