Yargıtay 63 Sayfalık Görüş Bildirmiş!

“Yargı paketini bize soran olmadı” diyen Yargıtay Başkanı'nın kurumundan haberi yokmuş! Gönderdiği raporda 34 daireden 33'ü pakete olumlu yaklaşmış.

Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ın “Bizim görüşümüz sorulmadı” diyerek sert eleştiriler yönelttiği yargı paketi ile ilgili önemli bir detay ortaya çıktı. Alkan'ın iddiasının aksine Yargıtay, dairelerin de görüşlerini alarak 63 sayfadan oluşan önerilerini 30 Ekim günü Meclis Adalet Komisyonuna iletmiş.  Alkan'ın bu iddiasını çürüten cevap Meclis Adalet Komisyonu üyesi ve AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel'den geldi. Özel; Yargıtay'ın görüşlerinin Genel Sekreter Erkan Öztürk imzasıyla kendilerine ulaştığını, ayrıca Adalet Komisyonundaki görüşmelerde de Yargıtay'dan iki temsilcinin hazır bulunduğunu söyledi. Recep Özel, komisyona ulaşan görüş yazısında 34 dairenin görüşlerinin ayrı ayrı yer aldığını belirterek, şöyle konuştu: “Bu yazıda, 1. Daire Başkanı'ndan tutun, bütün hukuk dairesi ve ceza dairesi başkanlarının, olumlu, olumsuz birtakım görüşleri var. Ayrıca Yargıtay Başsavcılığı'nın görüşü de yer alıyor. Toplamda bize 63 sayfalık görüş metni geldi. Gelen görüşlerden bir kısmı da sadece maaş artışlarıyla ilgilidir. Kendilerini ilgilendiren diğer yasa maddeleriyle ilgili hiçbir görüşte bulunmamıştır. 34 daire başkanından sadece biri,  adli yıl açılış konuşmalarının yapılmasında bir sakınca görmüş, eleştirmiş, diğer 33 daire başkanı Yargıtay'daki adli yıl açılışlarıyla ilgili olumlu görüş vermişlerdir, hiç eleştirmemişler, 'Düzenlemeyi tasvip ediyoruz' diye olumlu görüş bildirmişlerdir.”

YARGITAY'IN İTİRAZLARI

Meclis'e iletilen dosyada ayrıca, Yargıtay'a sorulmadan yapılacak atamaların işlerin aksamasına yol açacağı, daire başkanının hangi hakimle çalışıp çalışmayacağına kendisinin karar vermesi gerektiği gibi öneriler yer alıyor. Pakette yer alan hakim-savcılara yönelik sicil affına da itiraz eden Yargıtay, bu düzenleme yerine yeniden inceleme sisteminin getirilmesinin daha doğru olacağını bildirdi. Arama kararındaki 'makul şüphe' kriterine de itiraz eden Yargıtay üyeleri bu düzenlemenin keyfi uygulamalara yol açabileceği uyarısında bulundu.

YÜCEL KAYAOĞLU / TÜRKİYE

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu