Yargının Hizb-ut Tahrir Davalarındaki Çelişkisine Kim ‘Dur’ Diyecek?

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi Hizb-ut Tahrir davasından tutuklu bulunan 3 kişinin beraatine hükmederek tahliye etti. Başka yerlerde bu olumlu gelişmeyi gölgeleyen uygulamalar ise garabeti derinleştiriyor.

Hizb-ut Tahrir yargılamalarındaki garabet sürüyor. Önceki gün Hizb-ut Tahrir üyesi Osman Yıldız İstanbul’da hakkında onanmış dosyaları sebebiyle tutuklanırken, aynı gün Erzurum’da üç Hizb-ut Tahrir üyesi yerel mahkeme kararıyla serbest bırakıldı.

Anayasa Mahkemesi’nin Yılmaz Çelik ve diğer iki Hizb-ut Tahrir üyesinin ayrı ayrı bireysel başvurularına verdiği “hak ihlali” kararının ardından Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi de benzer bir karara imza attı ve “geri dönülemez mağduriyetlerin önüne geçilmesi ve hak ihlalinin engellenmesi amacıyla hükümlüler Bülent Giyik, Rıfat Esen ve Sedat Karaca’nın lehine yargılamanın yenilenmesi…, infazın durdurulmasına” hükmetti. Böylece üç Hizb-ut Tahrir üyesi adli kontrol şartı ile tahliye edildi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin aldığı bu karar olumlu olmakla birlikte öte yandan Türkiye’nin çeşitli cezaevlerinde tutulan onlarca Hizb-ut Tahrir üyesinin mağduriyeti halen sonlandırılmış değil. Hâlbuki Türkiye’deki en üst yargı mercii olan Anayasa Mahkemesi’nin üç ayrı “hak ihlali” kararı, Hizb-ut Tahrir üyeleri lehine verilmiş bir karardır.

Hukuk Haberleri

İşkenceye kılıf: Elektrikler kesilmiş!
Yasa dışı bahis soruşturmasında 7 “fenomen”e yakalama kararı
Yenidoğan Çetesi hakim karşısına çıktı
Malcolm X'in kızları CIA, FBI ve NYPD'ye 100 milyon dolarlık dava açtı
"Yenidoğan Çetesi" 18 Kasım'da hakim karşısına çıkacak