Yabancı İşçiler Ekonomiye Yük Değil, Kazanç!

Cumhuriyet gazetesinde konfeksiyon sektörü temsilcisiyle yapılan röportajda yabancı işçilerin varlığının avantaj sağladığı gerçeği başlıkta ters yüz edilmiş!

Cumhuriyet’te bugün TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat ile bir röportaj yayınlanmış. Fayat sektörün sorunlarına değiniyor. Kızışan uluslararası rekabet, nitelikli eleman azlığı, Avrupa pazarının daralması vb. bir dizi sorunun sıralandığı röportajda Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat işsizliğin çok arttığına dair soruya kendi sektörlerinin istihdamı artırdığı şeklinde cevap veriyor. Bunun üzerine Cumhuriyet muhabiri Şehriban Kıraç şöyle soruyor:

- Öyleyse nerden geliyor bu yüzde 14’ü aşan işsizlik?

- Yüzde 27’ye yakın genç işsiz var. Çoğu da üniversite mezunu. Burada planlamada çok ciddi sıkıntı var. Bizim sektörde kimse gelip makine başına oturmak, ütü yapmak istemiyor. Ciddi ara eleman, modacı makinacı eksiğimiz var. Gençlerin tercihi değişti. Eğitimde, fakülte planlamalarında hatta gençlerin lisede kariyer planlamalarını maalesef çok doğru yapmıyoruz. İhtiyaçlara göre eleman yetiştirmiyoruz. Yüzlerce fakülte açılıyor. Burada ciddi problem var. 

Bu cevap bir anlamda ırkçı-muhacir düşmanı çevrelerin dillerine doladıkları ve halk arasında işsizlikten ötürü göçmenleri suçlayan yaklaşımların temelsizliğini ortaya koyuyor. Ama ne var ki muhabir yine de kafaya takmış olduğu meseleye dönüp ezberini tekrar etmekten geri durmuyor. Şöyle soruyor:

- Atölyelerde çok fazla Suriyeli ya da yabancı uyruklu çalışan var, bu sorun değil mi?

Onlar olmazsa son 3-4 yılda hazır giyimde büyükşehirlerde iş yapılabilir miydi onu da bilemiyorum. Onların da kattığı bir katma değer var. Onlar bir şekilde Türkiye’ye geldiyse entegrasyonun hızlandırılması gerekiyor. Onları istihdama katmayla ilgili prosedürler çok zor. Bunların daha hızlı entegrasyonunu sağlamak gerekiyor. Fasonları denetleyemez hale geliyoruz. Bu nedenle entegre tesislere yöneliyoruz, bu alanlara yatırım yapıyoruz. Artık sürdürülemez bir atölye yapısı oldu. Elemanları kontrol edemiyorsunuz. Birleşmiş Milletler gibi her yerde Suriyeli, Iraklı, Afgan var. Bu da sektörümüzün önemli sorunlarından bir tanesi.

Aslında cevap çok net ve açık ama biraz da muhabirin arzusuna da karşılık verme mantığıyla birşeyşer daha söylenmiş. Ve ne görüyoruz? Gazete asıl vurguyu atlayıp, tali ifadeleri manşete çıkarıyor. Gazetenin röportaja koyduğu başlık ve giriş cümlesi şöyle oluyor:

Atölyeler BM gibi

TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat: Türkiye’de artık sürdürülemez bir atölye yapısı oldu. Fason üreticiler denetlenemez hale geldi. Çalışanları kontrol edemiyorsunuz, Birleşmiş Milletler gibi her yerde Suriyeli, Iraklı, Afgan var.

Bu yapılan şey gazetecilik mi şimdi? Açıkça muhacir düşmanlığını beslemekten başka bir şey olmadığı çok açık değil mi?

Yorum Analiz Haberleri

Meşru olanı savunursan karşılığını elbet görürsün!
Türkiye solu neden hala Esed rejimini savunuyor?
Sosyal medyada görünürlük çabası ve dijital nihilizm
İran aparatlarının komik antipropagandalarına vakit ayırmak bile coğrafya için zaman kaybı...
Nasıl ki ilk Müslümanlar tüm zorluklara rağmen direndiyse Gazzeliler de öyle direniyor!