HAKSÖZ-HABER
Geleneksel olarak yılda bir defa yapılagelen Üniversiteliler Buluşuyor programının 10.’su bu sene Özgür-Der Diyarbakır Şubesinin ev sahipliğinde başladı.
Yoğun hava muhalefetine rağmen Adana, Ankara, Batman, Bartın, Bingöl, Bitlis, Bursa, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzurum, Iğdır, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Kastamonu, Malatya, Muş, Sivas, Trabzon, Van ve Zonguldak’tan katılım gösteren gençler program kapsamında tanışma ve istişarelerde bulunma fırsatı yakalayacak.
Mehmet Uysal’ın Kur’an tilaveti ile açılan programda sunuculuğu Arif Gayretli üstlendi.
Özgür-Der Diyarbakır Gençliği Sorumlusu Suat Yıldız konuşmasında ev sahipliğinden duyduğu memnuniyeti ifade ederken, gençlerin omuzlarındaki ağır sorumluluğu taşıyabilmek ve Allah’a layık kullar olmak için safları sıklaştırması ve bunun için de tanışıklıkları derinleştirmesi gerektiğinin altını çizdi.
- İslami kimlik en büyük nimettir
Özgür-Der Diyarbakır Şube Başkanı Murat Koç ise hitabında iki yıldır salgın şartları sebebiyle programın düzenlenemediğini hatırlatarak herkesin birbirini özlediğini vurguladı.
Üniversiteliler Buluşuyor programlarının ilkinin İstanbul’dan Van’a, Diyarbakır’dan Ankara’ya tüm şehirlerde Özgür-Der gençlerinin var olduğunu ve aynı değer ve hassasiyetleri paylaştığını göstermek amacıyla düzenlediğini anlatan Koç, Özgür-Der Gençliği dendiğinde akla İslami kimlik kavramının geldiğini söyledi.
“Gençlik biraz daha dinamik ve sorumluluk taşıyabilen bir yaş skalası olduğu için önemsiyoruz, İslami kimliğin taşınması çok önemli, bizim bütün çalışmalarımızın merkezinde gençler yer alır, çünkü mesajı taşıyanlar her zaman gençler olmuştur.” diyen Koç, İslami kimliğin Müslümanlara verilen ve kuşanılması gereken en büyük nimet olduğunun altını çizdi.
“Yaşadığımız ülke ve günleri biliyorsunuz, hayaller ve hedefleri biliyorsunuz, bunlar için birlikteliğin de ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz. Birbirimizin kıymetini bilmeli birbirimize değer vermeli ve sevinç ile üzüntülerimizi paylaşmalıyız.” diyen Koç “Resulullah’ın tüm pratiğinde bu yarenlik bu kardeşlik görülür, Bunu aramızda tesis etmeliyiz. Biz Özgür-Der Gençliğinin kurşunla kaynatılmış binalar gibi olmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
- Müslüman fark edilen insandır
Özgür-Der Diyarbakır Gençlik Çalışmaları Sorumlusu Mehmet Deniz bu programların en büyük faydasının tanışıklığın artması olduğunu ifade etti.
Buradaki muhabbetin ve beraberliğin getirdiği sinerjinin ümidi ve iradeyi yükselttiğini belirten Deniz, “Peygamberler kendi toplumlarında fark edilen insanlardır, Müslüman da bu anlamda bulunduğu topluluk içerisinde fark edilen adamdır, farksız ameliyle fark edilmeyen bir hayatı sürdüremeyiz.” dedi.
Üniversitelerde öğrenci ortamlarında da fark edilen insanlar olunması gerektiğinin altını çizen Deniz, söylem ve eylemlerle bulunulan ortama etki edilmesinin gerekliliğini vurguladı.
“Bulunduğumuz ortamlar bizim inancımıza göre tasarlanan mekanlar değiller, bizim fark edilen olmamız aynı zamanda bizi herhangi birinden farklı da kılacaktır.” diyen Deniz, bu meselenin İman ile başladığını belirtti.
İman ile insanın yeryüzünde edinebileceği en üstün nimete ulaştığını bildiren Deniz, bu imanın nimetinin insanda oluşturduğu fark aile, arkadaşlar ve çevre ile olan ilişkiyi belirlediğini anlattı.
Namazın merkeze konması ve işlerin buna göre düzenlenmesi gerektiğini hatırlatan Deniz, dua edilmediğinde kulun bir kıymetinin olmayacağı bilinci olmalı.
Deniz “Elimizdeki hidayet nimetinin farkında olmalı ve insanları sürekli olarak bu kurtuluş yoluna davet etmemiz gerekiyor. İnsanlar size duyacağı güven ve muhabbetle bir karar değişikliğine gider, sıkı ilişki olması gerekiyor, bıktırmamak fakat sürekli hatırlatmak gerekiyor.” diye konuştu.
Programda ayrıca Yahya Eker, Mecit Sevim, Rıdvan Bingöl, Yahya Avar, Nurullah Hekimoğlu ve Yavuz Karaoğlu de sevilen marş ve ezgilerden bir seçkiyi katılımcılarla birlikte seslendirdi.
Fotoğraf: Davut Musa Dündar - Hüseyin Melih Benli