Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 27 Şubat 2014 tarihinde Türkiye’ye gelmesi halinde tutuklanamayacağı yönündeki güvencesi üzerine 21 yıldır yurtdışında yaşayan kapatılan DEP’in genel başkanlarından Kaya, sabah saatlerinde yaşadığı Almanya’nın Frankfurt şehrinden Ankara’ya geldi.
Havalimanında Kaya’yı ailesi, avukatı Levent Kanat ile ünlü yazar İsmail Beşikçi karşılamaya hazırlanıyordu. Ancak Kaya, Esenboğa Havalimanı’nda yapılan kontrollerden sonra 1994 yılında başlatılan bir soruşturmada kaydının bulunduğu gerekçesiyle uçaktan iner inmez gözaltına alındı. Kaya, ifadesinin alınması için polislerce Ankara Adliyesi’ne getirildi.
***
Kaya'nın eşi Yurda Alaca, buruk bir sevinç yaşadığını belirterek şunları söyledi:
"Eşimin sağlığı hiç iyi değil, tekerlekli sandalye ile geliyor. Eşim demokrasiden, barıştan ve özgürlükten yana birisi. Eline hiç silah almadı, hiçbir suç işlemedi. Sadece parti başkanı olduğu için faili meçhul cinayetler listesinde ismi vardı yurt dışına gitti. Başka bir ülkede yaşamak çok zor. İnsanların özgür ve demokratik şartlarda kendilerini ifade etmeli. Barışın gelmesini hepimiz istiyoruz, anaların yüreği yanmasın, 1 yıldır şehit cenazeleri gelmiyor. İnşallah çözüm süreci başarıyla neticelenir. Başbakan Erdoğan, rolü çok büyük, inşallah o da muvaffak olur ve barışı iki halkın arasında sağlar, barışı sağlarsa ismi tarihe geçer."
"Yaşamlar hep hırpalandı, üzücü ama ileriye bakmamız lazım"
Karmaşık duygular yaşadığını ifade eden Kaya'nın kızı Berivan Kaya, babasının en azından hayatta olduğu için duyduğu mutluluğu ifade etti.
Çözüm sürecinin olumlu bulduğunu dile getiren Kaya, "Hepimiz barıştan yana insanlarız, bu ülkeye barışın katkı sağlayacağını inanıyoruz. Olayların ilerleyişini görmek lazım. Yaşamlar hep hırpalandı, üzücü ama ileriye bakmamız lazım" dedi.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, sağlık durumlarını ve yaşlarının ilerlemiş olmasını dikkate alarak kapatılan Demokrasi Partisinin (DEP) Genel Başkanı Yaşar Kaya, Yusuf Serhat Bucak ve Şerafettin Kaya'ya 3 ay içinde Türkiye'ye gelmeleri halinde "tutuklanmama güvencesi" vermişti.
CMK'nın "Sanığa verilecek güvence belgesi" başlıklı 246. maddesi uyarınca tutuklanmayacak Kaya, ifade vermek üzere Ankara Adliyesi'ne götürüldü.
Almanya'da 21 yıldır yaşayan Kaya, Türkiye'ye gidecek uçağa binmek üzere geldiği Frankfurt Havalimanı'nda AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de başlatılan çözüm sürecine ilişkin "Yeni bir sürece girildi. Ben 74 yaşındayım Türkiye’de çeşitli süreçleri yaşadım. Biz barışa destek vermek için her zaman varız. Barış insanıyız ve barışın olması için de her zaman gayret sarf edeceğiz. Sayın Başbakan, belirli adımları atmakla çok haklı. Çünkü büyük bir güçle iktidar partisinin başkanı. O da dünyadaki gibi eksiksiz bir demokrasinin Türkiye'de var olmasına gayret ediyor. Biz de yardımcı olacağız" değerlendirmesinde bulundu.
"Çözüm süreci olmasaydı, Türkiye'ye gidemezdik"
"Sürgün, bir açık hava hapisanesidir, insanın kişiliğinden bir şeyler koparan... Hasret dolu günler, aylar, yıllar insanı yıpratıyor. Ayrıca ailenize, insanlarınıza, dostlarınıza kavuşacaksınız. Benim için iyi olacak hem moral bakımından hem de ailem açısından iyi olacak. Çözüm süreci olmasaydı, bu adımlar atılmasaydı Türkiye’ye gidemezdik çünkü mahkemenin tutuklama kararı vardı" dedi.