VAHÖP’ten Gündeme İlişkin Açıklama

VAHÖP bileşenleri bugün Van Sanat sokağında bir araya gelerek bir basın açıklaması yaptılar.

Basın açıklamasını VAHÖP bileşenleri adına Umut Işığı Derneği Başkanı Erhan Şengül okudu.

Basın Açıklamasının Tam Metni:

28.12.2011 Çarşamba gecesi Şırnak ili Uludere ilçesine bağlı Ortasu (Roboski) köyü yakınlarında Irak sınırında gerçekleştirilen katliamın üzerinden on gün geçmesine rağmen hala olaya dair kamuoyunu aydınlatacak sağlıklı verilerin ortaya çıkmaması ve olayın örtbas edilmek istenmesi bu coğrafyada gerçekleştirilen binlerce faili meçhul cinayetin akıbetini mi yaşayacak diye sormadan edemiyoruz.  Devletin uçaklarından atılan füzelerle katledilen 35 can komplo teorilerine malzeme olarak mı kalacak.  35 can Genelkurmay –Mit ekseninde örülen  istihbarat zaafına mı kurban edilecek.

KİAP(Kardeşlik için adalet platformu)ın  bölgeye giderek hazırladığı raporda görüldüğü üzere yaşanan bu katliamda devlet açıkça sorumluluğu kabul etmeli , bunun gereği olarak da devlet vatandaşından özür dilemeli, maddi ve manevi ne gerekiyorsa  yapmalıdır. On günü geçmesine rağmen başlatılan soruşturmada hiçbir mesafe kaydedilememiştir. Bu işin içinde olan yada ateş emrini  veren hiç kimse açığa bile alınmamıştır. Başlatılan adli soruşturmanın selameti açısından ve delilleri karartma ihtimalinin yüksek olduğu görüldüğünden konuyla ilgili herkes, rütbesine bakılmaksızın açığa alınmalıdır.

Yüzyıllardır beraber yaşayan bu halk ı Misakı milli sınırlarıyla bölen parçalayan zihniyetin eseri ancak bu halkı katliamlarla yok etmeye yada sindirmeye çalışmak olmuştur. Bura da bu halkın temel değerlerini yok sayarak onlara savaş açan  Mustafa Muğlalı zihniyetine sahip jakoben militarist   erkana sesleniyoruz:  Bu halk hiçbir şekilde çevirdiğiniz dümenlere alet olmayacaktır.  Bu topraklarda ekmeye çalıştığınız fitne tohumları hiçbir zaman yeşermeyecektir.  Bütün var gücünüzle estirdiğiniz terör ateşinde siz yok olacaksınız. Çünkü Kürdüyle Türküyle bu halk kardeştir, Müslümandır. İran’da Irakta, Suriye’de ve bu kadim topraklarda insanlar binlerce yıl kardeş olarak yaşadılar. Kan ve gözyaşına dönüştürülen bu coğrafyalarda yeniden kardeşliğin nârâsını duyacaksınız. Tahrirde yükselen özgürlük militarizme galip gelecektir.

Yaşanan olaylar şunu göstermiştir ki Kürt sorunun çözümünde uygulanan şiddet çözümden çok kan ve gözyaşı getirmiştir.  Terör olayları bahane edilerek Kürt sorununun çözümü tehir edilmemelidir. Kürtler bu ümmetin yetimleri olarak kalmamalıdır. Hükümetin on yıllık iktidarının meyvesi kan ve göz yaşı olmamalıdır.   Kürt sorunu yeni Anayasa çalışmalarını beklemeden çözüme kavuşturulmadır.    

Uzun bir süredir gündemi meşgul eden anayasa çalışmaları çok yavaş ilerlediği hepinizin malumudur.  sivil toplum kuruluşlarından gönderilen taslak metinler çok dikkatle incelenmeli ve toplumun her kesiminden hassasiyetler göz önünde bulundurulmalıdır.  İnanç özgürlüğü, başörtüsü sorunu, bireysel  hak ve özgürlükler bu yeni anayasada kesinlikle güvence altına alınmalıdır.

28 şubatta dindar kesim üzerinde estirdiği terörle kendisini ortaya koyan post modern darbeci anlayışın yapılan sayısız operasyonlarla hala çökertilememesi ve uzun süren mahkemelerde bir mesafe kat edilememesi düşündürücüdür.  İnternet Andıcı Soruşturması kapsamında Başbuğ’un tutuklanması da gösteriyor ki hala Ergenekon terör örgütü bitirilememiştir. Ama ilk defa bir genel kurmay başkanının mahkemelere çıkarılarak  tutuklanması bu ülkenin hukuk tarihi açısından son derece hukuki ve sevindirici bir gelişmedir. Bu memlekette yaşayan bütün bireyler tarağın dişleri gibi eşit olmadıkça hak hukuktan bahsedilemez.

23 Ekim de yaşadığımız büyük acı ve musibetten bu yana yaralar sarılmaya devam ediyor. Depremin yaşattığı büyük yıkım ve toplumsal travma  sonunda hayatın normalleşmesi için herkes elinden geleni yapmak zorundadır.  Başta barınma yeri olmak üzere bir çok temel ihtiyacın giderilmesinde sorun yaşayan Van halkı  Depremde İHH, VAHÖP ve diğer bir kısım sivil toplum örgütleri büyük gayret sarf ederek  Van ve Erciş genelinde on binlerce aileye yardım ulaştırarak İslami ve insani sorumluluklarını yerine getirmişlerdir. Doğusuyla batısıyla yardım çalışmalarına katılan tüm sivil toplum kuruluşlarına ve yardımlarını esirgemeyip bize ulaştıran tüm halkımıza teşekkürü bir borç biliyoruz.

Van şehrinin toplu olarak tekrar eski canlılığını kazanabilmesi için devletin ekonomik açıdan büyük küçük tüm işletmelere ve esnafa büyük şartlar aramadan gerekli desteği vermelidir. Yaşanan büyük depremden sonra Van’da daha da büyük ekonomik ve sosyolojik depremlerin yaşanmaması için ciddi bir alt yapı oluşturulmalıdır. Deprem enkazı kaldırılarak depremin yaraları sarılamaz. Gündemden düşen Van şehrin her türlü yardıma ihtiyacı var ama şehrimiz sadece giyim ve gıda yardımlarıyla da  ayakta duramaz. Yaşadığımız büyük trajediyi ancak hep beraber yardımlaşarak atlatabiliriz.

Basına ve kamuoyuna teşekkür ederiz.

 Platform Adına Umut Işığı Derneği üyesi Erhan ŞENGÜL

VAHÖP (Van Hak ve Özgürlükler Platformu)

Anadolu Gençlik Derneği /Erdem-Der/Gökkuşağı Derneği /İnsan–Der /Ka-Der/Mazlum-Der /Memur- Sen  /Umut Işığı Derneği/ Vim-Der

Etkinlik-Eylem Haberleri

Bursa’da Gazze nöbeti devam ediyor
Çocuklar "Hayat Namazla Güzeldir" sloganlarıyla yürüdü
Aksa Tufanı ve kazanımları
Özgür-Der Üniversite Gençliği programlarına başladı!
Diyarbakır Özgür-Der Gençlik Çalışmaları başladı