Vanda 71 Gün Sonra Ders Zili Çaldı

Van ve Erciş'i vuran 7,2'lik depremin ardından ara verilen eğitime dün yeniden başlandı.

Dersbaşı yapan 110 bin öğrenciye ilk olarak 'afet' eğitimi verildi. 250 okuldan 63'ünde ise hasarlı olduğu için ders yapılamadı. Eğitim ve öğretime ilk günde öğrencilerin ilgisi düşük seviyede kaldı. Öğretmenler, bazı sınıflarda 5, bazı sınıflarda 15-20 öğrenciye ders verdi. 'Deprem molası'nın kapatılması için hızlı eğitim programı uygulanacağını duyduklarını söyleyen öğrenciler, bunun yararlı olmayacağı görüşünde. Kendilerine ayrıcalık tanınmasını istiyorlar.

Depremden önce bin 767 öğrencisi bulunan İrfan Baştuğ İlköğretim Okulu'nda öğrenciler, kurulan çadır sınıflarda ders başı yaptı. Okul yetkilileri, bin 100 öğrencinin başka illere nakil ve misafir öğrenci olarak kayıt yaptırdıklarını belirtti. Çadırlara kurulan sınıflarda çok az sayıda öğrenci ders görürken öğretmenler, ilk olarak öğrencileri ile hasret giderdi. Konteyner sınıfların kurulduğu Cumhuriyet Lisesi'nde de öğrenciler beklenenden az ilgi gösterdi. Sınıfların büyük kısmı boş kalırken okula gelen öğrenciler, sınavlara hazırlandıkları dönemde yaşanan depremin en çok kendilerini etkilediğini söyledi.

Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, depremin ardından Van'daki okulların tamamında MEB, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile 3 üniversiteden yetkililerin inceleme yaptığını ve okulların hasar oranlarını belirlediğini söyledi. Yetkililer, bu incelemelerin ardından hasarlı okullarda ders başı yapılmadığını aktardı. 250 okuldan 63 okulun hasarlı olduğu için açılmadığını söyleyen yetkililer, bu okullardaki öğrencilerin taşıma sistemi ile sağlam okullara taşındığını ve bu okullarda eğitime başlayacaklarını açıkladı.

Yaklaşık 181 bin öğrencinin bulunduğu Van merkez ve Erciş'te 71 bin öğrencinin çeşitli kentlerde eğitime başladığı, dün de 110 bin öğrencinin ders başı yaptığı belirtildi. Uzun bir aranın ardından ilk kez okullara gelen öğrencilerin heyecanlı oldukları gözlendi. Öğretmenler ilk derste öğrencilere deprem ve doğal afetler sırasında yapmaları gerekenleri anlattı. Öğretmenler, bu şartlarda eğitimin başlamasının zor olduğunu, öğrencilerin çoğunun şehir dışına taşındığını, kalan öğrencileri ise yeniden derse adaptasyonlarının zaman alacağını ifade etti. Bir süre konteyner ve çadır sınıflara alışma dönemleri olacağını belirten öğretmenler, bunun hem kendileri hem de öğrenciler için zaman alacağını dile getirdi. ZAMAN

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu