AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Brüksel’de AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ile görüştü. Daha sonra basın toplantısı düzenleyen Bozkır, sözlerine bugün şehit olan askerlere rahmet dileyerek ve terörü lanetleyerek başladı.
AB Komisyonunun 4 Mayıs'ta yayımladığı vize serbestisi raporunun Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından hiç işleme konulmaması yönünde bir karar alındığını hatırlatan Bozkır, “Bu noktada AP'de konu kilitlenmiş vaziyette, bunun çözümü de AB Komisyonuna düşüyor” dedi.
‘Çok fazla umutlu olduğumu söyleyemiyorum’
Bu çerçevede Komisyon yetkilileri ile görüşmeler yaptıklarını, sürecin tıkandığı noktanın aşılması için konunun tekrar konuşulup değerlendirilmesini istediğini söyleyen Bozkır, sürecin Komisyonun Türkiye'nin aslında 5 unsuru yerine getirdiği beyanında bulunması ile çözülebilecek bir noktada olduğunu ifade etti.
"Ancak maalesef bugünkü temasların sonucunda çok fazla da umutlu olduğumu söyleyemiyorum." diyen Bozkır, Hahn'ın böyle bir mekanizmayı başlatmak durumunda dahi olmadığını ifade ettiğini aktardı.
‘Yeni bir değerlendirme yapacağız’
Türkiye'nin gayretini sürdüreceğini vurgulayan AB Bakanı, "Türkiye döndüğümüzde yeni bir değerlendirme yapacağız. Özellikle bu 5 beklenti ile ilgili ne yapılabileceğinin istişaresini yapacağız" diye konuştu.
Bozkır, Türkiye'deki ‘terörle mücadele ortamı’nda terörle mücadele kanununda bir değişikliğin Türkiye siyasetinin konusu olamayacağını tüm görüşmelerde ifade ettiğini dile getirdi. AB Komisyonu'nun terörle mücadele kanunu kriterler arasında olmasına rağmen son 3 güne kadar bunu hiç gündeme getirmediğini söyledi.
‘AB Komisyonunun yeni bir karar alması elzemdir’
Vize serbestinde AB Komisyonunun yeni bir karar almasının şu aşamada elzem olduğunu belirten Bozkır, şunları söyledi:
"Biz hiçbir gerginliğe sebebiyet vermek arzusunda olmaksızın bu süreci devam ettirme arzusu içindeyiz. Ama gerçekten içinde bulunduğumuz bu noktanın ne kadar kritik olduğunun da AB'nin bütün mekanizmaları tarafından bilinmesi ihtiyacı içindeyiz. Paradigmanın yeniden değiştiğini AB görmelidir. Nasıl geçtiğimiz yaz aylarında paradigmanın değiştiğini görmeyip tarihinin en büyük göç dalgası ile karşı karşıya kalındıysa ve bundan sadece Türkiye ile iş birliği yaparak ve gerçekten çok önemli kararlar alınarak çıkıldıysa, nasıl ki bu sayede bugünkü Schengen sistemi çökmediyse, bundan sonraki dönemde paradigmanın yeniden değiştiğini de geç değil, bu kez zamanında AB ülkeleri görmelidir."
AB Komisyonu, 4 Mayıs'ta Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etmesini öngören bir tavsiye kararı almış ancak vizelerin kaldırılabilmesi için 72 kriterden geriye kalan 5'inin de tamamlanması gerektiğini belirtmişti. Bu şartlar arasında terör tanımının değiştirilmesi de bulunurken, Avrupa Parlamentosu, tüm kriterler karşılanana kadar AB Komisyonunun teklifini oylamama kararı almıştı.
Cumhurbaşkanından AB’ye rest
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Mayıs 2016’da Ankara’da düzenlenen Türk Siyasi Tarihinde Yerli ve Milli İrade konulu konferansta özellikle terör tanımının sonradan vizesiz Avrupa kriterlerine eklendiğini iddia etmişti:
"Vize meselesi... Schengen meselesi... Biz bu işi bitirdik ya, imzaları attık. Ekim ayında uygulamaya geçeceğini karar altına aldık. Ama şimdi 72 madde ileri sürdüler. Bir de terörü sıkıştırdılar. Nerede var bu ya? Müktesebat içinde göster bakalım. Var mı böyle bir şey? Ama müzakere ettiği Gümrük Birliği üyesi Türkiye’ye karşı bunları uyguluyorsun. Nedenini çok iyi biliyoruz, kimse bize anlatmasın. Birliğin ikircikli tutumundan vazgeçmesini bekliyoruz. Ya ilişkilerimizi geliştirip ilerleteceğiz ya da kendimze yeni bir yol çizeceğiz. Gönlümüz yeni Türkiye’yi Avrupalı dostlarımızla ilerletmekten yanadır, şimdi Avrupalı dostlarımızın kararını bekleyeceğiz."
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da aynı gün Ankara'da gazetecilere yaptığı açıklamada terör mevzuatında istenen değişikliklerin sonradan talep edildiğini savunmuştu:
"Benim bildiğim AB süreci ile ilgili vize muafiyeti çerçevesi içerisinde Türkiye’nin yerine getireceği 72 konunun içerisinde terörün tanımı ve terörle mücadele yasasında değişiklik öngören bir düzenleme yoktu. Bu ne zaman gündeme geldi? Türkiye’nin 30 Haziran’da vize serbestiyeti kapsamına alınmasına ilişkin, en son geçen haftalarda verilen karar üzerine gündeme geldi. Orada komisyon bir karar verdi ve bu karar parlamentoda dün oylanacaktı. O karar üzerine yazılan yedi şarttan birisi o. Sonradan çıkan bir şart o. İşin başında o şart yok. benim bildiğim kadarıyla yok. Çünkü terörle ilgili bir değişiklik yapılacaksa, bu Adalet Bakanlığı’nın işi. Bizim Avrupa Birliği vize serbestiyeti çerçevesinde yükümlülük olarak yapmaya çalıştıklarımız arasında bu yoktu, böyle bir talep yoktu, 7 Haziran’dan sonra gündeme geldi. Bu samimi bir yaklaşım söz konusu değil."