Bugün dünya yörüngesinde bin 957 adet aktif uydu bulunuyor. Maliyetlerin azalması, daha fazla ülkenin uzay teknolojilerine yönelmesi, yeni tür internet bağlantıları, bilimsel çalışmalar ve iletişimin diğer alanlarındaki kullanımı nedeniyle yakında bu sayı katlanarak artacak.
Bu da yeni bir uzay yarışının başlama işareti olarak görülüyor ve her yıl hızla büyüyen ekonomik bir pasta olacağı anlamına geliyor. Özellikle bazı devletlerin ve şirketlerin uzay turizm ve uzay madenciliği alanlarında ciddi adımlar atacağı öngörülmekte.
Uzayda lider ABD
Uzayın sorumlu ve kurallı şekilde kullanımını savunan Endişeli Bilim İnsanları Birliği'nin (UCS) uydu veri tabanına göre sadece ABD'nin bile yörüngede 830 kayıtlı uydusu bulunuyor ve bu rakam ABD'yi takip eden bir sonraki 10 ülkenin toplam uydu sayısından fazla. Örneğin Çin'in 280 ve Rusya'nın 147 kayıtlı uydusu bulunuyor.
Uzaydaki varlığı karadakinden fazla
Listede bazı şaşırtan ülkeler de var. Bunlardan biri Lüksemburg. Kendi uzay ajansı olan bu küçük ülkenin Almanya, İspanya ve İtalya gibi devlerden çok daha fazla sayıda uydusu bulunuyor.
Ayrıca özel şirketlere ait uyduların sayısı da dünyada askeri uyduların sayısından daha fazla olduğunu en azından kayıtlarda öyle göründüğünü belirtelim.
Türkiye'nin uyduları
Uzayda uydu sahibi 30 ülkeden biri olan Türkiye'nin 3’ü haberleşme, 3’ü gözlem olmak üzere 6 aktif uydusu var. Türkiye, son olarak 5 Aralık 2016’da askeri amaçla kullanılan ve yüksek çözünürlüklü görüntülemeye imkan veren GÖKTÜRK-1 uydusunu Fransız Guyanası’ndan fırlatmış ve 13 Aralık 2018’de uzay araştırmaları yapma amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde Türkiye Uzay Ajansı’nı kurmuştu.
Aktif Türk uyduları:
Türksat 2A - 10 Ocak 2001
Türksat 3A - 13 Haziran 2008
Rasat - 17 Ağustos 2011
GÖKTÜRK 2 - 18 Aralık 2012
Türksat 4A - 15 Şubat 2014
GÖKTÜRK 1 - 5 Aralık 2016
Kaynak: euronews