Ve Yemen'de Husi Darbesi...

Yemen'de başkent Sana'yı ele geçiren İran destekli Şii Husiler, devlet başkanlığı sarayında bir bildirge yayınlayarak meclisi feshetti, yerine 551 üyeden oluşan Geçici Ulusal Konseyi ilan etti.

Başkent Sana'yı ele geçiren Husiler, parlamentoyu feshedip yerine 551 üyeden oluşan, ülkeyi yönetecek Geçici Ulusal Konsey'i kurduğunu ilan etti. Konsey, 5 kişiden oluşan Başkanlık Konseyini seçecek. Başkanlık Konseyi ise, yeni cumhurbaşkanını belirleyecek.

2011 Devrim Gençlik Konseyi grubu, "Bu bir darbedir, darbeye direneceğiz" açıklamasını yaptı.

Güneydeki Sünni aşiretlerden oluşan Güney Hareketi de Husilerin bu açıklamasını tanımadıklarını duyurdu.

Birleşmiş Milletler, Husiler tarafından yapılan bu açıklamayı tanımadığını ve bildirgenin tek taraflı olduğunu ilan etti.

Husiler bildirgeyi yayınlamadan önce, başkent Sana’da devlet başkanlığı sarayına çıkan tüm yolları kapattı.

Husiler taraftarlarına, sokaklara çıkarak kutlama yapmaları çağrısında bulundu.

Yemen’in başkenti başta olmak üzere birçok kentte idareyi elinde tutan Şii Husiler, Pazar günü Yemen’deki tüm siyasi gruplara, ülkedeki yönetim boşluğunu doldurmak için 3 gün süre vermişti. 

Grup Pazartesi günü yaptığı açıklamada ise, ortak bir karara varılmaması durumunda, kendilerine bağlı devrim konseylerini geçiş dönemini düzenlemesi için görevlendireceğini bildirmişti.

Kriz tırmandı

İran destekli Şii Husiler, 4 aydan beri başkent Sana'yı elinde bulunduruyor. Hükümet ile başkente giren Husiler arasında 21 Eylül 2014'te "Barış ve Ulusal Ortaklık Anlaşması" imzalanmıştı.

Yemen ordusu ile Husiler arasındaki çatışmalar ülkede karışıklık çıkarırken, diyalog görüşmelerinin kilit ismi Cumhurbaşkanı Hadi'nin Özel Kalemi Ahmed Avad Bin Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla gerilim iyice tırmandı.

Husiler bunun ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin caddesindeki konutuna saldırdı. Çatışmalarda 9 kişi öldü, 80 kişi yaralandı.

Halid Bahhah başkanlığındaki hükümet, "Husi Ensarullah Hareketi'nin yönetime müdahale ettiği ve mutabık olunan anlaşmalara uymadığı" gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'ye istifasını sunmuştu.

Hadi de bu gelişmenin ardından kısa süre sonra istifa etmiş, Meclis Başkanı Yahya Ali Rai ise Hadi'nin istifasını kabul etmeyerek, meclisi olağanüstü toplantıya çağırmıştı. Ancak meclis henüz toplanamadı.

Hadi'nin Özel Kalemi Mübarek de 27 Ocak'ta serbest bırakıldı.

Güvenlik ve istikrar sorunu sürüyor

Yemen’de eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.

Güneyde ayrılıkçı Güney Hareketi, Yemen ordusuyla çatışıyor. Farklı bölgelerde ise İran'ın desteğini alan Şii Husiler ile Sünni aşiretler sık sık orduyla çatışıyor.

El Kaide ise güçlü olduğu birçok bölgede üslerini Yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doğalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor. Hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor; bu nedenle ülkede sık sık doğalgaz ve petrol arzında sorunlar yaşanıyor.

Yemen'de açlık sınırında yaşayan insan sayısı ise 10 milyona yaklaşmış durumda.

Kaynak: Al Jazeera

Yemen Haberleri

Siyonist İsrail Yemen'e saldırdı
ABD Yemen'de hava saldırısı düzenledi
ABD ve İngiltere Yemen'e hava saldırıları düzenledi
İşgalci İsrail Hudeyde limanına hava saldırısı düzenledi
Yemen balistik füzelerle işgal rejimini hedef aldı