Ürdün kralı siber suç yasasını onayladı

Aralarında İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün de bulunduğu 14 insan hakları grubu daha önce yaptıkları ortak açıklamada yasanın 'acımasız' olduğunu belirtmişti.

Ürdün Kralı, muhalefet milletvekilleri ve insan hakları gruplarının uyardığı bir yasa tasarısı olan, ulusal birliğe zararlı olduğu düşünülen çevrimiçi iletişimi ortadan kaldıracak bir siber suç yasa tasarısını onayladı.

Kral II. Abdullah, Pazar günü yayınlanması beklenen devlet gazetesi Al-Rai'de yayınlandıktan bir ay sonra yasalaşması planlanan ve yasalaşması beklenen yasa tasarısına Cumartesi günü onay verdi.

Mevzuat, belirli çevrimiçi gönderileri hapis ve para cezalarıyla cezalandıracak.

Hedef alınabilecek gönderiler arasında "ahlaksızlığı teşvik eden, kışkırtan, yardım eden veya tahrik eden", "dini hor gören" veya "ulusal birliği baltalayan" gönderiler yer alır.

Tasarı ayrıca, polis memurlarının adlarını veya resimlerini çevrimiçi olarak yayınlayanları hedef alacak ve çevrimiçi anonimliği korumanın belirli yöntemlerini yasaklayacaktır.

Salı günü Senato, yargıçların birleşik cezalar vermek yerine hapis cezası ve para cezası arasında seçim yapmasına izin verecek şekilde değiştirdikten sonra yasa tasarısını kabul etti.

Ürdün parlamentosunun alt kanadı yasayı geçen ay onayladı.

Parlamento oylamasından önce İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün de aralarında bulunduğu 14 insan hakları grubu ortak bir bildiri yayınlayarak yasanın “acımasız” olduğunu söyledi.

Açıklamada, "Belirsiz hükümler, Ürdün yürütme organının ifade özgürlüğü haklarını kullandıkları için kişileri cezalandırması için kapı açıyor ve yargıçları çoğu durumda vatandaşları mahkum etmeye zorluyor" denildi.

Kilit bir müttefik ve Ürdün'ün en büyük bağışçısı olan ABD de yasayı eleştirdi.

Tedbir, sosyal medya kesintileri de dahil olmak üzere krallıktaki çevrimiçi iletişime yönelik bir dizi baskının en sonuncusu. Aralık ayında, kullanıcılar işçi protestolarının canlı videolarını paylaştıktan sonra TikTok uygulamasını engelledi .

İnsan Hakları İzleme Örgütü, 2022 raporunda yetkililerin "barışçıl muhalefeti bastırmak ve eleştirel sesleri susturmak için sistematik bir kampanya" kapsamında protestocuları ve gazetecileri giderek daha fazla hedef aldığını söyledi.

Ürdün Haberleri

Ürdün'de İsrail Büyükelçiliği yakınlarında çıkan çatışmada 1 kişi öldürüldü
Ürdün yönetiminden Filistin'e silah yardımı yapan eski milletvekiline hapis cezası!
Ürdün'deki boykot hareketi zafer ilan etti
Ürdünlü gençler Gazze için açlık grevi başlattı
İşgal ordusu Ürdün sınırında yeni bir askeri birlik kuruyor