Vanda Ölü Sayısı ve Acı Gerçekler

İTÜ Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsü, Van'da yaptıkları deprem incelemesini kamuoyuyla paylaştı.

Raporda binaların beton kalitesinin düşük olduğu belirtildi. Kolonlarda dere çakılı ve yumruk büyüklüğünde iri taşların bulunduğu tespitine yer verildi. Özellikle taş ve briket binaların çoğunlukla çamur harcıyla birleştirildiği, bu sebeple hasarın arttığı vurgulandı. Çok katlı binalarda da mühendislik hizmetlerinin alınmadığı ve işçiliğin yetersiz olduğu ifade edildi. Enstitü, kırsal bölgelerde betonarme binaların yanı sıra kurallara uygun şekilde inşa edilmesi şartıyla yığma binaların da teşvik edilmesini önerdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)'nün İstanbul Ayazağa kampüsünde düzenlenen basın toplantısına dördü profesör altı akademisyen katıldı. İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Celep, yıkılan binalarda yalnızca müteahhitleri sorumlu tutmanın doğru olmadığını söyledi. Mal sahipleri, meslek odaları, mühendisler ve belediye yetkilileriyle birlikte akademisyenlerin de kusurlu olduğunun altını çizdi. Celep, pazartesi günü daha ayrıntılı bir incelemeye başlanacağını, bu sebeple bölgeye dışarıdan 300 resmî mühendis getirildiğini açıkladı.

İTÜ'de düzenlenen basın toplantısına Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Akyüz, Prof. Dr. Ayfer Erken, İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Celep, Yrd. Doç. Dr. Beyza Taşkın, Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsü üyesi Prof. Dr. Ayfer Erken ve Yrd. Doç. Dr. Pınar Çağlayan katıldı. Heyet, Van'da yıkılan ve hasar gören betonarme, kerpiç, taş ve briket binaları ayrı ayrı inceledi. Hazırlanan raporda, en çok can kaybına yol açan betonarme binalardaki en önemli problemin beton kalitesinin düşük tutularak yönetmeliklere uygun yapılmaması gösteriliyor.

1980 yılında inşa edilen ve depremde yıkılan bir kamu binasında yapılan incelemelerde, yönetmeliklerde öngörülen C18 beton kalitesinin, C8 seviyesinde olduğu tespit edildi. Uygun donatım düzeninin sağlanamaması ve taşıyıcı sistemlerin yetersizliği hasar sebepleri arasında sayılıyor. Taş ve briket binalarda ise yapı malzemelerinin çamur harcıyla birleştirilmesi, felaketin en önemli sebepleri arasında gösteriliyor. Kerpiç binalarda da hava şartlarının etkisiyle kullanılan kerpicin zayıflamasının, yıkımın etkisini artırdığı vurgulanıyor.

Prof. Dr. Zekai Celep, yıkılan binalarda yalnızca müteahhitleri sorumlu tutmanın doğru olmadığını belirterek kusurların zincirleme şekilde oluştuğunu belirtti. Celep, binaların yıkılmasıyla ilgili mal sahipleri, meslek odaları, mühendisler ve belediye yetkilileriyle birlikte öğretim görevlerinin dahi kusurlu olduğunun altını çizdi. Valiliğin isteği doğrultusunda bazı kamu binalarını da incelediklerini dile getiren Zekai Celep, Van Cezaevi'ne bağlayıcılığı olmayan yazılı bir belge verdiklerini ifade etti.

Basın mensuplarının sorularına cevap veren öğretim üyeleri, Van'ın taşınmasının söz konusu olmadığını, bunun yerine doğru zemin etüdü yapılarak yönetmeliklere uygun binalar inşa edilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Okan Tüysüz, bölgede 6,2 büyüklüğüne kadar benzer depremlerin yaşanabileceğini bildirdi. Prof. Dr. Ayfer Erkan ise depremi Van'da bir otelde yaşadığını ifade ederek, yumuşak tabakalı birçok bölgede sıvılaşma meydana geldiğini kaydetti. Bölgede bulunan TOKİ evlerinde çatlak dahi olmadığını anlatan Erkan, zeminin özelliklerine uygun olarak tasarlanan binaların zarar görmediğini sözlerine ekledi.

İTÜ: BAYRAM OTELİ'NDE İNCELEME YAPMADIK

Van'daki inceleme heyetinde yer alan İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Beyza Taşkın, 9 Kasım'daki ikinci depremde yıkılan Bayram Oteli'yle ilgili herhangi bir inceleme yapmadıklarını açıkladı. Bölgede inceleme yaparken otel binasını dışarıdan gördüklerini dile getiren Taşkın, içeri girmeye teşebbüs dahi etmediklerini aktardı. Kendilerinin otele hiçbir şekilde sağlam raporu vermediklerini vurgulayan Beyza Taşkın, bölgede sadece yıkılan binaları incelediklerini belirtti.

300 mühendisle Van'da asıl hasar tespiti yapılacak

İTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Celep, 23 Ekim'deki depremin ardından Van'a giden AFAD'a bağlı bakanlık mühendislerinin, ilk ihtiyaçların belirlenmesi için ön hasar tespiti yaptığını söyledi. Celep, pazartesi günü başlayacak olan ikinci incelemede ise binalardaki hasar durumlarının ayrıntılı olarak tespit edileceğini aktardı. Zekai Celep, AFAD yetkililerinin bölgeye dışarıdan 300 resmî mühendis getirdiği bilgisini verdi. Celep, bir gazetecinin sorusu üzerine, 'Van İnşaat Mühendisleri Odası'nın hasar tespit çalışmalarına katılma isteğinin valilik tarafından reddine, güvenlik gerekçesiyle olumsuz cevap verilmiş olabileceğini ifade etti.

