Varlık fonu tarafından alınan Türk Telekom’dan %70 zam

Türk Telekom’un Türkiye Varlık Fonu tarafından %55’i satın alınmıştı. Satın alım sonrası ise yeni düzenlemeler yapan şirketin port ücretlerine %70 zam yapacağı belirtildi.

HAKSÖZ HABER

Türkiye Varlık Fonu ile LYY Telekomünikasyon AŞ arasında Türk Telekom'un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil eden paylarını satın almak için Pay Satın Alım Sözleşmesi imzalamıştı.

Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen alım sonrası Türk Telekom’un port ücretlerine zam yapacağı öğrenildi.

Türk Telekom’un internet hizmeti ile ilgili port ücretlerine 1 Nisan’dan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 70 zam talebi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylandı.

BTK geçtiğimiz hafta yayınladığı ‘Türk Telekom IP VAE Hizmeti Port ve THK Tarife Güncellemesi’ hakkındaki kararı ile Türk Telekom’un port ve toptan hat kiralama (THK) aylık ücretlerinin revize edilmesi ile ilgili teklifini onaylandı. Teklife göre, 1 Nisan’dan itibaren geçerli olmak üzere, toptan hat kiralama ve port ücretlerine yüzde 70’e varan oranda zam yapıldı. Söz konusu zam sabit internet ve telefon hizmetlerini doğrudan etkileyecek. İşletmeciler ilk etapta mevcut taahhütlü müşterilerine bu zammı yansıtamayacak, ama yeni abonelerine bunu yansıtmak zorunda kalacak. Bu artış hem Türk Telekom’dan toptan hizmet alan işletmecileri hem de internet kullanıcılarını zora sokacak. İşletmecilerin maliyetlerindeki bu ciddi artışın, tüketiciye yansıması ise kaçınılmaz olacak.

Türk Telekom'dan zam iddialarına ilişkin açıklama geldi

Türk Telekom’un Port ücretlerindeki artışlarla ilgili olarak son dönemde gündeme gelen fiyat düzenlemesi konusunda bir açıklama yaptı.

Türk Telekom'dan yapılan açıklamada, "Bazı yayın organları ve sosyal medya platformlarında belirtilen ‘İnternete yüzde 67 zam yapıldı’ içerikli haberler ve yorumlar gerçeği yansıtmamaktadırbu artışın; iddia edilen oranların ve enflasyonun da çok altında olacağı öngörülmektedir " ifadeleri kullanıldı. 

Açıklamanın tamamı şöyle: "Belirtmek isteriz ki, toptan seviyedeki Port ve Transmisyon ücretlerinde Şubat 2020’den beri herhangi bir fiyat güncellemesi yapılmamıştır. Aradan geçen iki yılı aşkın süre zarfında dünya ve Türkiye ekonomisindeki konjonktüre bağlı olarak maliyetleri doğrudan etkileyen ekonomik parametrelerde ciddi değişiklikler yaşanmıştır. Şubat 2020’den bugüne transmisyon (iletim) maliyetleri önemli ölçüde artmış olmasına rağmen transmisyon ücretlerinde herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir.

Toptan seviyede gerçekleştirilen fiyat düzenlemesinin perakende seviyesindeki internet ücretlerine yansıması ise tamamen ilgili internet servis sağlayıcı işletmelerin kendi stratejileri kapsamında belirlenecek olup, bu artışın; iddia edilen oranların ve enflasyonun da çok altında olacağı öngörülmektedir.

Toptan seviyedeki hizmetler için öngörülen güncelleme teklifi, 1 Haziran 2022 tarihinden itibaren geçerli olacaktır."

Ekonomi Haberleri

Visa ve Mastercard'a rekabet soruşturması açıldı
İstanbul'da su fiyatlarına zam
Trafiğe kayıtlı taşıt sayısı 30 milyon 883 bini geçti
Arap Devletleri Ligine ihracat 40 milyar dolara ulaştı
Bakan Bayraktar: Konutlarda kullanılan elektriğin tamamı rüzgar ve güneş enerjisinden üretiliyor