WhatsApp Neden Güvenilmez Bir Platform

WhatsApp, geniş kitleler tarafından özel yazışmalar dahil birçok konuda kullanışlı bir uygulama olarak kullanılmasına rağmen oldukça güvensiz bir platform olarak karşımıza çıkıyor.

WhatsApp, geniş kitleler tarafından kullanılmasına rağmen oldukça güvensiz bir platform olarak karşımıza çıkıyor.

Birçok güvenlik açığıyla anılan uygulama, Facebook tarafından satın alınmasının ardından daha da tartışmalı bir hale geldi.

Uzmanlar dünya genelinde 1.5 milyar kullanıcısı bulunan WhatsApp'ın kullanıcı gizliliğine önem vermediğini, bu nedenle uygulama üzerinden paylaşılan verilerin güvende olmadığını söylüyor.

Uzmanlara göre WhatsApp üzerinden gönderilen mesajlar, fotoğraflar ve videolar tehdit altında olduğundan, kullanıcıların gönderdikleri içeriklerin üçüncü kişiler tarafından görülebildiğini akıldan çıkarmaması gerekiyor.

WhatsApp, kullanıcılarına "baştan uca şifreleme" özelliğine sahip olduğunu söylemesine rağmen, çoğu araştırmacı bunun bir göz boyama hilesi olduğu görüşünde. David Wither Danışmanlık Grubu, WhatsApp konuşmalarının çoğunun şifrelenmeden depolandığını söylüyor. Ancak danışmanlardan Wither'a göre uygulama, mesajların şifrelendiğini söyleyerek kullanıcılarını aldatıyor.

Telegram uygulamasının kurucusu Pavel Durov, WhatsApp'ın şifreleme anahtarlarına Rusya hükümeti gibi bazı hükümetlerin de erişebildiğini, hackerların ve devletlerin bu mesajlara ulaşabildiğini belirtiyor.

WhatsApp aynı zamanda kullanıcıların yedeklenmiş mesajlarını da tehlikeye atıyor. Uygulamanın arayüzü, mesajları otomatik olarak yedeklemeye ayarlanmış durumda. Her ne kadar kullanıcı yedekleme seçeneği olarak "hiçbir zaman" şıkkını seçebiliyor olsa da, birçok kullanıcı buna dikkat etmiyor.

Uygulamanın yedeklediği mesajlar da üçüncü tarafların erişmesi tehdidine açık bir biçimde depolanıyor.

Mesajların çoğu şifrelenmeden saklanıyor. Özellikle mesajlarını bulut hesaplarında saklayan iPhone kullanıcılarının bilgileri tehdit altında.

Üçüncü taraflar, kullanıcıların sildiği mesajlara dahi erişim imkanına sahip. Şifrelenmeden depolanan bu mesajlar talep halinde yahut hackerların saldırıları sonucunda üçüncü tarafların eline geçebiliyor.

Buna fotoğraflar ve videolar da dahil. Bu da, özel fotoğraf ve videolarınızın üçüncü kişiler tarafından görülme ihtimalinin olduğu anlamına geliyor.

Uygulamanın en büyük tehditlerinden biri de kullanıcıların metadatalarının Facebook ile paylaşılması.

Adı gizlilik skandallarıyla anılan Facebook, bir süre önce WhatsApp'ı satın almıştı. Bunun ardından metadata denilen, kiminle konuştuğunuz, ne sıklıkla konuştuğunuz, hangi gruplarda kiminle olduğunuz gibi bilgiler uygulama tarafından depo ediliyor ve Facebook bu verilere erişebiliyor.

Facebook'un metadata verileri ile ne yaptığı ve bunları kiminle paylaştığı ise belirsiz.

WhatsApp'ın en sevilmeyen özelliklerinden biri de uygulamada kullanıcıların hesaplarına sadece telefon numaraları üzerinden erişebilmesi.

Bu durum kullanıcıların, kimliklerini gizlemek istedikleri tanımadıkları kişilerle olan konuşmalarında sorunlara yol açıyor.

Aynı zamanda kullanıcı telefon numarasını değiştirdiğinde, eski numarasına mesaj atan kişiler herhangi bir yanıt alamıyor.

WhatsApp yüklenmiş bir cihaz, tüm siber saldırılara açık hale geliyor.

Telegram kurucusu Pavel Durov, sadece cihazınıza WhatsApp yüklediğiniz için tüm maillerinize, fotoğraf ve videolarınıza, notlarınıza saldırganların erişebileceğini belirtiyor. Bu yönüyle uygulama adeta bir casus yazılım gibi hareket ediyor.

Açık kaynak kodlu bir uygulama olmayan WhatsApp, araştırmacılara göre ABD başta olmak üzere birçok istihbarat teşkilatının ve korsanların erişimine olanak sağlayan arka kapılara sahip. Bu, uygulamayı daha da güvensiz hale sokuyor.

WhatsApp, kendisini Facebook'un satın aldığı yeni dönemde, eskisinden çok daha fazla güvenlik açığı barındırıyor. Bu gerçeğin itirafı niteliğinde bir gelişme geçtiğimiz yıl yaşanmıştı.

WhatsApp CEO'su Jan Koum 2018 yılının Mayıs ayında, kullanıcı verilerinin gizliliği politikası nedeniyle Facebook'tan ayrılmıştı.

Koum'un Facebook'tan ayrılma kararı, WhatsApp uygulamasının artık herhangi bir gizlilik barındırmadığı şeklinde yorumlanmıştı.

WhatsApp 2020 yılı itibariyle reklam göstermeye başlayacak. Bu da kullanıcılar tarafından WhatsApp'ı kullanmayı bırakmak için bir neden olarak gösteriliyor.

Bir süredir uygulamanın durum kısmında reklamlara yer vereceği konuşuluyordu. Ancak bunlar hala bir söylentiden ibaretti. Söz konusu söylentiler kısa bir süre önce resmileşti.

WhatsApp, uygulamanın 2020’den itibaren reklam almaya başlayacağını duyurdu.

Durumlar kısmında gösterilecek reklamların nasıl belirleneceği ise bilinmiyor. Kullanıcılar, yaptıkları özel görüşmelerin incelenerek "kendilerine özel" reklamların durum kısmında sunulması ihtimalinden endişe ediyor.

Reklamların WhatsApp'a dahil edilmesi, kullanıcıların gizlilik endişelerini daha da artırmış durumda.

Kaynak: Mepa News

Teknoloji Haberleri

AB, uydu internet sistemini hayata geçirmeye hazırlanıyor
Google Maps'in yönlendirdiği bitmemiş köprüde 3 kişi hayatını kaybetti
Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı faaliyete geçti
ChatGPT artık bilgisayarlardan da konuşabilecek
Yapay zeka destekli arama motorları ırkçılığı teşvik ediyor