HAKSÖZ HABER
Cumhuriyetin ilanından sonra ortaya konulan kafatasçı tek tipleştirme ve İslami olan her şeye savaş açma politikaları sonucu başta camiler olmak üzere İslam’a ait her ne varsa hunharca yok edilmiş veya harap halde bırakılmıştı. Özellikle kutlu dinin dili olan Arapçaya karşı ortaya konan düşmanlık ile harf inkılabı yapılmış ve başta Dini Mübini İslam ile ve haliyle toplumun geçmiş hafızasıyla irtibatının koparılması amaçlanmıştır. Süreç, halkın İslam dinine gönülden bağlılığı sebebiyle inkılapçıların arzu ettikleri şekilde gelişmese de, oldukça fazla tahribat bıraktığı aşikardır.
Bu tahribatlardan etkilenen başta İstanbul’daki 35 Selatin Camisi olmak üzere Türkiye’deki hemen hemen bütün tarihi camiler son 20 yıl içinde restore edilerek, yapılış amaçlarına uygun duruma getirildikleri gibi Türkiye'de bulunan yüzbinlerce yazma eser de benzer kaygılar ile toplanarak, restore edilip, koruma altına alınmış durumda. Bu çalışmalara verilen önem sonucunda 2009 yılında çalışmaları başlatılıp, 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı kurulmuş ve bu kurum ile birlikte yazma eserlerin korunması, restorasyonu ve kullanıma sunulması konusunda önemli adımlar atılmıştır. Kurum bünyesinde kurulan “Kitap Şifahanesi” ile el yazması eserlere şifa olunmuş ve yok olmamaları için titiz çalışmalar yapılan dünya üzerindeki sayılı kurumlar arasına girmiştir.
Yapılan çalışmalar ile Osmanlıca ve Arapça ile birlikte 51 dilde din, dil, tarih, felsefe, bilim vb alanlardaki 400 bine yakın el yazması eser, farklı illerde bulunan el yazması kütüphaneleri ile Kültür Bakanlığına ve Cumhurbaşkanlığına bağlı kurumlarda koruma altına alınmış ve koruma altına alınırken dijitalleştirme çalışmaları tamamlanmış durumdadır. Bu çalışmalara erişim ise başkanlığın sayfasında test yayınına başlamıştır.
Konu ile ilgili Başkanlıkça yapılan açıklamada, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından geliştirilen, 24 kütüphaneye ait 252 koleksiyonda bulunan 600.000'e yakın yazma ve matbu eserin katalog bilgisini ve 400.000'e yakın eserin dijital görüntüsünü ihtiva eden Yazma Eserler Veritaban'ı https://portal.yek.gov.tr/ adresinde test yayınına başladığı belirtilmiş ve ücretsiz olarak hizmet veren sistemde, yerli araştırmacı ve akademisyenler eser görüntülerinin yüksek çözünürlüklü orijinal kopyasını 5.000 varağa kadar ücretsiz olarak talep edebilecekleri belirtilmiştir.