Çin medyası, Uygurların yoğun olarak yaşadığı Çin'in kuzeybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi'nin Hotan şehrinde, yüzden fazla motosikletli saldırganın ellerinde bıçaklarla polis merkezine saldırdığını duyurdu. Çin medyasının Cumartesi günü duyurduğu bu olay, Çarşamba günü 24 kişinin öldüğü Turfan'daki saldırıdan 2 gün sonra oluştu.
Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) yayın organı Halkın Günlüğü gazetesi, olayın Moyu ilçesinde, ''sorun çıkaran belalılar''ın motosikletlerle polis karakoluna saldırıdan önce dini mekânlarda toplandıklarını bildirdi.
ÇKP'nin bir başka yayın organı Global Times gazetesi ise yetkililerin, ölü ve yaralı sayısını saydıklarını, şüphelilerin araştırıldığını yazdı. Gazete ayrıca Hotan'da oluşan bir başka olayda da yaklaşık 200 kişinin, ''tahrik etmek için'' büyük bir alışveriş merkezine saldırdığını, polisin, bu girişimi engellediğini belirti.
Yetkililer, olaylar üzerine bölgenin merkezi Urumçi'de toplantı üstüne toplantı yaparken, toplantıda ÇKP Politbüro Daimi Üyesi Yu Zhengsheng, "terörist gruplar ve aşırı örgütlerin çökertilmesi amacıyla eylemlerin hızlandırılması'' sözünü verdi. Urumçi'de güvenlik önlemlerinin arttırıldığı da kaydedildi.
Çin'deki mikrobloglardaki fotoğraflarda çevik kuvvet polisine ait kamyonların caddelerde devriye gezdiği görülüyor.
Güvenlik tedbirlerin arttırılması, Urumçi'de 5 Temmuz 2009'da yaklaşık 200 kişinin öldüğü, binlerce kişinin yaralandığı olayların dördüncü yıl dönümüne bir hafta kala alınmaya başlamıştı.
Mart ayında göreve gelen Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping de tüm etnik gruplara dayanışma çağrısında bulunmuştu.
Halkın Günlüğü gazetesinin "Şiddet ve terör faaliyetlerine darbe" başlıklı başyazısında, kanunları çiğneyenlerin, terörist saldırısı yapanların cezalandırılması, bunlara müsamaha gösterilmemesi gerektiği belirtildi.
Turfan'daki olaylarda ölenlerden 16'ının Uygur, ikisinin polis olduğu, ayrıca çatışmalarda 21 polis ve sivilin de yaralandığı açıklanmıştı. Olay yerinde polisin, 11 saldırganı öldürdüğü, 4 saldırganın ise yaralı olarak ele geçirildiği, 13 kişinin gözaltında olduğu, bölgede istikrarın yeniden sağlandığı da Çin medyasına yansıyan haberler arasında.
Geçen hafta da internet üzerinden "şiddeti teşvik ettikleri" suçlamasıyla 11 kişi 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmıştı.
Çoğunluğu 9 milyon Müslüman Uygur Türkü'nün oluşturduğu ve Türkiye'nin iki katı büyüklüğünde olan 17 milyonluk bölgede Uygurlar, Çinli yetkililer tarafından dini ve kültürel baskıya maruz kaldıklarını belirtiyor. Bölgeye sürekli olarak gönderilen Hanların (asıl Çinli) yerleştirilmesi, istihdam eşitsizliği, kaynakların adaletsiz paylaşımı gibi Pekin'in bölgeye olan politikalarından dolayı burada sık sık çatışmaların yaşandığı da kaydediliyor.
Son olarak bölgenin Kaşgar şehrinde Nisan ayında polis ile halk arasında yaşanan çatışmalarda 21 kişi yaşamını yitirmişti. Çin yönetimi bu olayı terörist saldırı olarak nitelemiş ve dini aşırıcılık yaptığı gerekçesiyle 9 kişiyi hapse atmıştı.
CİHAN