Umuda Yolculuğun Turizmin Gölgesindeki 'Acı Yüzü'

Muğla ve denize kıyısı bulunan turistik ilçeleri, Avrupa'ya gitmek isteyen kaçakların en yoğun kullandığı güzergahlar arasında yer alıyor.

Binlerce kilometre uzaktan ülkesinden koparak Türkiye'ye gelen, irtibata geçtikleri "insan kaçakçıları" tarafından çeşitli vaatlerle Muğla'nın turistik ilçelerindeki sahillere getirilen mültecilerin ilk durağı, bölgedeki ormanlık araziler, geceleri ise denize yakın kıyı kesimler oluyor.

Rahat gizlendikleri için bu bölgeleri tercih eden mülteciler, lastik botlarla Ege Denizi'ni aşıp Yunanistan'ın Kos ve Simi adalarına geçmek için bölgede saklanıyor. Umuda yolculuğa kişi başı bin-bin 500 dolar ödeyerek başlayan yolculukta çoğu hayaline Avrupa'da yeni bir yaşam kurma hayaline kavuşamadan yaşamını yitiriyor.  

Bebeklerle yola çıkıyorlar

Bebek bekleyen eşleri ya da yeni dünyaya gelen bebekleriyle "umut yolculuğu"na çıkan mülteciler, uygun ortamın oluşmasının ardından beraberlerinde getirdikleri lastik botlar, can yelekleri ve diğer malzemelerle deniz kıyısına ulaşıyor. Tehlikeli yolculuk öncesi sayıları 15-40 arasında değişen mülteciler, şişme botlarla Kos ve Simi adalarına doğru yola çıkıyor.

Yolculukları sırasında Türkiye ve Yunanistan sahil güvenlik ekiplerine yakalanmadan komşu adalara ulaşanlar ise buradan Avrupa ülkelerine geçmek için yeni bir mücadeleye girişiyor. 

"Ekipler 24 saat devriye görevi yapıyor"

Muğla Valisi Amir Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bodrum'da 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirerek ülkelerini ekonomik sorunlar veya siyasi baskılar nedeniyle terk eden göçmenlerin, daha cazip yaşama kavuşma hayali ile bu yola başvurduğunu anımsattı. 

Marmaris Sahil Güvenlik Grup Komutanlığına bağlı Bodrum, Marmaris, Datça ve Dalaman'daki ekiplerin öncelikle insan yaşamı için çalıştığını bildiren Çiçek, bu personelin bölgede 24 saat devriye görevi yaptığını söyledi.

Kardeşinin dönmesini bekliyor

Öte yandan, Bodrum'da göçmenleri taşıyan tekne ve botun batması sonucu 12 kişinin öldüğü olayda, boğulmak üzereyken kurtarılan Suriye uyruklu Ömer Moksin denizde kaybolan kardeşinin bulunması için göz yaşı döküyor.

Sağ kurtulduğuna sevinemediğini kaydeden Moksin, yetkililerden denizde kaybolan 17 yaşındaki kardeşi Bekir Moksin'in bulunması için yardım istedi.

Moksin, Suriye'deki savaştan kaçıp yurtdışına geçmeye çalıştıklarını, 10 kişilik bota 17 kişi bindiklerini ve kişi başı 2 bin avro ödediklerini anlattı.

AA

Haber Haberleri

ABD seçimleriyle değişim beklemek mümkün mü?
Kırıkkale'de eski YRP'li Belediye Başkanı Hilmi Şen öldürüldü
CHP, Lütfü Savaş'ı ihraç ediyor
Edirne’de toplanan Balkan alimlerinden Gazze mesajı
Mossad'ın hedefinde bu sefer İtalya Başbakanı Meloni vardı