Ürdün'deki Suriyeli Mülteciler Zor Günler Geçiriyor

Ülkelerindeki savaş sebebiyle Ürdün'e kaçmak zorunda kalan Suriyeli mülteciler, uluslararası toplumun umursamaz tavrı, yardım kuruluşlarının ilgisizliği ve yapılan yardımların da yetersizliği dolayısıyla zor günler geçiriyor.

Ürdün'de yarısı “mülteci” olarak kayıtlı yaklaşık 1 milyon 390 bin Suriyeli yaşıyor.

Dünya Gıda Programı (WFP), Ürdün'deki yaklaşık 530 bin mülteciye gıda kuponu şeklinde yardım yapıyor. Ülkede bulunan 5 mülteci kampındaki yaklaşık 100 bin mülteciye kişi başına aylık 28 dolar değerinde gıda kuponları dağıtan WFP, bu kampların dışındaki 210 bin mülteci için aylık 28 dolar, 220 bin mülteci için ise aylık 14 dolar değerinde gıda kuponları veriyor.

Ancak kira ve diğer günlük ihtiyaçlarını karşılamada güçlük çeken Suriyeli mültecilerin çoğunun, ihtiyaçları olmasına rağmen çaresizlik ve sokakta kalmamak adına, kuponlarla aldıkları gıda ürünlerini satmak zorunda kaldığı belirtiliyor.

Ürdün'ün kuzeydoğusundaki el-Mefrak kentinde, mülteci kampı dışında yaşayan Suriyeli mülteciler yaşadıkları sıkıntıları AA muhabirine anlattı.

Başta ev kiraları olmak üzere Ürdün'deki hayat pahalılığına işaret eden Suriyeliler, yapılan yardımları “çok az” hatta “komik” olarak nitelendirirken, “unutulmuşluk”tan dert yandı.

“Aldığım Tek Yardım 56 Dolarlık Gıda Kuponu”

Suriye'nin Dera kentindeki çatışmalardan kaçarak eşi ve iki çocuğuyla Ürdün'e geldiğini söyleyen Hişam Muhammed Musa (28) isimli Suriyeli, “Aldığım tek yardım Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı’nın (WFP) verdiği aylık 56 dolarlık gıda kuponu. Oturduğum evin kirası ise aylık 169 dolar. Gerisini siz düşünün.” dedi.

Daha önce el-Mefrak'ın doğusundaki Zateri Mülteci Kampı'nda kaldığını belirten Musa, “Ancak küçük oğlum Medin astım hastası. Kamp alanındaki toz ve toprak oğlumun rahatsızlığının artmasına, hatta zaman zaman nefes alamaz hâle gelmesine sebep oldu. Dolayısıyla oradan çıkmak durumunda kaldık. Aslında kampta verilen yardımlar daha fazlaydı ama oğlum için artık orada kalmamız mümkün değildi.” diye konuştu.

Bir inşaatta işçi olarak çalıştığını söyleyen Musa, “Ayda kazandığım ücret yaklaşık 56 dolar, bu da hiçbir şeye yetmiyor. Uluslararası insanî yardım kuruluşlarının ülkedeki hayat pahalılığını da göz önünde bulundurmasını ve savaştan kaçan çaresiz bu insanlara ona göre yardım yapmasını umuyorum.” ifadelerini kullandı.

AA

Ürdün Haberleri

Ürdün yönetiminden Filistin'e silah yardımı yapan eski milletvekiline hapis cezası!
Ürdün'deki boykot hareketi zafer ilan etti
Ürdünlü gençler Gazze için açlık grevi başlattı
İşgal ordusu Ürdün sınırında yeni bir askeri birlik kuruyor
Binlerce Ürdünlü Şehit Mahir El-Câzi'nin cenaze törenine akın etti