'Uzaktan Kumandalı Yargıç Düşünülemez'

Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan, "Fikri ve vicdanı hür olmayandan hakim olmaz. Hukuk devletinde, uzaktan kumandalı yargı da yargıç da düşünülemez" dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan, Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşunun 53. yıl dönümü dolaysıyla yaptığı konuşmasında, insanlığa örnek bir medeniyetin inşası ve idamesinin ancak adaletle mümkün olacağını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Türkiye'de yargı belki de tarihinin en önemli ve hassas dönemlerinden birini yaşıyor. Adaletin tesisi gibi son derece ağır bir yükü taşıyan yargının bu yükünün altından hakkıyla kalkabilmesinin ve kendisinden beklenen işlevi yerine getirebilmesinin yolu 'vesayet' kavramıyla yüzleşmesinden geçmektedir. Bu konuda yargının sadece kendisiyle yüzleşmesi ve öz eleştiri yapması yetmez, aynı zamanda siyasal ve hukuksal sistemin tüm unsurlarının da bir muhasebe yapması gerekmektedir."

"Yargının siyasallaşması hukuk devletinin sonu olur"

Arslan, "Yargı bağımsızlığı, yargının bir yandan kurumsal düzeyde hiçbir kişiden ve organdan emir, talimat ve telkine maruz kalmamasını, diğer yandan da bireysel düzeyde yargı mensuplarının hiçbir vesayete tabi olmadan akıllarını ve iradelerini serbestçe kullanabilmelerini gerektirir" dedi. 

Arslan, şöyle devam etti:

"Unutmayalım ki fikri ve vicdanı hür olmayandan hakim olmaz. Aklını ve vicdanını başkalarına kiralayan veya iradesine ipotek konmasına izin veren kişiden hakim olamaz. Hukuk devletinde uzaktan kumandalı yargı da yargıç da düşünülemez.”

Yargının siyasi alanı dizayn etmeye çalışması güçler ayrılığıyla bağdaşmaz.

Güçler ayrılığı ilkesinin altında anayasacılığın özü olan gücün sınırlandırılması ihtiyacının yattığını belirten Arslan, şöyle konuştu:

"Gücün hukukla sınırlandırılmadığı yerde temel hak ve özgürlükler tehlikededir. Montesquieu'nun ifade ettiği gibi, yasama, yürütme ve yargı güçlerinin tek elde toplanması özgürlüğün sonu olur. Belirtmek gerekir ki gücün hukukla sınırlandırılması, sadece yasama ve yürütme için değil yargı için de geçerlidir. Yargının, yetkilerinin ötesine geçerek siyasal alanı dizayn etmeye çalışması güçler ayrılığıyla bağdaşmaz. Demokrasiler için yürütmenin sınır tanımaz tavrı ne kadar tehlikeliyse, yargının jüristokratik tavrı da o kadar tehlikelidir."

Yeni Anayasa

Başkan Arslan, konuşmasının son bölümünde, yeni anayasa konusundaki görüşlerini paylaşmak istediğini belirterek, "Ülkemizin bugün itibarıyla ulaşmış olduğu ekonomik ve siyasal gelişmişlik düzeyinde yeni anayasa kaçınılmaz bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır" dedi.

Haber Haberleri

ABD seçimleriyle değişim beklemek mümkün mü?
Kırıkkale'de eski YRP'li Belediye Başkanı Hilmi Şen öldürüldü
CHP, Lütfü Savaş'ı ihraç ediyor
Edirne’de toplanan Balkan alimlerinden Gazze mesajı
Mossad'ın hedefinde bu sefer İtalya Başbakanı Meloni vardı