Ölü sayısı 25'e çıktı

Van'ın Erdemit ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı, biri Japon vatandaşı olmak üzere 25'e çıktı. 30 kişi de enkazlardan sağ olarak çıkarıldı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamada, bina enkazlarından kurtarılan 300 civarında kişinin ise hava ambulanslarıyla İstanbul ve Ankara'daki hastanelere sevk edildiği belirtildi. Açıklamada, 26 askerî, 16 THY ve 2 de özel kargo uçağı olmak üzere, toplam 44 uçak ile hava köprüsü kurularak arama-kurtarma ve sağlık personelinin sevkiyatının yapıldığı belirtildi. Bölgeye 44 uçak ile; 127'si sivil toplum kuruluşu mensubu olmak üzere toplam 815 arama-kurtarma personeli, 71 UMKE-sağlık ekibi, 14 arama köpeği, 62 iş makinesi ve araç ulaştırıldı. Öte yandan depremde yıkılan Bayram Oteli'nin enkazında çalışma yürüten arama kurtarma ekipleri, bazı cesetlere ulaştı. Ancak cesetler henüz çıkarılamadı. Otelin enkazı altında kalan Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabirlerinden Cem Emir'in cesedine ulaşıldı. Sebahattin Yılmaz'ı bulmak için de çalışmalar sürüyor. ahmet görçüm van

Sosyal tesisler, depremzedelere açılıyor

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Vanlı depremzedelerden isteyenlerin, Türkiye'nin değişik illerindeki kamu kurum ve kuruluşlarının misafirhaneleri ve sosyal tesislerinde konuk edilebileceğini söyledi. Başbakan Yardımcısı Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin Van İl Afet Müdürlüğü'nde depremle ilgili değerlendirmelerde bulundu. İsteyen Vanlı aileleri, Türkiye'deki kamu kurumlarının sosyal tesislerine ve misafirhanelere göndereceklerini açıklayan Atalay, "Örneğin Mersin Valiliği, 2 bin aileyi barındırabileceğini söyledi. Valilik ve kaymakamlıklar aracılığıyla yazın kullanılan tesisler, Vanlılara tahsis edilecek. Oteller zinciri olan hayırsever işadamları da yardım edebilir." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise yepyeni, pırıl pırıl bir Van yapacaklarını aktardı. Ön hasar çalışmalarının devam ettiğini anlatan Bayraktar, artçı sarsıntıların, çalışmaları engellediğini, sürekli yeni durumların ortaya çıktığını ifade etti. Bayram Oteli ile ilgili olarak 'göz kararı tespit' sorusunu cevaplayan Bayraktar, yapılanın sadece ön hasar tespiti olduğunu vurguladı. Bayraktar, Van'ın neden afet bölgesi ilan edilmediğine dair soruya ise, "Van'da 1 milyonun üstünde insan var. Eğer afet bölgesi ilan edersek, bütün şehri boşaltmamız lazım." cevabını verdi.

Geçici konut inşaatına gelen 8 işçi, enkazda can verdi

Van'da 23 Ekim'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede kurulacak konteynerlerin yer tespiti için Bitlis'ten gelen ve Aslan Otel'de kalan bir inşaat firmasının 12 görevlisinden 8'i enkazda hayatını kaybetti. Firma yetkilisi Mehmet Emin Peker, "Ne yazık ki içinde akrabalarımızın da bulunduğu 8 kardeşimizi kaybettik. Yaralı kardeşlerimizin durumu iyi. Yaşanan acıdan dolayı üzüntülüyüz." dedi.

Kızılay 2 bin 857 çadırı daha Van'a ulaştırdı

Van'da meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki ikinci büyük sarsıntının ardından Kızılay, 15 bin çadırı bölgeye ulaştırmak için harekete geçti. Türkiye'nin dört bir yanında bulunan depolarından bölgeye havadan ve karadan lojistik köprüleri oluşturan Kızılay, şu ana kadar 2 bin 857 çadırı bölgeye ulaştırdı. Kalan çadırların da birkaç gün içinde bölgedeki ihtiyaç sahiplerinin kullanımına sunulacağı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, dünyaya yardım çağrısını tekrarladı

Türkiye, Van'daki ikinci depremin ardından ek ihtiyaçların karşılanması amacıyla daha önce yardım vaadinde bulunan ülkelere yaptığı çağrıyı tekrarladı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun talimatı ile dün, önceki depremde taahhütte bulunan ülkelere, depremzedelerin çadır ve prefabrik konut gibi ihtiyaçları için yardımların kabul edilebileceği duyuruldu.

Yılmaz Tekin - Serkan Sağlam - Şule Dağlı / Zaman-Cihan

 

ÖLÜ SAYISI 32 OLDU

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) saat 8.30 itibarıyla 9 Kasım'da Van'da meydana gelen depremde 32 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

 

AFAD'dan yapılan açıklamada, 30 kişinin son depremden sağ olarak kurtarıldığı bildirildi. AFAD, 23 Ekim ve 9 Kasım depremleri sonrasına ilişkin yaşam kaybı ve yaralanmalar ile yardımlar konusunda yazılı açıklama yaptı.

Buna göre 23 Ekim 2011 tarihli depremde 604 kişi yaşamını yitirdi, 222 kişi de enkazdan sağ kurtarıldı.

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı