HAKSÖZ HABER
Türkiye’de hayatı bilhassa sosyal medyadan takip edenler arasında silahlanma eğiliminin aşırı biçimde arttığı, ülkenin çivisinin çıktığı, hayatta kalmanın giderek şans eseri sayılabileceği bir ortamın geliştiği ve her an her yerde bir dizi cinayet işlendiği imajının yaygınlığı bilinmekte. Bu tür hadiselerin gündemleştirilme tarzı yüzünden cinayet vakalarının giderek arttığı izlenimi gelişmekte. Aynı şekilde öldürülenler arasında da kadınların sayısının bir hayli fazla olduğu kanaati de neredeyse tartışılmaya gerek duyulmayan bir gerçek gibi paylaşılmakta.
Oysa veriler bu kanaatleri doğrulamıyor. Euronews’in konuyla ilgili haberinde yer alan verilere bakıldığında algı ile gerçek arasındaki fark bir kere daha net biçimde ortaya çıkıyor.
Türkiye İstatistik Ofisi (TÜİK) ve AB İstatistik Ofisi (Eurostat) her sene her ülkede kaç kişinin öldüğünü ve ölüm sebeplerini açıklıyor. TÜİK “saldırı, cinayet” başlığında; Eurostat ise “saldırı” başlığıyla kasten insan öldürmelerini gösteriyor.
Türkiye’de cinayet sayısı 2009’dan bu yana en düşük seviyede
TÜİK verilerine göre 2022 yılında 767 kişi cinayet sonucu hayatını kaybetti. Verilerin başladığı 2009 yılından bu yana en yüksek sayı ise bin 453 cinayet ile 2017 yılında görüldü. Bu tarihten yana kademeli düşüş dikkat çekiyor.
Eurostat’ın verilerine göre Avrupa ülkelerinde cinayet sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının en yüksek olduğu ülke açık ara Türkiye. Nüfusa oranla bakıldığında ise cinayet sıralaması ciddi şekilde değişiyor çünkü ülkelerin nüfusu birbirinden çok farklı. 2019 yılında AB’de 100 bin kişiye düşen cinayet sayısı 0,67 iken bu oran Türkiye’de 0,99 oldu. Türkiye 33 ülke arasında 9. sırada yer aldı.
Kişi başına düşen cinayet sıralamasında Türkiye önceki yıllarda daha üst sıralardaydı. 2011-2019 dönemi incelendiğinde bu oran düşüşte. Türkiye’de kişi başına düşen cinayet geriliyor.
Öldürülen 5 kişiden 4’ü erkek
Türkiye’de cinayet sonucu hayatını kaybeden kişilerin cinsiyetine bakıldığında 5 kişiden dördünün erkek olduğu ortaya çıkıyor.
2022’de 630 erkek; 137 kadın saldırılarda öldürüldü. Erkeklerin oranı yüzde 82, kadınların yüzde 18 yapıyor. Son 14 yılda saldırılarda öldürülenler içinde erkeklerin oranı yüzde 78’in altına hiç düşmedi.