Ghada Ageel / Al Jazeera
Yanan hastaneler artık haber bile olmadığında...
Bu sabah Gazze haberlerini aramak için sosyal medyayı açtım. Anavatanımdan ilk kez bahsedildiğini görmek için haber kaynağımda bir süre ilerlemem gerekti.
Yine de arkadaşlarımız, ailemiz ve sosyal medya aracılığıyla Gazze'den aldığımız haberler bir yıl öncesinden daha az korkunç değil. Halk, dünyanın onları duymasını umarak yardım için haykırmaya devam ediyor.
Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya'da bulunan Kemal Advan Hastanesi'nin müdürü Dr. Hüsam Ebu Safiye, İsrail ordusu üç ay boyunca hastaneyi kuşatırken, malzemeleri keserken, bombalarken, çevredeki insanları katlederken ve içerideki sağlık personeli ile hastaların bir kısmını yaralarken dünyaya yardım çağrıları göndermişti.
Dr. Abu Safia 12 Aralık'ta yayınladığı bir video çağrısında şöyle haykırdı: “Şu anda hiçbir kapasitemiz yok ve düşük seviyede hizmet veriyoruz. Umarım bizi dinleyen kulaklar vardır. Umarız ki bizim yakarışımızı duyan ve hastaneye insani yardım koridoru açılmasını sağlayan bir vicdan vardır da Kemal Advan Hastanesi hizmet vermeye devam eder.”
Ancak yardım çığlıkları sağır kulaklarda kaldı. Noel'in ertesi günü İsrail bombardımanı hastanenin ön kapısındaki bir kadını ve beş sağlık çalışanını öldürdü: Çocuk doktoru Dr. Ahmed Samour; laboratuvar teknisyeni Esraa Abu Zaidah; sağlık görevlileri Abdul Majid Abu al-Eish ve Maher al-Ajrami; ve bakım teknisyeni Fares al-Houdali. Şarapnel parçaları hastane içinde hemşire Hassan Dabous'un kafatasını parçalayarak hayatını tehlikeye soktu.
Dün İsrail askerleri hastaneye baskın düzenleyerek ateşe verdi, 350 hastayı dışarı çıkardı ve Dr. Abu Safia ile diğer sağlık personelini kaçırdı.
Bu korkunç haber uluslararası medyada neredeyse hiç yankı bulmadı; birkaç Orta Doğu ülkesi ve Dünya Sağlık Örgütü dışında yabancı hükümetlerden ya da önde gelen kurumlardan herhangi bir tepki gelmedi. İsrail'in acımasız saldırılarını, Filistin hastanelerini yıkmasını ve Filistinli hasta ve sağlık personelini öldürmesini normalleştirmede başarılı olduğu açıktır.
Bu ayın başlarında, Gazze'nin kuzeyinde kalan son ortopedi cerrahı Dr. Said Joudeh, Jabalia mülteci kampındaki zar zor işleyen al-Awda Hastanesi'nde çalışmaya giderken suikasta uğradığında da dünyadan hiçbir tepki gelmedi. Dr. Joudeh emekli bir cerrahtı ve İsrail'in hedef gözeterek işlediği cinayetlerin yol açtığı umutsuz doktor sıkıntısı nedeniyle kendisini işine dönmek zorunda hissetmişti.
Öldürülmesinden sadece bir hafta önce oğlu Mecd'in öldürüldüğünü öğrenmişti. Acısına rağmen Dr. Joudeh işine devam etti.
İsrail, Gazze'yi insansızlaştırma politikasının bir parçası olarak kuzey Gazze'deki sivil yaşamı tüm yönleriyle ortadan kaldırmaya çalışıyor. Bu nedenle kuzeydeki sivil altyapıyı hedef alıyor ve işleyişini engelliyor. Az sayıdaki sağlık tesisi sivil yaşamdan geriye kalan son kalıntılardı.
İsrail ordusu, sağlık çalışanlarını yok etmeye çalışmanın yanı sıra, sivil savunma ekiplerinin ve ambulansların kuzeyde hayat kurtarmasını da sistematik olarak engelliyor ve bunu yapmaya çalıştıklarında onları vurarak öldürüyor.
Ve görmezden gelinen sadece kuzeyden gelen çağrılar değil.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne giren insani yardım ve ticari kamyonların sayısını önemli ölçüde azaltması nedeniyle Gazze'nin tamamı açlıkla boğuşuyor. Açlık her yerde mevcut ve yiyecek satın alabilecek durumda olup da bulamayanları bile etkiliyor.
