Van Özgür-Der’de “Müslümanın İstişare Ahlakı”  Konuşuldu

Van Özgür-Der’de Özgür-Der Genel Sekreteri Musa Üzer’in konuşmacı olarak katıldığı  “Müslümanın İstişare Ahlakı”  başlıklı bir seminer gerçekleştirdi.

Muğdat Baran Hoca’nın Kur’an tilavetiyle başlayan programda Musa Üzer şunları belirtti:

Günümüz insanlarının ve toplumunun bir paradoksu da başkası beni eleştiremez, sorgulayamaz, hayatıma karışamaz deyip aynı zamanda başkası bir iş yapacağı zaman kendisine mutlaka danışılmasını istemesi ve ondan habersiz bir iş yapılmasını istememesidir. Bu paradoksta istişare önemli bir çözüm noktası.

Müslümanlar açısından kendimizi akıl, vicdan, nefis, kalp, noktasında sorgulamadan istişare konusuna da girmiş olmayız.

İnsanın fıtratı gereği kötü özelliklerin hayatının her noktasında ortaya çıkabileceği yansıyabileceği için istişare önemlidir.

İstişare; iyi ile kötü arasında değil, iyiden hangisi daha iyi veya kötüden hangisi daha az kötü seçimiyle olmalıdır. Bu seçim Müslümanların kalitesini belirler. Hangisi iyi hangisi kötü yerine daha incelikli daha zarif olan hangi iyi daha büyük ya da hangi kötü daha az büyük seçimi, tercihi olmalıdır. Zaten iyi ile kötü tercihi konuşulma götürmez bir tartışmadır.

İstişare insanın kendi iyisini bir tarafa bırakıp daha iyiye yönelme hareketidir. “Daha iyi” ahlaki bir inceliktir,  zarafettir. Hayata dair duruş, düşünce, sorgulama, bakış en nihayetinde bir ahlak içerir.

İslam dininin sembolleri, göstergeleri olan ezan ve cuma namazının kılınması hususunda bile istişarenin ön plana çıktığını görüyoruz. Hz Muhammed’in istişareyi bazen bütün halkla bazen belirli bir toplulukla bazen hanımlarla bazen erkeklerle bazen de de bir kişiyle yaptığını görüyoruz.

Müslüman şahsiyetin en önemli unsurlarındandır istişare.

Tarihsel süreçte istişarenin saltanatla değiştirdiğine şahit oluyoruz. İstişare ile değil babadan oğula geçen yönetimi,  istişarenin yerine bıraktık.  İstişare insanın kendi tiranlığından kurtulma yoludur. Ulemaya göre istişare etmeyen yöneticinin hiç bir mazereti yoktur ve onun azledilmesi gerekir. Firavun kıssasında ise firavunun özelliği kendi görüşünü dayatan olmasıdır.

İstişare bir Müslümanın olgunluğudur. Duygular insanın realiteyi görmesinin önüne geçer. İstişare bu yanlış görmeyi engeller.

Musa ÜZER, Özgür Der Van Tuşba Temsiliği’ni de ziyaret etti yemekli gerçekleşen ziyarette sıcak bir sohbet ortamı oluştu. Yapılan çalışmalar hakkında bilgilerin verildiği ziyaret, kılınan namazla sona erdi.

Yoğun geçen programında ÜZER, ayrıca İnsan ve Medeniyet Hareketi (İMH)’de “Kudüs’ün Özgürlüğü ve Ümmetin Perspektif Sorunu” başlıklı bir sunum da gerçekleştirdi. Ümmet coğrafyasında yaşananlar üzerine konuşmalarında olduğu program soru cevap faslıyla sona erdi.

Haber: Musab Genç  

Etkinlik-Eylem Haberleri

Bursa’da Suriye devrimi ve Gazze konuşuldu
"Sürünün İçinde Dijital Dünyaya Bakışlar"
Başakşehir’den Gazze direnişine bin selam!
Adana Özgür-Der’de “Emperyalizm ve Siyonizm İlişkisi” konferansı düzenlendi
Özgür-Der Gençliği “İslami Perspektiften Psikoloji” kitabını değerlendirdi