Üniversitelere Yok Ama Kulüplerin Borçları Yapılandırılıyor!

Futbol kulüplerinin borçları yapılandırılırken, üniversitelerin mal varlıklarına tedbir konuluyor.

Uzun bir süredir gündemde olan borç yapılandırmasında kulüplere de kolaylık sağlandı. Kulüplerin 7 milyar liralık borçlarını yapılandırdıklarını belirten Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, yapılması gerekeni yaptıklarını dile getirdi. Özel şirketlerden tutunda, birçok alanda borç yapılandırması yapan TBB, üniversitelere aynı kolaylığı sağlamıyor.  Bunun en yakın örneği ise İstanbul Şehir Üniversitesi için gerçekleşti. Üniversite 2017 yılında Dragos’taki yeni kampüsüne taşınmış ve arazideki 22 bina korunarak alan yenilenmişti. Bu alan için vakfın bağışçılarının katkıları dışında Halkbank’tan da yatırım kredisi çekti. Banka yetkilileri ile üniversite yönetimi, ekonomik zorlukların yarattığı olumsuz durum nedeniyle 9 Ekim’de bir araya geldi. Bu görüşmede üniversitenin borçları için yapılandırma planı hazırlandı. Ancak 11 Ekim’de Halkbank’ın Şehir Üniversitesi’nin tüm malvarlıklarına tedbir koyduğu açıklandı. 

Halk Bankası’ndan kampüs inşaatı için 300 milyon TL yatırım kredisi alındığını ve karşılığında 8 parselden oluşan kampüs arazisinin teminat olarak gösterildiğini kaydeden Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ömer Dinçer kararın hukuksuz olduğunu belirterek, “Sosyal bilimlere adamış, başarılı bir üniversiteye müdahale ediliyor. Söz konusu 8 parselden sadece bir parsel üzerine açılmış bir dava olması, onun da temyiz sürecinin halen devam ediyor olmasına, diğer 7 parsel ile ilgili herhangi bir dava olmamasına ve ek teminat gösterilmesine rağmen Halkbank kredi teminatının riske girdiği iddiasıyla krediyi geri çağırmıştır. İhtiyati haciz kararını alan İstanbul 18. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne de itirazda bulunulmuştur” şeklinde konuştu. 

Öte yandan kulüplerle ilgili açıklamalarda bulunan Hüseyin Aydın “Gider yönetiminde sorun var. UEFA kriteri, ‘maaş ödemeleri gelirin şu kadarı olmalı’ derken biz çok üstünde kalıyoruz. Pahalı hoca veya futbolcu, gelir de elde edemiyorsan açık veriliyor. Maaş oranı gelirin yüzde 50’si olmalı, bizde yüzde 80. Gider iyi yönetilmediğinde kulüpler faiz öder duruma gelmiş. Bankalar da bundan rahatsızlık hissetmemiş ama hissetmeli, hissettik. Toplam 10 milyar bir borçtan bahsediyoruz. 12 banka ve 15 faktoring; her biriyle bir kredi ilişkisi var. Faizi bile ödenemiyor. Tek başına bunu yapamazdık ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile birlikte hareket ettik. Sistemin normalleşmesini sağladık. Banka-müşteri ilişkisi var. Kulüplerin çoğu A.Ş.. Kimsenin borcunu silmedik” diye konuştu.

Karar

Gündem Haberleri

Suriyelilerin ülkelerine dönüşlerini kolaylaştıracak yeni adımlar devrede
Şanlıurfa’da cinsel sapkınlık programı tepki çekti
AK Parti'de yeni İstanbul İl Başkanı belli oldu
“Şam fehedildiyse Kudüs'ün de fethi yakındır"
Muğla'da Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans helikopter düştü: 4 ölü