UNRWA'da öğretmen olan kuzenim geçenlerde bana Deyr el-Belah'ta hasta olan ve yerinden edilen kız kardeşini ziyaretinden bahsetti. Ziyareti sırasında uyuyamamış. On beş gündür ekmek yememişti ama onu ayakta tutan bir şeker hastası olarak kendi açlığı değildi. Sadece bir parça ekmek için yalvaran kız kardeşinin çocuklarının çığlıklarıydı. Onları rahatlatmak için çaresiz kalan kuzenim, onlar uykuya dalana kadar onlara masal üstüne masal anlatmış. Ama o uyanık kaldı, onların ve kendisinin açlığı peşini bırakmadı.
İsrail, gıdanın yanı sıra barınak inşa etmek için çok ihtiyaç duyulan malzemelerin sevkiyatını da engelliyor. Bu ayın başından beri beş bebek donarak öldü.
Kıtlık ve sert kışın ortasında, İsrail'in yerinden edilenlerin evlerine ve çadırlarına yönelik bombardımanı durmadı.
7 Aralık'ta uzaktan akrabası olan Dr. Muhammed el-Nairab, İsrail ordusunun Gazze Şehri'nin batısındaki Şeyh Radvan mahallesindeki evlerini vurması sonucu eşini ve üç kızını kaybetti. Kızlarından ikisi, Sally ve Sahar, hayat kurtarmaya yardımcı olan doktorlardı. Artık daha fazla dayanamıyorlar…
İki çocuk annesi yeğenim Nur, başsağlığı dilemek için amcası Dr. Muhammed'e ulaştığında, onun kaybının acısını dayanılmaz bulmuştu. Kısa bir süre sonra onunla konuştum. Sözleri umutsuzluğu bir çığlık gibi delip geçti: “Dünya bizi ne zaman duyacak ve görecek? Bu katliamların ne zaman bir önemi olacak? Biz insan değil miyiz?”
11 Aralık'ta Dr. Muhammed'in evinden çok uzak olmayan Şeyh Radvan mahallesinde başka bir aile daha vuruldu. İsrail'in bu saldırısında Filistinli gazeteci Iman al-Shanti, kocası ve üç çocuğuyla birlikte hayatını kaybetti.
İman öldürülmeden günler önce soykırım gerçeğini yansıtan bir video paylaşmıştı. “Bu düzeyde bir başarısızlığın var olması mümkün mü? Gazze halkının kanı sizin için bu kadar ucuz mu?” diye sordu dünyaya.
Cevap gelmedi. Filistinlilere karşı işlenen savaş suçlarının normalleştirilmesi gibi, Filistinlilerin ölümleri ve acıları da normalleştirildi. Bu normalleştirme sadece acılarını susturmakla kalmıyor, aynı zamanda insanlıklarını da inkâr ediyor.
Soykırımın üzerinden on beş ay geçmesine rağmen, dünyanın dört bir yanındaki savunucular ve aktivistler, Gazze'deki bitmek bilmeyen yıkım ve bu yıkım karşısındaki ezici sessizlik ve kabulleniş karşısında harap ve bitap düşmüş durumdalar.
Yerli bir Filistinli ve üçüncü nesil bir Filistinli mülteci olarak, soykırımın ruhumda bıraktığı silinmez izlere rağmen -zamanın silemeyeceği izler- umudumu kaybetmeyi reddediyorum. Çek muhalif Vaclav Havel'in sözlerini hatırlıyorum: “Umut kesinlikle iyimserlikle aynı şey değildir. Bir şeyin iyi sonuçlanacağına dair inanç değil, nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın bir şeyin mantıklı olduğuna dair kesinliktir.”
Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda apartheid rejimine karşı açtığı dava ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin çalışmaları sadece önemli olmakla kalmayıp, İsrail'in tüm halkları ortadan kaldırmaya çalışan uluslararasında bir parya olarak yer alması açısından da hayati önem taşımaktadır. Dünya Gazze'yi unutmamalıdır. Şimdi, her zamankinden daha fazla, çığlıkları duyulmalı ve adalet çağrısına cevap verilmelidir.
Ghada Ageel'a ait olan bu makale Al Jazeera'de yayımlandı ve Haksöz Haber tarafından özetlenip tercüme edildi.