Düşünce, siyaset ve kültür dergisi Umran, Türkiye gündeminden İslâm âlemine ve dünyaya uzanan genişlikte yazılar yayımlamaya devam ediyor. Umran Mayıs 2024 tarihli 357. sayısında yerel seçimlerin ardından oluşan siyasi dengelere dair bir dosyaya yer veriyor.
Bu çerçevede hazırlanan “Yeni Dönem Yeni Dengeler” başlıklı dosyada 2028 hesapları, Türkiye’nin tarihî misyonu ve kültür savaşı üzerinde durulmakta. Dosya yazıları şunlar: Ercan Yıldırım “Kemalizm'i Tarihselleştirme Fırsatını Tepmek”, Burhanettin Can “Cumhur İttifakı'nın 31 Mart 2024 Mahalli Seçimlerini Kaybetme Nedenleri”, Mustafa Aydın “Seçimler Üzerine Sosyolojik Bir Analiz”, Emre Saygın-Tahsin Yamak “Devletin Adı Var, Piyasanın Gücü... Geri Dönülemez Nokta Geçildi mi?”, Kamil Ergenç “Muhafazakâr Kemalizm”.
Her zaman olduğu gibi gündem sayfalarıyla dikkat çeken derginin bu sayısındaki metinler ağırlıklı olarak işgal rejiminin Gazze’de uyguladığı soykırıma dair. Ayrıca bu bağlamda Siyonist akıl karşısında İslâm dünyasının sorumluluklarına işaret ediliyor. Bunun yanında dünyadaki gelişmeler değerlendiriliyor. Bu bölümde şu yazılar yer alıyor: Taha Abdurrahman “Medeniyetin Hesaplaşma ya da Direnç Noktaları ve Kutsal Direniş”, Raja Khalidi “Filistin Yönetimi Amacını Yittirdi Devlet Zamanı Geldi”, İhsan El-Fakih “Heniyye’nin Evlatlarının Şehâdeti ve Kirli Propaganda”, Amir Şubeki “İsrail’in Cevabı ve İran’ın Siyaseti”, Selahaddin El-Corşi “Türk Demokrasisi İyi Durumda”, Ali El-Abdullah “Siyasal İslâmMillî Bir Gerekliliktir”, Vasfi Aşur Ebu Zeyd “Abdülmecid Ez-Zindani: İlim, Amel ve Cihatla Dolu Bir Hayat”, Gassan Şerbil “Yaralı İmparatorluklar İntikam Aldığında”.
Derginin kritik bölümünde Kâmil Yeşil “Önce söz vardı” bağlamında sözün başına gelenleri inceliyor. Sözün düşüşü ve gebe bırakan söz gibi konuları tartışıyor. Yaşayan İslâm sayfalarında yeni bir seri yazıya başlayan Aytaç Ören ise Cuma kayıtlarına “Dil Hapishanesi” ile devam ediyor.
Nazgülü Çarkanat “Neyi Yaşayan Bir Neyzen: Ömer Erdoğdular”, Mevlüde Acartürk ise “Kimseyi Gölgede Bırakmayan Ansiklopedist: İhsan Işık” portrelerini kaleme alırken Güngör Göçer Ahmet Hamdi Başar’ın yeni baskısı yapılan Atatürk’le Üç Ay kitabının yakın tarih araştırmaları bakımından önemine dikkat çekiyor.
Mehmet Semih Özdemir “Ödüller, Törenler ve Görmezden Gelinenler” başlıklı yazısında günümüz Türkiye’sinde kültür sanat ödüllerinin yeri ve işlevinin sorunlu yanlarına değinerek, bu konuda sağlıklı bir yaklaşım geliştirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Abdurrahman Güner aktüel bir tartışmadan hareketle kaleme aldığı “İKSV, Sponsorluk ve LGBT Propagandası” yazısında İstanbul Film Festivali’nde gösterilen cinsi sapkınlık temalı filmleri kamu kurumlarının desteklemesini kültür politikasızlığı açısından irdeliyor.