Üniversiteliler Buluşuyor 11’de ilk gün sona erdi

Bu yıl 11.’si düzenlenen Üniversiteliler Buluşuyor programının ilk günü yapılan etkinliklerin ardından sona erdi.

HAKSÖZ-HABER

Bu sene 11.'si İstanbul'da düzenlenen Özgür-Der gençlerinin organize ettiği Üniversiteliler Buluşuyor programının ilk günü gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerin ardından sona erdi.

Mevlanakapı Çok Amaçlı Salon’da düzenlenen ilk gün etkinlikleri tanışma oturumu ile başlarken, Oktay Altın’ın verdiği hutbe ile Cuma namazı birlikte eda edildi.

Cuma namazının ardından selamlama konuşmaları ile programın açılışı gerçekleştirildi. İzmir'den Ahmet Akdeniz ile Batman'dan Ömer Faruk Billor hitaplarda bulundu.

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, açılış programının ardından "İslami Kimlik ve Sorumluluk Bilinci" başlıklı bir sunum yaptı.

- Eksiklerimize mazeret aramayalım

Kaya, her birimizin hayatını Rabbimizin rızası dahilinde yaşamasının önemini vurgulayarak, Allah'ın bizden talepleri konusunda gevşememek ve gevşeyen kardeşlerimizin de uyarılması gerektiğini söyledi.

“Eksiklerimiz olabilir ama eksiklerimiz için mazeret üretmek yerine onları giderelim.” diyen Kaya “Allah ayaklarımızı sabit kılsın” duasına uygun yaşamaya gayret edilmesi gerektiğini anlattıç

Kaya, “Yaptığımız işlerin sonunda hamd etmeliyiz. Yapamadıklarımız üzerine yoğunlaşmamalıyız. Sürekli yakınma, iç geçirme ve yapılanlarda hata bulmakla uğraşmak hoş bir hal değildir.” diye konuşarak, her birimizin yapacaklarının daha iyisini yapabileceğini hatırlattı.

Kaya, “Kur'an’a iman eden insanlar olarak bütün düşüncelerimizi ve hayatımızı Kur'an'ı merkeze alarak yeniden tasarlamak düşünmek durumundayız.” diyerek, “Biz insanlar için ne ifade ediyoruz. Neyi hatırlatıyoruz. İnsanlar bizleri gördüklerinde Rabb’i hatırlatan şeyler görmeliler.” dedi.

Kaya, toplumun temel sorununun cahiliye ve Allah'ın rızasından uzak kalma olduğunun altını çizerek, Müslümanların Müslüman olmanın ayrıcalığını topluma hissettirmeleri gerektiğini vurguladı.

İnternet ve teknolojinin son zamanlardaki artan etkilerine de değinen Kaya, bu ortamların faydalarından istifade edilmesi gerektiğini fakat merkeze alınmasına gerek olmadığını söyledi.

Bir insanın hayatına somut olarak dokunmanın onlarcasına sosyal medyada ulaşmaktan daha hayırlı olduğunu kaydeden Kaya, "Biz bir araya gelmeliyiz. Zahmet edip meşakket göstermek değer verdiğimizin kanıtıdır. Bu ilişkiler muhabbeti artırıyor, dostluğu ve kardeşliği pekiştiriyor. Bu sadece bilgilenmek için değil, bizim bir araya gelmeye ve aynı atmosferi solumaya ihtiyacımız var."

- Müzakereler

Kaya'nın konuşmasının ardından katılımcıların müzakere sunumları başladı.

Müzakerelerden kısa notlar:

Talha Akdeniz: İnsan dünyada fakir ve rezil olmaktan korkuyor ama ahirette fakir ve rezil olmaktan korkmuyor. İki yol var, biri dünyevileşme, diğeri ise dünyayı, ahireti kazanmanın vesilesi kılmaktır. Rabbimiz, bizi tercihini O'nun rızasından yana yapanlardan kılsın.

Harun Kaya: Müslümanlar olarak kendimizi etnik veya milli temelde değil İslami kimlikle tanımlamalıyız. Siyasi ve sosyal hadiseleri milliyetçi bir bakış açısıyla değerlendiremeyiz. Hatay'ı İdlip'ten ayrı gören bir yaklaşımı benimsememiz söz konusu olamaz.

Eyüp Polat: Biz, modern sistemin içinde yaşayan Müslümanlar olarak kendimizi modern kabullere kaptırmamalıyız. Cahili söylem ve adetlere karşı bilincimizi uyanık tutmalıyız.

Faruk Çabas: Postmodern süreçte çoklu hakikat algısı sözkonusudur, oysa bizler için hakikatin kaynağı tektir; Rabbimizdir. Postmodernizmin yol açtığı sınırsız özgürlük algısı insanı ahlaken yoldan saptırıyor, sınırları belirsiz ve kimliksiz hale getiriyor.

Samet Atalay: Bireyci hayat tarzı emri bil maruf nehyi anıl münker vazifemizi gerçekleştirimemizi engelliyor. Bireyselleşmenin yol açtığı kimliksel aşınmanın bir sonucu olarak cemaat hayatı zarar görüyor ve dünyevileşmeye yol açan bir süreç başlıyor.

Nurettin Günaydın: Gençlerin isteklerine kolaylıkla ulaşabilmesi onları sorumluluklardan alıkoyuyor. Allah'ın yüklediği sorumluluklar geri plana atıldığı zaman insanların boş işlerle vakit harcadığını görüyoruz.

Panelin ardından Fatih’te ikindi namazı cemaatle kılınırken, kılınan namazın ardından ilk gün programları sona erdi.

Program Cumartesi ve Pazar günlerinde devam edecek.

Medya Ekibi: Hüseyin Melih Benli - Davut Musa Dündar - Talha Erdem Kuloğlu

Etkinlik-Eylem Haberleri

Bursa’da Suriye devrimi ve Gazze konuşuldu
"Sürünün İçinde Dijital Dünyaya Bakışlar"
Başakşehir’den Gazze direnişine bin selam!
Adana Özgür-Der’de “Emperyalizm ve Siyonizm İlişkisi” konferansı düzenlendi
Özgür-Der Gençliği “İslami Perspektiften Psikoloji” kitabını değerlendirdi