TÜSİAD dün bir açıklama yaparak, gündemdeki rektör atamalarını, hükümet aleyhtarı açıklama ile hemen taçlandırdı!
İçinde birçok vergi yüzsüzünü barındıran, batık bankacı üyeleri ile vatandaşın kanını emen patronları derneklerinden ihraç etme cesareti gösteremeyen bu kulüp, sıra iktidara akıl vermeye gelince, hayli cesaret sahibi oluyor..
İşte dünkü açıklamalarından bir bölüm: “Son yapılan rektör atamaları, daha önceki örneklerde olduğu gibi bazı üniversitelerde tepki yaratmış ve bu süreçte bazı değerli akademisyenlerimiz üniversitelerdeki idari görevlerinden istifa ettiklerini açıklamışlardır. Şüphesiz, yasalarla yetkilendirilmiş kurumlar bu yetkilerini kullanacaklardır. Ancak bu yetki kullanımı, YÖK sisteminin sorun üreten yapısını değiştirmemekte, her karar ve atama tartışmalara yol açmaktadır.”
Vicdansızlığı, insafsızlığı, önyargıyı, milletin temsilcilerine tepeden bakma küstahlığını görüyor musunuz!
AKParti iktidara gelinceye kadar, her yıl yaptıkları açıklamalarda “YÖKYasası değişmeli” diyen bu kulüp, AKParti iktidara gelince, birdenbire fikir değiştirdi..
YÖKYasası’nın değişmesi konusunda kem küm etmeye başladılar..
Niye?
Çünkü; üniversitelerdeki hükümranlıkları sona erecekti..
Çünkü; rektöründen öğrencisine kadar, üniversitelerin tamamını istedikleri gibi dizayn etme yetkileri, ellerinden alınacaktı..
Öğretim üyeleri rektör adayı olarak kimi seçerse seçsin, kendileri ile benzer kafa yapısına sahip YÖKGenel Kurulu, tamamen keyfi seçim yapıp; milliyetçi, muhafazakar adayları diskalifiye ediyordu.
Yine de aradan sıyrılan bir aday mı var?
Onu da tepedeki Sezer diskalifiye ediyordu.
Adayların ne birinciliğine, ne çalışmasına, ne başarısına, hiçbir şeye bakmıyorlardı..
Kendi adamları kim ise, onu oturtuyorlardı rektörlüğe.
AKParti, iktidara geldiğinde, “Şu işi bir düzeltelim” dedi..
Olur mu, hemen isyan bayrağını açtılar.. “İstemezük” diye ter ter tepindiler..
O zaman YÖKYasası çok güzeldi.. Cumhurbaşkanı’nın kafasına göre rektör ataması çok güzeldi..
Sadece YÖKBaşkanı, sadece rektörler değil, TÜSİAD’çılar da onlarla birlikte hemen ayağa kalkıyorlar, YÖKYasası’nın değişmesine :“İstemezüüüük” diye karşı çıkıyorlardı..
Şimdi ne oldu?
Aynı yetki, bugünkü YÖKGenel Kurulu tarafından kullanılınca/aynı yetki bugünkü cumhurbaşkanı tarafından kullanılınca, niye fikir değiştirdiler?
Dün yasaya dokundurtmak istemiyorlardı da, şimdi niye “Üniversitelerde tepkiler var” edebiyatına başladılar?.
Sizi gidi riyakarlar sizi!
Sizi gidi düzenbazlar sizi!!
Ne diyordunuz siz düne kadar?
Alın tarih tarih vereyim size!
Tarih 19.9.2003..
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Muharrem Kayhan vasıtasıyla bildirmişler görüşlerini: “Hükümet, yeni YÖK yasa tasarısıyla, ‘siyaseti üniversitenin bağrına sokma’ ve ‘kadrolaşma’ çabası içindedir..”
Ne diyor beylerimiz?
“YÖKYasası’nı değiştirmeyin” diyorlar!
“YÖKYasası’ndaki rektör atamaları ile ilgili düzenlemeyi değiştirmeniz, siyaseti üniversitenin bağrına sokmak demektir” diyorlar.. “Kadrolaşma olur” diyorlar!
Öyle mi? Öyle!
Ondan bir ay sonra, 23.10.2003’te bu sefer TÜSİAD adına açıklama yapılmış.. “Hükümetin hazırladığı YÖK tasarısı taslağı, ‘YÖK’ün Yeniden Yapılandırılması: Temel İlkeler’ adlı kitapçıkla eleştirilmiş” ve böylece mevcut YÖKYasası’na dolaylı olarak sahip çıkılmış!
Başka?
Tarih 29.01.2004.. TÜSİADtarafından yapılan bir diğer açıklamada da, şöyle deniliyor: “YÖK Yasası’nda zaman baskısı yapmayın.. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, YÖK Yasası için uzlaşma ve uyum arayışı içinde olduğuna göre, hükümet bunu dikkate alıp, yasayla ilgili çalışmaları zaman baskısından kurtarmalıdır..’’
Bu açıklama ile de, “YÖKYasası’nı acele ile değiştirmeye kalkışmayın. Zamana yayın” diyorlardı..
AKParti de zamana yaydı işte..
O gün 2004 idi.
Bugün 2008.. Değişen bir şey yok daha..
Mevzuatta değişen bir şey yok ama; değişen, TÜSİADoldu..
2003’te, 2004’te baktılar ki, bir avuç azınlık, YÖK’ü parmağında oynatıyor, oynatabiliyor.. O azınlık YÖK’ün tepesinden gidene kadar, YÖK Yasası’na dokundurmamak gerektiği konusunda kamuoyunu yönlendirdiler.
Şimdi YÖK’ün tepesinden o bir avuç azınlık gidince, başladılar viyaklamaya.. “Üniversitelerde tepkiler var!”
İyi de, 2003’te bu yasa değiştirilmek istendiğinde, rektör seçimlerinde daha demokratik bir sisteme geçilmek istendiğinde, siz değil miydiniz, tekere çomak sokan!
Şimdi niye viyaklıyorsunuz ki?
VAKİT