Muş Alparslan Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi öğrencileri formasyon haklarını alabilmek için Fakülte önünde bir basın açıklaması yaptı. Ellerinde “formasyonun en tabii hakları” olduğunu ifade eden dövizler taşıyan örenciler bu haksızlığa YÖK tarafından son verilmesi gerektiğini söylediler:
Basın açıklamasının tam metni:
“FORMASYON’UMU GERİ VER!”
İLAHİYAT ÖĞRENCİLERİ PLATFORMU, kurulduğu tarih olan 2010 yılından bu yana ilahiyat fakülteleri ile bu fakültelerde eğitim gören kardeşlerimizin her türlü sorun ve talepleriyle ilgilenmiş, sorunlarının çözümü konusunda ciddi girişimlerde bulunmuştur. Bilindiği üzere formasyon konusu ilahiyat fakültelerinin kanayan yarasıdır. 1998 yılına kadar öğrenim süresinde verilen formasyon programı, siyasi ve ideolojik nedenlerden dolayı kaldırılmıştı. Bu dönemde hem imam hatipler hem de ilahiyat fakülteleri içerik yönünden ve kadro açısından oldukça zorlu süreçlerden geçmek durumunda kaldı. Ancak geldiğimiz noktada bu haksızlığa bir “DUR” demek vaktidir. Bizler İLAHİYAT ÖĞRENCİLERİ PLATFORMU olarak formasyon konusunu, dönem dönem gerçekleştirdiğimiz çalıştaylarımızda ve genel kurul toplantılarımızda gündeme getirerek çözüm noktasında kayda değer gelişmeler elde etme gayretinde olduk.
“FORMASYONUMU GERİ VER!” sloganıyla, bu haksızlığın son bulması için toplumsal bir duyarlılık oluşmasını ve resmi yetkililerin bu konuda harekete geçmesini bekliyoruz. Her türlü imkân ve ortamın normalleşmeye başladığı bu süreçte, binlerce kişinin mağdur edilmesi ve haksızlığa uğratılması hiçbir şekilde kabul edilemez. Sözde çözüm önerisi olarak sunulan, “ALES sınavı, Kontenjanların artırılması” gibi çalışmalar sadece bizleri avutmaya yöneliktir. Bu tür çalışmaları, çözüm konusunda atılan bir adım olarak görmüyoruz. Her zaman tek yürek olan ilahiyat fakülteleri öğrencileri, bu ülkenin hayati değer alanlarından birini temsil etmektedir. Bu yüzden sesimize kulak tıkayan yaklaşımların terk edilmesini ve bizleri avutmaya yönelik önerilerden vazgeçilmesini talep ediyoruz. Hazırlık ile birlikte toplamda 5 (beş) yıl öğrenim gören bir bireyin istihdam alanlarına baktığınızda zaten şimdiye kadarki uygulamaların yanlış olduğu görülmektedir. Dolayısıyla hem vicdan hem eğitim-öğretimin gerekleri hem de sosyal ihtiyaçlar sebebiyleilahiyat fakültesi öğrencilerine bir an önce FORMASYON alma imkânıgetirilmelidir. Bu çalışmaların biran önce somut neticeler şeklinde ortaya konması, esasen Türkiye’nin gelecek nesillerinin yetişmesi açısından son derece önemli bir adım olacaktır.Yönetmekle sorumlu oldukları insanlara haksızlık yapan hiçbir kamu kurumu ya da yöneticisi, bugüne kadar tarih önünde aklanmadığı gibi bundan sonra da aklanacak değildir. Mağdurların yaşamak zorunda bırakıldıkları haksızlıkların vebali,hiç kimsenin taşımaya cesaret edemeyeceği kadar büyük bir yüktür.
Formasyon hakkının ivedilikle ilahiyat öğrencilerine verilmesi ve resmi/yasal çalışmaların devam ettiği bu süreçte daha fazla kişinin mağdur olmaması için; bir an önce, öğretmen alımlarında 75 olarak belirlenen KPSS puanının 50 olarak yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz. Zira başta imam hatip liseleriolmak üzere yaygın eğitim kurumlarının tamamında ciddi ilahiyat alanıyla ilgili çok büyük oranda öğretmen eksikliği bulunmaktadır. Dolayısıyla yapılacak bu yeni düzenleme, mevcut problemi de çözmüş olacaktır.
Ortaya konulan önerilerde de görüldüğü üzere, İlahiyat Öğrencileri Platformu olarak amacımız, yıkmaktan ya da kırmaktan ziyade yapıcı olmak ve hakkın hak sahibine bir an önce verilmesi konusunda öncülük yapmaktır. İlahiyat öğrencileri, toplumdaki inşa edici rollerini, her zaman olduğu gibi tarihin bu dönemecinde de oynamaktadır. Sunduğumuz öneriler, hem bizlerin mağduriyetini giderecek hem de kurum ve kuruluşlarının çözüm sürecindeki manevra alanlarını genişletecektir.
Sonuç olarak; önümüzde, yıllardır süregelen ve birçok kişinin mağduriyet yaşamasına sebep olan ciddi bir sorun vardır. Gerçekte bu sorunun çözümü son derece kolay, sonuçları olağanüstü müspettir. FORMASYON, ilahiyat fakültelerinin en doğal hakkıdır ve bu hak vakit geçirmeden sahiplerine iade edilmelidir. Bu sorumluluk, yetkili kurumlar açısından vicdani ve tarihi bir sorumluluktur. Hakkın hak sahibine iade edilmesi için tüm yasal imkânları kullanmaya devam edileceği, kamuoyuna saygıyla duyurulur.
İLAHİYAT ÖĞRENCİLERİ PLATFORMU YÖNETİM KURULU