Yargıda İstiklal Mahkemesi Ruhu Yaşıyor

İhya-Der yöneticilerinin 28 Şubat dönemindeki keyfiliklerle cezalandırılmasına tepki büyüyor.

İhya-Der üyesi 19 kişiye 150 yıl hapis cezası kararını onaylanmasına STK'lardan tepkiler çığ gibi... MAZLUM-DER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal; kararın kabul edilebilir tarafı olmadığını belirtti. Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya ise, inancını yaşadığı için bir insanın 150 yıl hapis cezasına çarptırılmasının İstiklal Mahkemesi mantığı olduğunu kaydetti.

Yargıtay'ın "Kutlu Doğum Haftası, Mekke'nin Fethi Gecesi, Filistin'de şehid olanlar için gıyabi cenaze namazı kılınması" gibi etkinlikler düzenleyip ve bu etkinliklere katılan İhya Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği (İhya-Der) üyesi 19 kişiye 150 yıl hapis cezası kararını onaylanmasına Sivil Toplum Kuruluşları'ndan (STK) sert tepki geldi.

KAYA: 28 ŞUBAT RUHUNU YAŞATMAYA ÇALIŞIYORLAR

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, İhya-Der üyelerine verilen kararda, hukuki kaygılardan ziyade birtakım ideolojilerin öne çıktığının görüldüğünü söyledi. Kararda, İhya-Der üyelerini suçlu konumuna düşürüp mahkûm etme anlayışının daha belirleyici olduğunu ifade eden Kaya, dava dosyalarını incelediğini ve içeriğinde suç teşkil edebilecek herhangi bir şey olmadığını kaydederek; "Soyut iddialar ve çok basit temellendirmeler var. Ama bunlara dayanarak 19 kişiye 150 yıl hapis cezası verilmesi doğrusu tamamen tipik bir İstiklal Mahkemesi ruhunun bugün hâlâ olduğunu gösteriyor. Yeniden 28 Şubat dönemi sürecini başlatmaları imkansız ama ellerine fırsat geçirenler 28 Şubat ruhunu yaşatıyorlar" dedi.

ÜNSAL: KARARIN KABUL EDİLEBİLİR BİR TARAFI YOK

MAZLUM-DER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ise kararın kabul edilebilir bir tarafı olmadığını söyledi. MAZLUM-DER olarak konuyla ilgili çalışıp hukuki olarak ne gerekiyorsa yapacaklarını ifade eden Ünsal, Türkiye'deki hukuk yolları tıkanırsa, konuyu uluslararası hukuka taşıyacaklarını belirtti. Başkan Ünsal, "Bu olay kısmi olarak 28 Şubat'a benzetilebilir. 28 Şubat Türkiye için tam bir felakettir. Bunu yeniden ortaya çıkarmaya çalışanlar başaramayacaklar" diye konuştu.

MALATYA 3. AĞIR CEZA MAHKEMESİ KARARI VERMİŞTİ

Emniyet güçleri tarafından mütedeyyin kişilerin kurduğu İhya-Der'in, genel merkez, şube ve temsilciliklerine 2009 yılının Nisan ayında operasyon gerçekleştirilmişti. Operasyon sonucunda hazırlanan iddianame üzerine İhya-Der üyeleri, "Kutlu Doğum Haftası, Mekke'nin Fethi Gecesi, Filistin'de şehid olanlar için gıyabi cenaze namazı kılınması" gibi etkinlikler düzenleyip ve söz konusu etkinliklere katıldıkları için Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandılar. Mahkemenin kararında, İhya-Der Genel Başkanı Muhammed Fatih Demirtaş'a 15 yıl, dernek üyesi 18 kişiye ise, 7.5 yıl hapis cezası vererek, toplam 19 kişiye 150 yıl hapis cezası verilmişti. Söz konusu ceza geçtiğimiz günlerde Yargıtay tarafından onaylandı.

Uğur Ekmen / Yeni Akit

Hukuk Haberleri

Adalet Bakanlığı’ndan yeni yargı reformu: Suç tipine göre farklılaştırılmış ceza infazı geliyor
Danıştay bazı davaları öncelikli inceleyecek
Yemek ücreti ödemek istemediği için bursu düşürülen öğrenciye para iadesi kararı
İlhom Bochayev Özbekistan'a iade edilirse iki çocuğu öksüz kalacak
Babaları öldü, anneleri sınır dışı edildi... 5 yetim çocuk Türkiye'de kimsesiz kaldı