Yazı Atölyesi Dergisi Dört Yaşında

Akyazı’da çıkan Yazı Atölyesi dergisi 2012 Haziran tarihli 14. sayısıyla itibariyle üçüncü yılını doldurdu.

Sezai Arıcıoğlu / Haksöz-Haber

Genel Yayın Yönetmenliğini Hayrullah TÜRKER’İN yaptığı Yazı Atölyesi dergisi bu sayısında İslam Birliği ve Ümmetçilik konusunu ele almış. Hucurat Suresinde geçen “Ancak müminler kardeştir” ayetinin vurgusunu kapağa taşıyan dergi bu ayeti farklı dillerde yazarak müminlerin kardeşliğine olan vurguyu daha da kalın bir çizgi ile belirginleştirirken aynı zamanda derginin soruşturma konusu olan İslam Birliği ve Ümmetçilik noktasındaki duyarlı ve kardeşliğe katkı yapan önemine dikkat çekmiş.

Yaklaşık seksen sayfalık bir hacme sahip derginin “editörden” başlıklı giriş yazısı şu şekilde:

“Merhaba,

Yeni sayımızla huzurlarınızdayız. İlk sayımız Haziran-2009’da çıkmıştı. 2012 yılındayız, elinizdeki sayımızın üzerinde yine Haziran yazıyor. Dile kolay, üç yılı geride bırakmışız. Rabbim bize 14. Sayımızı çıkarmayı nasip etti; hamd ü sena O’nadır.

Bugüne kadar onlarca değişik kalemin yazısı yayımlandı dergimizde. Bu anlamda bir “ürün dergisi” hüviyetimiz var. Bunun yanı sıra her sayımızın bir dosya konusu oldu. Bu konuları, imkânlarımız ölçüsünde, layıkıyla işlemeye çalıştık. Ama bazen bizim fark edip “Keşke şu da olsaydı…”diye hayıflandığımız, bazen “Bu da söylenebilirdi…” şeklinde eleştirildiğimiz oldu. Genellikle de olumlu eleştiriler aldık. Bu olumlu/olumsuz eleştiriler sorumluluğumuzu artırıp bizi daha dikkatli, özenli olmaya sevk etti. Dosya konularımızı “bireysellikten” uzak, sosyal içerikli konular arasından seçmeye özen gösterdik.

Bu sayımızda da“İslam Birliği/Ümmetçilik” konusunu işlemeye çalıştık. Düşünce ağırlıklı bir konu, dolayısıyla yazılarımız da düşünce ağırlıklı. Yazılarımızda, “İslam Birliği” İslam coğrafyası için gerekli midir, bu fikir ütopya mı olabilirliği var mıdır, İslam Birliği’nin önündeki engeller nelerdir ve nasıl aşılabilir, bu fikrin tarihsel arka planı nasıldır… gibi soruların cevaplarını bulmaya çalıştık. Dergimizin sayfaları arasında ilgiyle okuyacağınızı umduğumuz bir röportaj ve dosya konumuzla ilgili bir soruşturma da bulacaksınız.

…(ve yine) okunmayı umuyoruz…”

Dergide Halil MERT’in İslam Birliği idealini programlayan ve 20. yüzyıl İslami hareketlerinin tamamına esin kaynağı olan Cemaleddin Afgani, Muhammed Abduh ve Reşid Rıza’nın çizgisini irdelediği “Birkaç İyi Adam” başlıklı makalesi ile Libya Bingazi Üniversitesi Öğretim Üyesi  Mesud Abdülaziz Salih el-İhvani ile yapılan röportaj ve Mücahit KOÇ’un Fransız İhtilalı sonrasında Osmanlı’da ortaya çıkan “Fikir Akımları” başlıklı makalesi önemli vurgular içeriyor.

Dergide son bölümde ayrıca Müslümanların yaşadığı sorunlara dikkat çekmek ve yaşanan bu sorunların tarihsel köklerine vurgu yapmak ve ayrıca İslam Birliğinin önündeki engelleri görmeye ve göstermeye dönük yapılan  soruşturmada  Haksöz Dergisi Yazarı Hamza TÜRKMEN, Özgür-Der Diyarbakır Şube Başkanı Av. Serdar Bülent YILMAZ ve Araştırmacı Yazar Ümit AKTAŞ’a sorular yöneltilerek  Halife ve Hilafet kurumunun günümüzdeki durumu ve konumu da masaya yatırılmış. İslam ümmetinin yaşadığı can yakıcı sorunların yanında bir “umut” olarak algılanan ve görülen “halife” ve/veya “hilafet” modelinin bugün itibariyle İslam Birliği hedefini karşılayabilecek alt ve üst yapıya sahip olup olmadığı sorgulanmış ve bunun tarihsel süreç içerisindeki yeri de ayrıca irdelenmiş.

 

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı