Yemen’deki yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, Müslüman Kardeşler'in (İhvan) Yemen kolu olarak anılan Islah Partisi’ne ait çok sayıda askeri araç Marib ilinden Şebva iline doğru harekete geçti.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyi ve Suudi Arabistan destekli Yemen hükümeti arasında yoğun çatışmaların yaşandığı bir dönemde, ‘Yemen İhvanı’ olarak bilinen Islah Partisi’nden yeni bir hamle geldi. Islah Partisi’ne bağlı askeri kuvvetler, Yemen hükümetine destek olmak için Şebva iline doğru yola çıktı.
Körfez komşuları Suudi Arabistan ve BAE, Yemen üzerinde iktidar mücadelesi veriyor. Son dönemde Suudi Arabistan kendisine yakın bulunan gruplara silah ve mühimmat desteği sağlamıştı. BAE’nin ise Aden Körfezi’ne olan askeri sevkiyatı devam ediyor. En az 70 aracın önceki günlerde Güney Geçiş Konseyi askeri kamplarına ulaştırıldığı bildirildi.
Güney Geçiş Konseyi, Yemen hükümetinin başkenti Aden’i geçen ay ele geçirmişti.
"Çatışma Husilere yarıyor"
Sosyal medyada dolaşıma sokulan ve Yemen Ulema Kurulu’nun imzası bulunan bir fetvada, Suudi Arabistan’ın Yemen hükümetine olan desteği övülmüş ve BAE’nin hava saldırılarına karşı destek verilmesi talep edilmişti. Fetva metninde, güneydeki anlaşmazlığın sadece Husilere ve İran’a yarayacağı vurgulanırken, karışıklığın sona erdirilmesi ve başkent Sana’nın Husilerden geri alınması çağrısında bulunulmuştu.
Suudi Arabistan, bütün Arap dünyasında Müslüman Kardeşler’in karşısında yer alırken Yemen’de dönemsel bir askeri ittifak içinde. Müslüman Kardeşler kaynakları BAE ve Husileri "daha büyük bir şer" olarak tanımlayarak, Suudi Arabistan ile geçici bir ittifaka mecbur kaldıkları yorumlarında bulunuyorlar.
Kompleks bir savaş
Aden’deki iç çatışmalar, İran’ın Yemen’e daha fazla müdahil olmasını kolaylaştırdı. Husiler İran’da kendi elçiliklerinin yakın zamanda açılacağını duyurmuştu.
Yemen’de farklı bölgelerde birden fazla rakip otorite bulunuyor. Süregelen kompleks kaos ortamı, sıra dışı ittifakların sahaya yansımasına olanak sağlıyor.
Kaynak: Mepa News, Middle East Monitor